ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У МИРКОВЦИМА 

Прослава Светога Саве у Мирковцима  почела је празничним вечерњим богослужењем, које је служио надлежни парох протонамесник  Немања Клајић у цркви Светог  Великомученика Пантелејмона на мирковачкој Водици.
Нешто касније, у просторијама ОШ Николе Тесле у Мирковцима уприличено је резање славског колача, након чега су ученици, у сарадњи са своји наставницима и вероучитељем, прирпемили пригодни игроказ у част првог српског Архиепископа Светога Саве. У својој беседи отац Немања Клајић  је истакао значај  празника за децу и њихово васпитање.
На Савиндан служена је Света Литургија у храму Светога оца Николаја у Мирковцима. Литургију је такође служио надлежни парох а за певницом је појао вероучитељ Слободан Гајдашевић са ученицима верске наставе.
По већ устаљеној пракси, у Светониколајевском храму,  у поподневним часовима, служено је вечерње богслужење. Након беседе коју је одржао протонамесник Немања Клајић,  освећено је славско жито и пререзан је славски колач,  које  је за ову годину припремио кум Сергеј Јурић.
После освећења славских обележја отпевана је химна Светога Саве  и одржан  рецитал посвећен Светоме Сави.  Након приредбе деци су подељени светосавски пакетићи.

 

 

назад