ТРОНОСАЊЕ НОВЕ ЦРКВЕ У ПАУЧЈУ

Паучје је мало славонско село, које се налази на обронцима Крндије и Диља, недалеко од језера Боровик.
Епископ пакрачки Софроније Јовановић, 29. септембра 1752. године, освештао је прву цркву Светог Великомученика Георгија у Паучју. Већ 1867. године ову цркву брвнару заменила је зидана, која је порушена од стране нациста 1942. године.
Нова црква на истом месту саграђена је 1991. године, али је, већ следеће 1992. године, минирана и порушена.
Судски поступак за реализацију обнове Светог храма у Паучју, у склопу постојећег државног програма за обнову у рату порушених верских објеката, покренут је пре дванаест година, али то право наша Црква није добила (!).
По Благослову Његовог Просвештенства Епископа осјечкопољског и барањског Господина Г. Лукијана, у току месеца марта 2015. године, на црквишту је постављен метални звоник са куполом. А, 23. јуна 2015. године, прилозима верника, започела је изградња храма, која је завршена након месец дана.
Његово Преосвештенство Епископ осјечкопољски и барањски Господин Г. Лукијан, 12. септембра 2015. године, троносао је  овај новизграђени  храм Светог великомученика Георгија у Паучју. Потом, служио је Свету архијерејску Литургију,  уз саслужење архијерејских намесника осијечког и барањског, протојереја-ставрофора Ратомира Петровића и Михајла Маријанца, те ђакона Вукашина Цветојевића из Вуковара. За певницом су певали свештеници и студпенти богословског факултета. Свети храм и црквена порта били су испуњени верницима. Слушајући  беседу свога архипастира, преосвећеног Лукијана,  многи верници нису крили сузе радоснице за  указану им част и благослове које су примили овога дана у Паучју.
 По завршетку Свете Литургије сви присутни су прешли у Сеоски дом културе, где је била приређена трпеза љубави.
Сабранима на свечаном ручку обратили су се Његово Преосвештенство Епископ осјечкопољски и барањски Господин Г. Лукијан, начелник општине Левањска Варош - господин Славко Тидлачка, председник удружења Чувара српског идентитета - господин Драган Тодић из Борова и парох, протонамесник Немања Клајић,  који је уједно најзаслужнијим мештанима у изградњи нове цркве поделио грамате захвалности  Црквене општине.
Суртрадан, 13.септембра, Паучје је имало још једну велику духовну радост,  јер је у Заједницу најстветије Српске Православне Цркве, кроз Свету Тајну Крштења,  уведено троје мештана овог села. Ово су прва крштења у сеоском  Светом храму након 73 године.


 

назад