ИЛИНДАН У СИЛАШУ

На Илиндан, 2. августа 2017. године, у Силашу, свечано, молитвено и евхаристијски прослављена је Храмовна слава - велики угодник Божји Свети пророк Илија. Сабирајући се у храму Божјем, верни народ притицао је Светој  Евхаристији, како би  постао заједничар непролазног Царства, које је Господ припремио онима који га љубе. Свети Илија је најпоштованији пророк у Цркви и својеврсни символ целокупног старозаветног пророчког периода и надахнућа. Његова личност и вера буде страхопоштовање у верницима јер су исказане Илијиним животом у строгом аскетизму и спремношћу на мученички подвиг. Из тог разлога, Свети Илија је узор и опомена хришћанима, пророк Божји  огњене вере, који пророкује Царство Божје и Христа Цара и Спаситеља. Његове су молитве увек моћне, увек силне, као огањ. Слава  Господу да га имамо на радост, никако на страх, да на његовом примеру научимо како  чувати своју свету веру.
У евхаристијској радости прослављања свог заштитника, благочестиви народ Божји се сабрао у својој светињи.  Свету  Литургију служили су: протојереј-ставрофор Душан Колунџић, пензионисани парох нимбершки,  јереј Марко Шукунда, парох друге парохије боровске и надлежни парох, протојереј-ставрофор  Миљен Илић. Певницу је водио теолог Слободан Гајдашевић, вероучитељ у средњој школи у Даљу. Новосаграђени храм одисао је молитвеношћу сабраног народа.  Богомнадахнутом беседом о великом угоднику Божјем, Светом пророку Илији, поучавајући народ Божји, уважени протојереј-ставрофор Душан Колунџић  истакао је да је Пророк Илија  од Бога назначен да у последња времена, непосредно пред Други долазак Христов, поново дође и проповеда Истинитог Бога, у времену крајњег отпадништва, идолопоклонства и релативизма, времену у коме се "здраве науке неће подносити" (в. 2Тим 4, 3–4). Тада ће овај пророк опет засијати благодатном силом, коју ће му Бог даровати и наговестити скори и коначни долазак Сина Божјег. Нама је Свети пророк Илија посебно важан и због његовог карактера који требамо подражавати.У Јеванђељу се за Светог Јована Крститеља каже да је дошао у "духу и сили Илијиној" (в. Лк 1, 17), што значи да је својом храброшћу, истинољубивошћу, подвигом, верношћу Богу, угодио као  Илија.  Тако и ми треба да подражавамо Илију славног и Бог ће нам дати дух и силу потребну да се одржимо у овим смутним временима.
Након Свете Литургије извршен је опход  око Светог храма - литија, преломљен је славски колач и освећено славско жито, са овогодишњим кумовима , Зораном  и Сањом  Тинтор. За новог кума о Храмовној слави јавио  се Горан Остојић, који је свечано примио од овогодишњих кумова четвртину славског колача, у славу  и част Светог пророка Илије.
Надлежни парох , паротојереј-ставрофор Миљен Илић, у пригодној беседи обратио се сабраном народу Божјем честитајући кумство, те упутио захвалност свештеницима који су дошли учествовати у Евхаристијском слављу и тако увеличали прославу  Храмовне славе, честитајући свима овај велики празник са жељом да и догодине прославимо овако лепо и свечано. Користећи овај свечани тренутак прота Миљен уручио је захвалницу овогодишњим  кумовима о Храмовној слави.  Овогодишњи домаћини су припремили послужење  за све присутне испред Светог храма, где је припремљен пригодан културно уметнички програм, који су извели чланови фолклорног КУД-а "Зора" из Силаша, прослављајући свог заштитника Светог пророка Илију.

 

назад