САВИНДАН У БОРОВУ НАСЕЉУ

Савиндан у Борову Насељу прослављен је вечерњим богослужењем и Светом Литургијом у парохијској цркви Светог краља Стефана Дечанског, те светосавским академијама у Техничкој, Струковној и ОШ Синише Главашевића.

Вечерње уочи празника и Свету Литургију на дан Светог Саве служио је надлежни парох, протојереј-ставрофор Слободан Блажић, а саслуживао му је парохијски ђакон Срђан Лукић. Овогодишњи светосавски кумови били су парохијани Боровонасељске парохије Драгомир Кепчија и Александар Мацут, са својим породицама, а кумство је преузео Ђорђе Јакшић, такође из Борова Насеља. Након Свете Литургије и освећења славских обележја, деца предшколског и школског узраста произносила су своје деклемације Светом Сави. Све рецитаторе кумови су даривали пакетићима слаткиша, а након академије уприличили су у црквеној сали послужење за све присутне.

Светосавске академије у две средње школе са подручја Борова Насеља (Техничкој и Струковној) одржане су дан раније, а у поменутој ОШ Синише Главашевића, у којој српска деца такође похађају наставу на српском језиику и ћириличном писму, академија је одржана на дан Светог Саве. У склопу ових академија, надлежни парох, протојереј-ставрофор Слободан Блажић, обавио је славски обред и честитао ученицима и наставницима школску славу.

 


 

назад