НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Освећење споменика вожду Ђорђу Стратимировићу у Сремским Карловцима

У четвртак, 30. јуна 2022. године, када Црква прославља Свете мученике Мануила, Савела и Исмаила, освећен је споменик вожду Ђорђу Стратимировићу у Сремским Карловцима, у порти цркве Светих Апостола Петра и Павла.

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија освећењу споменика саслуживао је Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим.

Овом свечаном чину присуствовали су господин Стефан Кркобабић, потпредседник Народне скупштине Србије, господин Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, проф. др Ђорђе Иван Стратимировић, чукунунук вожда, као и академик Дарко Танасковић.

Генерал Стратимировић је рођен у Новом Саду давне 1822. године, а био је истакнути војни командант српских добровољаца у Угарској и први председник Главног одбора народа српског (1848/1849). Стратимировић је умро у Бечу где је и сахрањен, а прошле године је, после 113 година, испуњена његова жеља да почива у отаџбини, тако да су у Сремским Карловцима у септембру 2021. године, уз високе војне и црквене почасти, похрањени генералови посмртни остаци, у порти карловачког манастира Ваведење Пресвете Богородице.КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.