ОБНОВА СВЕТОГ ХРАМА У МОХОВУ

Православна црква Светог Вазнесења Господњег у Мохову грађена је од 1836. до 1839. године, у духу барокног класицизма, у самом средишту насеља.  Изградио ју је Антон Семпер, зидарски мајстор из Вуковара, о чему сведочи уговор, склопљен између њега и Црквене општине у Мохову, 2. априла 1836. године. Иконостас, певнице, архијерејски трон, четири рипиде и престони крст је израдио Богдан Ђукић из Товарника, а њихову позлату извео Карло Гросер из Букинаца. Црква је генерално обновљена 1936. године. Њене димензије су: дужина 17,78 м х ширина 7,88 метара.      Једноставна једнобродна грађевина с полукружном апсидом има разалитно истакнути звоник квадратичног тлоцрта у главном прочељу. Зидне плохе звоника украшене су лезенама и пиластрима. У горњој, доњој  и приземној зони звоника налазе се полукружни отвори, а у средишњој овулус. Разделни и завршни венац вишеструко је профилиран. Звоник завршава  зиданом луковицом стожасте форме, на чијем врху је јабука с крстом. Благо заобљени класицистички забат има на крајевима детаље крста с постољем. У звонику се налазе два звона која су у функцији. Полукружно обликован портал је на западном, а правоугаони на јужном прочељу. На бочним прочељима се налазе мале припрате, правоугаоне певнице с покровом од бибер црепа. Плитки пиластри деле фасаде на једнака поља, у којима су смештени полукружно завршени прозори. Сви су отвори уоквирени плитким профилацијама с детаљима заглавног камена. Прозори су дрвени,  украшени ситним зупцима, једноструки, с надсветлом. У две полукружне нише осликани су ликови светаца. Двострешно је кровиште покривено бибер црепом, а испод кровишта тече степенасто профилиран венац. Цркву у унутрашњости надвисује свод облика " чешке капе ", подељен у три травеје. Зидови и свод украшени су декоративним осликом с краја 19. века. Ослик чине: новозаветне сцене и ликови светитеља у медаљонима, урне у пандативима, декоративне траке с гометријским мотивима и свод са звезданим небом. Под је поплочан керамитним плочицама. У цркви се налази вредан инвентар из прве половине 19. века. Двориште цркве ограђено је зиданом омалтерисаном оградом, коју чине парапет и ступови, те испуна кованом оградом. У улазном делу ограде су смештена кована полукружна врата. Око цркве је оплочење од опеке. Црква је пример сакралне архитектуре скромних уметничких вредности, али с обзиром на историјску, културну и амбијенталну вредност, те вредни инвентар, има карактеристике културног добра. Црква је превентивно заштићена од Министарства културе, Управе за заштиту културне баштине.
Пошто је парохијски храм у доста лошем стању, 2016. године, урађен је главни архитектонски пројекат и архитектонски снимак постојећег стања, од стране Марије Колар, инжињером архитектуре из Вуковара, а трошкове је платила Црквена општина моховска.

Крајем јуна месеца 2017. године  почели су радови на обнови звоника, које финансира Министарство културе РХ, Управа за заштиту културне баштине, Канцеларија за сарадњу с Црквама и верским заједницама Републике Србије, Црквена општина Мохово, те верници Моховске парохије. Извођач радова је фирма Продукт - градња из Вуковара.

 

назад