МАТЕРИЦЕ У ПЕТРОВОЈ СЛАТИНИ

Српска православна парохија Петрова Слатина, у недељу 27. децембра 2015. године Господње, свечано је прославила празник хришћанских мајки – Материце. У Богомољи Светог Василија Острошког свечано, литургијски, прослављен је  овај празник. Протојереј Миљен Илић служио је Свету Литургију, након  које је извршено освећење  крста, који ће се поставити на параклис Светог Василија Острошког. Помени Господе у милости својој добротвора који изради метални крст од прокрома парохијанина, Младена Милинковића и његовог кума који му помаже при изради крста, Горана Тепшића из Петрове слатине. Нека нас Свемилостиви Господ, силом Часног и Животворног Крста, молитвама Светог Василија Острошког Чудотворца, сачува у љубави и духовном јединству, како бисмо постали сасуди изабрани и становници Царства небескога.
Породични празници који се славе пре Божића звани Детинци, Материце и Оци су изузетно важни, а посебно у наше време, када је породица угрожена, а чврсте породичне везе ослабљене.  Тим поводом    изведен је програм посвећен мајкама.
Како је сада већ традиционално, по трећи пут,  организована приредба поводом Материца, тако су  и ове године у приредби учествовала   деца из Петрове Слатине, Шодоловаца и Ернестинова. Учествовало је укупно тринаесторо деце. На празник Материца деца везују мајке, које се ``откупљују``  слаткишима и по неком ситницом за свако дете. Показујући примером како свака православна породица треба да прославља овај породични празник, у богомољи Светог Василија Острошког,  једну мајку, испред свих хришћанских мајки из ове Парохије, везује дете. Ове године  сву децу присутну у богомољи поклонима је даровала госпођа Славица Чоловић из Шодоловаца. За наредну годину испред свих мајки јавила се госпођа Данијела Станчић.
Након успешног програма и међусобног честитања сабрани народ приступио је послужењу. 

назад