НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Освећење Српске Барањске куће у Белом Манастиру

У четвртак Светле седмице, 20. априла 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим осветио је Српску Барањску кућу у Белом Манастиру.

Епископу Херувиму саслуживали су свештеници архијерејског намесништва барањског: архијерејски намесник барањски Ђорђе Ковачевић, протојереј-ставрофор Владо Кљајић, свештеник у пензији, протојереј-ставрофор Стеван Кувежданин, протојереј Драган Вукадиновић и протођакон Војислав Николић.

Освећењу су присуствовали господин Александар Накић, Генерални конзул Републике Србије у Вуковару, господин Золтан Часар, конзул Републике Мађарске у Осијеку, професор Милорад Пуповац, председник Српског народног вијећа, др Војислав Станимировић, председник Главне скупштине СДСС, госпођа Драгана Јецков, саборска заступница, господин Срђан Јеремић, дожупан Вуковарско-сријемске жупаније, мр Радомир Чварковић, дожупан Осјечко-барањске жупаније, господин Дејан Јеличић, председник ВСНМ Осјечко-барањске жупаније, господин Золтан Часар и начелници и заменици начелника барањског краја.

Епископ Херувим је у свом поздравном слову позвао присутне и све људе добре воље барањског краја на изграђивање добрих међусобних односа.
”Поштовани професоре Пуповац, поштовани др Станимировићу, поштовани градоначелниче града Белог Манастира, поштовани представници политичког и културног живота наше заједнице на овим просторима, желим да вас поздравим радосним хришћанским поздравом: Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!
Ово је заиста дан победе, ”дође спасење дому овоме” – као што можемо чути из Светог Јеванђеља. Господ Исус Христос заиста данас улази у овај дом уграђујући свој мир и своју љубав у ово здање. Свакако да из овог дома културе српског народа треба да провејава љубав, љубав према својој вери и нацији, али и да се изграђују односи са другим заједницама који живе у недрима ове наше лепе и дивне Барање.
Барања је мултиконфесионални и мултикултурални простор који нам отвара велике могућности и велика пријатељства. Требамо градити мостове пријатељства, међусобне односе, да увек влада љубав Христова и мир Христов. Да Христово Васкрсење које славимо у овим данима буде увек присутно у овој кући. Требамо једни друге да разумемо, да бисмо једни са другима могли разговарати, тако ћемо имати међусобне односе достојне човека. Различитости нас требају уједињавати, а не супротно. Треба бити човек. Томе нас учи и Празник Васкрсења који нас учи христоваскрслој љубави. Богочовек се разапиње за нас, а тако и ми требамо једни за друге да се разапињемо.
Нека је благословено ово данашње освећење Барањске Српске куће, нека она буде место љубави, толеранције, место на којем ће се изграђивати прави смисао културе и добрих међусобних односа.
Драго ми је што сам данас присутан овде заједно са свештенством. Црква јесте темељ нашег постојања на овим просторима, она проповеда Христа васкрслога.
Још једном вас поздрављам радосним поздравом: Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!”.
КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.