У ВУКОВАРУ ПРОСЛАВЉЕНА ЕПАРХИЈСКА СЛАВА

У суботу, 21. октобра 2017. године, у Саборном храму Светог Николаја у Вуковару, прослављени су заштитници Епархије осечкопољскеи барањске – Свети деспот Стефан и Јелена Штиљановић. Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Епископ врањски Господин Пахомије, уз саслужење домаћина - Епископа бачког и администратора Епархије осечкопољске и барањске Господина Иринеја, затим игумана Херувима (Ђермановића), настојатеља манастира Успенија Пресвете Богородице у Даљској Планини, монаштва и свештенства Епархије, активног и умировљеног, ђакона те бројног народа Божијег. На узношене литургијске молитве одговарао је епархијски свештенички хор.  У литургијском слављу, између осталих,  учешћа су узели представници административно-политичког живота: Наташа Калезић, Конзул Републике Србије у Вуковару, Марко Николић, помоћник директора Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије, Срђан Јеремић, председник Заједничког већа општина, Драгана Јецков, народни посланик у Сабору Републике Хрватске, Ђорђе Ћурчић, дожупан вуковарскосремски, Срђан Милаковић, заменик градоначелника Града Вуковара, др Војислав Станимировић, Мирослав Палић, начелник Општине Трпиња, Душан Јецков,  начелник Општине Негославци и Југослав Весић, начелник Општине Ердут.

Након прочитаног Светог Јеванђеља (Мт 20,1-16),  Епископ Иринеј поучио је верни народ о томе ко су први и последњи у Царству Небеском, те је указао на личност Светог деспота Стефана и Јелене Штиљановић, као на оне који су готово незнатни у историјском смислу, али који су чували народ и веру православну. Владика Иринеј је такође указао на потребу непрестаног развијања свести Косовског завета у данашње време.
Звучни запис беседе:


По завршетку Свете Литургије, Преосвећена господа Архијереји обавили су освећење славских обележја. Затим је Владика Пахомије честитао  Епархијску славу Епископу домаћину, свештенству и народу Епархије осечкопољске барањске.
Епископу Пахомију заблагодарио је Владика Иринеј, најпре за началствовање на Светој Литургији, изразивши наду за саслуживања и у будућности. Затим се обратио званичним гостима, педставницима регионалних и локалних  државних власти и представницима власти Републике Србије,  посебно изразивши задовољство што су на саборном прослављању славе Епархије осечкопољске и барањске узели учешћа, пре свега, као синови и кћери своје Свете Цркве.
Звучни запис:

 

У наставку прославе Патрона Епархије, прво је Епископ Иринеј, у вуковарском парохијском дому, примио представнике српске заједнице, а затим је у Борову приређена свечана трпеза љубави.

 

 

 

назад