ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА - СЕОСКА СЛАВА У ПАЛАЧИ

У селу Палача, у Парохији петровослатинској, свечано и молитвено је прослављен празник  Успења Пресвете Богородице - Велика Госпојина. Са сеоског звоника звоно је позвало верни народ на молитву. Празнично вечерње, код Часног Крста у центру села, служио је надлежни парох, протојереј-ставрофор Миљен Илић. Након вечерњег богослужења извршено је освећење капелице, направљене за потребу верном народу. О значају горења кандила у овој капелици парох је истакао, цитирајући делове Светог Писма: "Бог је светлост. Он живи у светлости неприступачној. Христос је "Сунце правде". Он је и "тиха светлост", и "незалазна светлост". О тој Божанској светлости говорећи, Псалмопевац и цар Давид вели да она беше "светлост ногама мојим, и светиљка стазама мојим" (Пс. 118,105). Та иста светлост у Новом Завету "обасјава свакога човека који долази на свет" (Јн. 1, 9). Отуда еванђелске девојке држе увек у рукама упаљене своје светиљке (Мт. 25,1 -13), а сам Господ заповеда својим Апостолима "Тако да се светли светлост ваша пред људима..." (Мт. 7.5,16)", тумачећи верном народу да светлост у овој капелици и при молитви, јесте пре свега символ самог Божанства. 
     
Ову капелицу, саграђену у славу и част Пресвете Богородице, као прилог Општине Шодоловци, урадио је Драгослав Јовић, а икону на њој у камену израдио је Предраг Митровић из Борова.
По освећењу капелице  извршено је благосиљање кољива и резање славског колача, које су, у славу и част Успења Пресвете Богородице, припремили  овогодишњи кумови - Тодор и Зорца Кнежевић. Кумство за следећу годину  преузео је Никола Станић, студент из Новог Сада.   Надлежни парох, протојереј-ставрофор Миљен Илић, беседио је  о Богомајци, која се показује кроз безбројна чудеса; да је она заиста прва после Господа Христа, Заштитница рода људског. Она нам је Бога родила и тиме дала сва небеска блага, све небеске вредности.  Нека би она посредовала између нас и Сина Свог. Кумовима  и сабраном народу Божјем надлежни парох је честитао овај велики празник. Овом приликом,  господин Петар Вукојевић из Палаче, одборник Црквене Општине, уручио је  захвалницу овогодишњем куму о Сеоској слави. У празничном расположењу, код Часног Крста, подељен је славски колач и кољиво, као и послужење које су за ову прилику припремили овогодишњи кумови.


назад