ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У ОСИЈЕКУ

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког и администратора Епархије осечкопољске и барањске Господина Иринеја, 28. августа 2017. године, у Осијеку, на дан  Храмовне славе – Успења Пресвете Богородице - уприличено је евхаристијско славље, којим је началствовао протојереј - ставрофор Милован Влаовић, парох друге парохије даљске. Саслуживали су: протојереј – ставрофор Душан Колунџић, свештеник у пензији, протојереј – ставрофор Ратомир Петровић, свештеник у пензији, протојереј Александар Ђурановић, парох осјечки, јереј Вукашин Цветојевић, парох друге парохије вуковарске и ђакон Предраг Јелић из Даља. На литургијске прозбе и возгласе одговарао је женски црквени хор ''Преподобна мајке Ангелина'' из Осијека.
Ове године, о Храмовној слави кумовала је Српска женска добротворна задруга из Осијека, а кумство за идућу годину преузела је госпођа Ангелина Пејовић. По осјечкој традицији дугој више од једног века, након Свете Литургије освећени су и подељени народу црвени и бели каранили, који су ношени у литији. Поред прославе Храмовне славе, на овом литургијском сабрању протојереј-ставрофор Милован Влаовић, секретар Црквеног суда Епархије осечкопољске и барањскем прочитао је одлуку надлежног Епископа о разрешењу претходног и постављењу новог пароха осјечког, те се бираним речима опростио од протојереја-ставрофора Ратомира Петровића, представивши уједно верном народу и новог пароха осјечког, протојереја Александра Ђурановића. Опроштајни говор одржао је и прота Ратомир, осврнувши се укратко на најзначајније моменте у последњих 17 година и присетивши се најистакнутијих личности, захваљујући којима су остварене деценијске тежње осјечких Срба. У свом првом обраћању прота Александар нагласио је да је осјечка парохија привилегија и част, али уједно и одговрност, која се огледа, пре свега, у служењу Господу, Цркви и народу Божјем.
После Свете Литургије, у свечаној сали осјечке Црквене општине уприличена је трпеза љубави.

Протојереј Александар Ђурановић рођен је у Вуковару, 9. јуна 1977. године. Основну школу завршио је у Борову, богословију Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима, а Московску духовну академију у Тројице-Сергијевој Лаври. По благослову Његовог Преосвештенства блаженопочившег Епископа Лукијана, од 2000-2003. године, радио је као вероучитељ у Петој основној школи у Борову Ннасељу, а од 2003-2017. године као вероучитељ у Гимназији Вуковар и Економској школи Вуковар. У чин презвитера рукоположен је од стране Епископа Лукијана 2001. године, те је постављен за пароха прве парохије даљске и старешину Саборног храма Светог Великомученика Димитрија у Даљу. Био је уредник парохијског часописа "Даљски листић" (2006-2015.г.), аутор је књига: "Српска православна парохија у Даљу" – монографија (2007), "Архијерејске митре" (2008), "Хришћански празници и народни обичаји Срба у Даљу" (2011), коаутор је књиге "Прилог духовној обнови Вуковара", делом; "Улога Цркве у обнови послератне заједнице" (2009). Као парох у Даљу основао је женски црквени хор ''Преподобна Евгенија Лазаревић'' (2008), покренуо генералну обнову Саборног храма, водио радионицу за израду ручно везених архијерејских митри. Благословом Епископа Лукијана, а на основу јавног конкурса, изабран је од стране Министарства знаности и образовања Р. Хрватске за члана стручне радне групе за израду предлога предметног курикулума православне веронауке (2015-2016.г.). Благословом Епископа бачког и администратора епархије Осечкопољске и барањске Г. Иринеја, са 15. августом 2017. године постављен је за пароха и архијерејског намесника осјечког.  Ожењен је са Аном Јерков из Сремских Карловаца, са којом има четири кћерке: Теодору, Анастасију, Александру и Христину.


 

назад