НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА У АРХИЈЕРЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ БОРОВСКОМ

Борово, 25. фебруар 2018.године

На данашњи дан широм православне васељене обележава се успомена на догађај из 843. године када је у време благочестиве и свете царице Теодоре и њеног сина Михаила, а по одлуци Отаца Седмог васељенског Сабора, извојевана победа Цркве над јеретицима – иконоборцима.

Црква данас првенствено слави Бога који је помогао да се сачува православна вера кроз векове, кроз велике борбе против разних и многобројних насилника и моћника овога света.
Централна прослава Недеље Православља у Архијерејском намесништву боровском одржана је у храму Светог првомученика и архиђакона Стефана  у Борову. После одслуженог Вечерњег богослужења којим је началствовао протојереј – ставрофор Слободан Блажић, парох боровонасељски, уз саслужење протојереја Горана Горановића, пароха боботског и ђакона Радована Арсеновића, ђакона и вероучитеља из Трпиње, одржана је пригодна свечаност поводом празника. Празничну беседу произнео је пречасни ђакон Срђан Лукић из Борова Насеља. У беседи је истакао: "Одбрана икона, по Синодикону, представља право пролеће за Православну Цркву и прави процват свих благодатних дарова Духа Светога. Догмат о иконопоштовању доживљен је као потврда и реафирмација целокупне хришћанске вере, а посебно хришћанске истине о Оваплоћењу Бога и обожењу човека. Недеља Православља је велики празник поштовања икона, који за нас има и духовни, догматски, литургијски и етички значај, јер нас иконе уче истини светог Јеванђеља, а то је да имамо љубав према Богу и да живимо у љубави према ближњим и свим људима."

У наставку вечерње свечаности наступили су ученици основних и средњих школа који похађају православну веронауку, из Борова, Трпиње, Вуковара и Осијека: Момчило Сердар, Катарина Лукић, Ања Теофиловић, Јована Сердар, Сања Броцић, Николина Јовановић, Милан Миловановић, Сара Кршић и Сара Атлагић, који су својим трудом допринели лепоти и свечаности празника. Програм су припремили вероучитељи у ОШ Борово: јереј Драган Сердар и г. Здравко Бошковић.

На крају програма aрхијерејски намесник боровски протојереј-ставрофор Чедо Лукић захвалио се свим учесницима програма на учешћу као и свим присутним верницима на молитвеном сабрању у Светом храму, те позвао све присутне на послужење које је припремљено од стране Cрквене општине, у сали Парохијског дома.


 

назад