ДУХОВНЕ РАДОСТИ У ТРПИЊИ

                      

Село Трпиња, 31. октобра 2015. године Господње, окупило је много верујућег народа и свештенослижитеља из шире околине и из других епархија СПЦ-е. Разог за овај радостан дан у центру трпињске општине била је Света архијерејска Литургија, коју је, у парохијској цркви Вазнесења Господњег,  служио Епископ осјчкопољски и барњски - Просвећени Лукијан.  На Светој Литургији Владики су  саслуживали протојереј-ставрофор Ратомир Петровић, секрерар Епархије осјечкопољске и барањске и архјејски намесник осјечки, протојереј-ставрофор Душан Марковић, архијерејски намесик вуковарски, протојереј-ставрофор Јово Клајић, пензиоисани парох ердутски, протојереј-ставрофор Милорад Лазаревић, парох верански, протојереј-ставрофор Драгомир Живанић, парох негославачки, протојереј-ставрофор Милован Влаовић, парох Друге парохије даљске, протојереј-ставрофор Миладин Вуковић, архијерејски намесник теслићки (Епархија зворничкотузланска), протојереј Саша Кузмановић, парох трпињски, протођакон Драган Сердар из Борова и ђакон Срђан Лукић из Борова Насеља.
Овај пута  Преосвећени Лукијан је дошао у канонску посету Црквеној општини и Управи парохије у Трпињи, између осталог, да освети четири црквице-капелице, које су потом постављене на уласку у Трпињу и на неколико централних места у селу, да сведоче свима који овуда пролазе и у ово древно насеље долазе, да у њему живе Православни хришћани, иконе Бога живога и деца Христа Спаса.
Постављање ових црквица у Трпињи није само нешто јединствено у парохијама Српске Православне Цркве. То је и слика великог духовног препорода који се у овој Парохији догодио током  протеклих   неколико година. Наиме,  не само да је генерално обновљена, уређена и опремљена велелепна црква, као што је исто генерално препорођен дотрајали парохијски дом, него је васкрсао духовни живот на овом парчету земље Господње. Пре свега то се огледа у томе што богослужења све више посећују млађи верници, деца, а у активан живот Цркве радо се укључује омладина. Зато није чудо што су чланови трпињског  Црквеноопштинског  Управног Одбора све млађи људи – вредни домаћини, који  са својим свештеником одговорно преузимају све обавезе око обезбеђивања што квалитетнијег духовног живота у Парохији.
Имајући у виду овако примерно организован црквени живот у Трпињи, Преосвећени Лукијан, током Свете Литургије, одликовао је пароха трпињског, оца Сашу Кузмановића, напрсним крстом, односном звањем протојереја-ставрофора. Додељујући ово највише одликовање које је Српска Православна Црква одредила за мирско свештенство, Владика је нагласио да је ово признање свим верницима и члановима Црквеног одбора у Трпињи, као и породици проте Саше, која, као и свака свештеничка породица, носи тешко бреме свештеничког служења Богу и роду своме.
Након Свете архијерејске Литургије, Црквена општина трпињска приредила је у Борову свечану трпезу љубави, током које је нови протојереј-ставрофор бираним речима поздравио Преосвећеног Владику Лукијана и све госте, нагласивши да у овом свечаном тренутку за његову породицу, Цркву трпињску и за себе, осећа, пре свега, благодарност Господу што је све, сву Цркву, овога дана сабрао у Трпињи, око Евхаристије. Затим се захвалио свима, својим родитељима, Епископу, породици, верницима и свима другима који су му помогли и помажу да непоколебљиво служи Господу.
У свом отпоздравном обраћању, на крају, Преосвећени Лукијан је, између осталог,  позвао протојереја-ставрофора Сашу да као и до сада обавља своју свештеничку службу, да буде пример вернима у свему, те да ово одликовање вазда доживљава и као награду и као подстрех за будућа богоугодна дела на њиви Господњој.

назад