НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Освећење темеља храма у Караџићеву

У уторак, 6. јула 2021. године, када Црква слави Свету мученицу Агрипину и Владимирску икону Мајке Божје, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим осветио је темеље храма у Караџићеву.

Његовом Преосвештенству саслуживао је протојереј-ставрофор Добривоје Филиповић, парох допсински, протојереј-ставрофор Миљен Илић, парох друге парохије вуковарске на Доброј Води, протонамесник Драгослав Шалајић, парох маркушички, протонамесник Ненад Кесоња, парох пачетински, јереј Горан Тодоровић, парох бјелобрдски и ђакон Војислав Николић, ђакон при дворској капели Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу.

Чину освећења темеља присуствовали су представници политичког и културног живота Срба са простора Епархије осечкопољске и барањске и бројни мештани Караџићева, као и остатка парохије островске и габошке.

По освећењу храма Епископ Херувим се у својој надахнутој беседи обратио народу:
-Нека буде свима на здравље и на спасење ово велико дело које смо данас, у Караџићеву, у Славу Божју осветили и тиме у једну руку и започели зидање Светога храма.
Нека Господ нас Господ благослови и заштити, да овај храм буде на понос и радост овога места. Данас се заиста радујем радошћу неисказаном јер смо после две године, откако смо интензивно почели да радимо на томе да се изгради храм, данас добили тај епилог – положили смо и осветили темеље овога Светога храма.
Сећам се многих проблема који су стајали на путу до овога чина, уз помоћ Божју и веру коју смо сви имали, почевши од оца Бранимира, преко брата Срђана, Милорада и осталих људи. Требамо данас овде да споменемо и покојног начелника. Вера нам је заједно била јача и непоколебљива. Хтели смо да храм буде изграђен у славу Божју, а по вери народа овога места да првојерарси апостоли Петар и Павле буду наша узданица и наша нада. Апостоли Петар и Павле требају својим примером да нас руководе ка Тајни Крста и Васкрсења. Свака црква је храм Божји, место где се сусрећемо са живим Богом и саображавамо се са Тајном нашега страдања и васкрсења.
Без обзира на то колико је велико страдање било и како је тешко било живети на овим просторима, Слава Божја се непрестано пројављује. Овај храм је на утеху и наду, порука је да без обзира на све никад не губимо наду. Уколико смо са Црквом Божјом и једнодушни у вери можемо све да учинимо. Не требамо никада да посустанемо, своје гробове и своја огњишта требамо да чувамо. Свете храмове требамо увек да посећујемо, где год да се налазимо, да ли у Србији или неким трећим земљама. Овај храм нам то показује, сабира нас. Видим овде регистарске таблице из свих крајева Србије, из Новог Сада, Београда… Богу хвала да је то тако. Храм позива људе да се врате својим кућама, да не забораве своје домове. То је управо и била идеја, жеља која је довела до грађења храма. Бог је то благословио, подиће се храм да сведочи да ништа није немогуће уколико смо сложни. Сви смо данас овде, политички представници нашега народа на овим просторима, наша јерархија и наш благочестиви народ. Где је већа снага и слава нашег народа него када смо сви на једном месту окупљени око Цркве Божје, око храма – колевке вечности. У храму црпимо своју наду и снагу и напајамо се вером. У Богу је све могуће, све је могуће у нашим животима уколико имамо вере и слоге. Разумети другога, то је најбитније, да се разумемо и волимо и да градимо овакве мостове наше слоге. Овај храм је управо једно такво место, мост слоге, јединства и снаге нашега народа на овим просторима.
Живели! Нека вас Бог благослови и нека дело које смо у Славу Божју започели и завршимо како бисмо ту славили име Божје. Нека би Господ дао да увек имамо веру која нас је учврстила да дођемо до овога тренутка, а да даље не посустанемо. Да нас снага и нада држе како бисмо завршили ово велико дело. Знамо по нашим прецима да су се Свети храмови увек градили и у највећим тескобама и мукама, али су просијали Славом Васкрсења и данас светле свету непролазном и вечном светлошћу. Храмови су сведоци културе и традиције нашег народа где год се налазио.
Нека храм у Караџићеву буде место нашега сусрета са Господом, место где ћемо се преобразити у Славу Божју, где ће просијати благодат Светога Духа.
Живели! Срећни и благословени били! Амин.
КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.