ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У МАРКУШИЦИ

Прослава Светог Саве у Маркушици традиционално је организована као Црквено-школска слава, дведесетшесту годину за редом, 27. јануара. Ученици су са својим разредницима молитвено учествовали у литуријској прослави празника. Свети храм је био испуњен верним народом, узваницима, родитељима, децом која су нестрпљиво ишчекивала да рецитују песме Светом Сави.  Свету Литургију служио је надлежни парох протојереј-ставрофор Добривој Филиповић, док је појницу организовао вероучитељ ђакон Бранимир Михајловић.

Након Светог Причешћа, надлежни парох је одржао пригодну беседу, у којој је присутне подсетио на величину и важност Светога Саве за српски народ, како у Отаџбини тако и у расејању . После заамвоное молитве освећена су славска обележја, које су припремили овогодишњи светосавски кумови Жељко и Мирјана Вицо из Подриња. По завршетку Свете Литургије дошло је време за мале рецитаторе, укупно њих двадесет, који су својим занимљивим рециталима и начином извођења заузели посебно место у светосавскоком програму, за чега су награђени пригодним пакетићима од Мирослава и Светлане Мандић из Маркушице. 

Након рецитација, оформљена је литија до сеоске основне школе. У школи је прота Добривој такође осветио славска обележја, која су, као школски домаћини, припремили ученици осмог разреда. По завршетку свечане академије узваници су у просторијама школе приступили свечаној трпези љубави.

 

назад