НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Света архијерејска Литургија у Кнежеву

”Пост у који смо ушли води нас управо путем братске љубави, пост је и пут ка међусобном поштовању, самосмиравању и врлинском начину живота. Васпитни карактер поста потребан је свакоме и упућује нас ка правој димензији нашега живота” - нагласио је Епископ Херувим.
На празник Светог апостола и јеванђелиста Матеја, 29. новембра 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је Свету архијерејску Литургију у Кнежеву чији храм прославља Светог апостола Матеја као своју славу.

Епископу Херувиму саслуживали су протојереј Ђорђе Ковачевић, архијерејски намесник барањски, протојереј-ставрофор Владо Кљајић, свештеник у пензији, протојереј-ставрофор Стеван Кувежданин, парох кнежевовиноградски, протојереј-ставрофор Слободан Мајкић, парох јагодњачки, протојереј Драган Вукадиновић, парох беломанастирски и ђакон Војислав Николић, ђакон при дворској капели Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу.

У име Оца и Сина и Светога Духа!
Часни оци, представници нашега народа у Барањи, драги народе који сте сабрани, али и они који су одсутни из оправданих разлога. Помолили смо се данас једнодушно у литургијској заједници и постадосмо једно у Христу. Заиста, када год се сабирамо и долазимо у цркву постајемо једно са Христом, постајемо браћа и осећамо братску љубав. Братска љубав треба да нас руководи, она је путоказ ка нашем спасењу и наш васпитач. Пост у који смо ушли води нас управо путем братске љубави, пост је и пут ка међусобном поштовању, самосмиравању и врлинском начину живота. Васпитни карактер поста потребан је свакоме и упућује нас ка правој димензији нашега живота. У току поста требамо да се васпитавамо ка Христу, пост је наше усмерење ка врлинама и Царству Небеском. Грешни смо, али нас Бог воли без обзира на нашу грешност и омогућује нам да васпоставимо заједницу са Њим. А то је кроз Свету тајну покајања, учествовањем у Литургији и примањем Тела и Крви Господње. То је најчвршћа заједница човека са Богом, ту се испуњава најприснији однос са Богом.
У молитвама смо данас прославили заштитника вашега места – Светога апостола Матеја, који је заиста један од дивних проповедника Јеванђеља Христовога, сведок онога што проповеда, сведок Васкрсења и нашега спасења. Свети апостол Матеј ставио је речи Христове у слово да би кроз векове сведочило да је оно пут ка нашем спасењу, да је Јеванђеље пут мира и љубави и ни у ком случају не проповеда нешто супротно томе.
Велика је радост када смо сабрани у нашим парохијама овде у Барањи, да славимо име Божје, да се сабирамо и будемо браћа. То је оно што ће нас одржати и очувати на овим просторима. Чувајући нашу Цркву, чувајући свој језик и своју културу бићемо постојан народ. Црква сведочи о постојаности нашега народа на овим просторима. Ово је задужбина наше краљевске породице остављена нама у аманет, да је чувамо и да се њој бринемо и у њој славимо име Божје. Народ који слави име Божје благословен је народ, са јасним усмерењем и циљем. Нама православним хришћанима циљ је Царство Небеско, задобијање врлинског начина живота.
Драго ми је да смо овде сабрани, да се саображавамо тим истинама. Драго ми је када видим да Црква напредује и да се обнавља, да се наш народ заједно са својим свештеницима брине за своју цркву. То је залог нашега очувања и постојања на овим просторима. То никако не смемо да заборавимо, без обзира колико тешко стање било и колико нас мало на неком простору има. Црква нам увек треба бити мајка и место где ћемо се сусретати са Богом. Треба бити место где ћемо се напојити надом.
Нека би Господ дао да се све то испуни и да нам благослов Божји буде над овом црквом, над овим местом и над свима вама од сада и кроз сву вечност! Амин.
КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.