ПОСТАВЉЕН НАСТОЈАТЕЉ МАНАСТИРА У ДАЉСКОЈ ПЛАНИНИ

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа бачког и администратора Епархије осечкопољске и барањске Господина Иринеја, досадашњи настојатељ манастира Оћестово у Епархији далматинској, високопреподобни игуман Херувим (Ђермановић), током септембра месеца 2017. године,   примљен је у свезу клира Епархије осечкопољске и барањске и, са 1. октобром, постављен за настојатеља манастира Успења Пресвете Богородице у Даљској Планини.
Игуман Херувим рођен је 30. јула 1987. године у Вуковару. На крштењу је добио име Витомир. Након завршетка Основне школе у Вуковару, по благослову блаженопочившег Епископа осечкопољског и барањског  Лукијана, уписао је Богословију Света Три Јерарха у манастиру Крка, као друга послератна генерација ове обновљене школске установе Српске Православне Цркве. По завршетку Богословије, 2006. године,  уписао је  Православни богословски факултет у Београду, на којем је дипломирао 2011. године. Паралелно са  богословским студијама уписао је Филолошки факултет, одсек за Српски језик и књижевност.

У току студија, одлучио је да свој живот посвети монашком подвигу и манастирском начину живота. Љубав према манастиру Крка била је одлучујућа за одабир места његовог пострига. На празник Светих бесребреника Козме и Дамјана 2009. године, његов духовни отац Епископ Фотије  постризава га у чин мале схиме, и даје му име Херувим, по старцу Херувиму, првом игуману манастира Крка.
На дан манастирске славе 2009. године  рукоположен је у чин јерођакона, а на празник Светог кнеза Лазара 2010. године у чин јеромонаха.

У школској 2010/11. години постављен је за професора у Богословији Света Три Јерарха, у којој је, поред тога, имао задужења  управника интерната, главног васпитача, библиотекара и духовника Богословије. Током рада у Богословији додатно се посветио богословском научном раду, посебно изучавајући евхаристијско богословље кападокијских отаца.   Између осталих активности у Епархији далматинској, игуман Херувим је годинама  узимао активно учешће у реализацији емисије "Реч Православља", на Хрватском радију Книн.

Године 2013,  по благослову Епископа Фотија, свој монашки подвиг наставио је у новоформираном манастиру Свете великомученице Недеље у Оћестову. У том периоду, уз Божију помоћ и духовно руководство Владике Фотија, у овој светињи се формира  манастирско братство и активни богослужбени живот. Успешно се изводе радови на обнови манастирског комплекса. А заједно са братством манастира, формира се манастирска економија, која је била једна од основа за изградњу манастира. У ту сврху,  као настојатељ манастира Оћестово, отац Херувим је, 2016. године, учествовао у раду Интерпарламентарне скупштине, на тему ''Манастирски производи-будућност и перспектива'', која је одржана у Спарти, у Грчкој.

 

 

 

назад