ВИДОВДАН У ШОДОЛОВЦИМА

Велики празник Видовдан Свети отац Јустин Поповић често је називао српски Велики Петак, јер као што је Господ на Велики Петак разапет на Голготи, издахнуо на Крсту и сахрањен, тако је и српски народ на Косову, за време Светога Кнеза Лазара, добровољно принео себе на жртву Богу, за вечне, божанске идеале - за Крст Часни и слободу златну.
И као што је Господ, који је пострадао ради нас људи, у трећи дан васкрсао, јер Га зидови гроба нису могли задржати и спречити у томе, тако је и српски народ ради његове сведобровољне и свесне жртве за небеске идеале, молошћу Божјом, преживео свој гроб, своје робовање и васкрсао поново – васкрсао у слободу да и даље живи, да сведочи своје вечне идеале, да за њих живи и да за њих страда онако као што је страдао и Свети Кнез Лазар.
Нека Господ да снаге и нама Србима овог времена да на данашњи свети велики празник Видовдан дођемо себи, погледамо и видимо где се то ми данас налазимо у односу на свете наше претке, угледамо и спазимо наш пут којим требамо  ићи даље кроз живот, да би се и ми нашли у Небеској Отаџбини заједно са светим Србима, које смо давали кроз нашу дугу и бурну историју до дана данашњег, да са њима славимо Оца и Сина и Светога Духа,  Тројицу Једносушну и Нераздељиву кроз све векове векова и у сву вечност.
Поводом празника Видовдана –  славе Српског народа  који опомиње на победу и васкрсење, у среду 28. јуна 2017. године, у селу Петровој Слатини, у богомољи Светог Василија Острошког Чудотворца, евхаристијски је прослављен дан овенчан непролазном славом Светога кнеза Лазара. Након Свете Литургије  одржан је парастос свима  који су своје животе положили за Крст Часни и слободу златну, од Косовског боја до данашњих дана, и прочитана су имена свих погинулих мештана Петрове Слатине, Ернестинова, Паулин Двора, Шодоловаца, Палаче и Копривне у   одбрани својих огњишта.
Затим, код Часног Крста у центру Шодоловаца, прослављена је сеоска слава Свети Кнез Лазар и мученици од Косова до данашњих дана. Звоно са сеоског звоника позвало је народ на молитву, који је са побожношћу прилазио Часном Крсту. Овогодишњи кума, Драгиња Ковачевић из Петрове Слатине, са искреном хришћанском љубављу а у славу и част Светога мученика Кнеза Лазара и свих Светих мученика српских, са својом породицом,   припремила је славски колач  и жито. Приносећи ову жртву Господу  у Славу и част светих, преломљен је славски колач и освећено славско жито. За новог кума о овој сеоској слави јавио се  Самир Срдић из Шодоловаца, који је свечано од овогодишње куме примио четвртину славског колача у славу и част Светог мученика Кнеза Лазара.   
Надлежни парох, протојереј-ставрофор Миљен Илић, у пригодној беседи  обратио се кумовима  и сабраном народу Божјем,  честитајући свима  велики празник.
Овом приликом, господин Милан Радишић из Шодоловаца, одборник Црквене Општине, у име ЦО-е петровослатинске,  уручио је захвалницу овогодишњој куми.
На крају, кумови су позвали присутни народ да се послужи за трпезом љубави коју су припремили,  чиме се славље наставило у дивном расположењу видовданског сабора у Шодоловцима.

 

 

назад