ДРЖАВНИ СКУП ВЕРОУЧИТЕЉА У ЗАГРЕБУ

Право, дужност и обавеза свих васпитно-образовних радника у васпитно-образовном систему Републике Хрватске је да се у континуитету стручно усавршавају. Водећи се тиме, а пре свега жељом и потребом за унапређењем верске наставе, организован је и први државни скуп вероучитеља православне веронауке под називом "Оквир професионалног деловања вероучитеља православне веронауке".
Скуп је одржан под покровитељством Министарства знаности и образовања РХ, Агенције за одгој и образовање и Српске православне Цркве у Хрватској (Митрополија загребачко-љубљанска и Епархија осечкопољска и барањска). Као организатори потписани су: Митрополија загребачко-љубљанска (протојереј-ставрофор Слободан Лалић, дипл. теолог, директор Српске православне опште гимназије Катарина Кантакузина Бранковић), Епархија осечкопољска и барањска (архимандрит Мирон Вучићевић, проф., предстојник Катихетског уреда, јереј Вукашин Цветојевић, дипл. теолог, водитељ ЖСВ-а вероучитеља православне веронауке) и Агенција за одгој и образовање (Анкица Млинарић, дипл. теолог, виша саветница за веронауку).
            Сам скуп конципиран је тако да учесници у току три дана слушају предавања и учествују у педагошким радионицама.
            Након пријављивања учесника, скуп је отворен у понедељак, 03. јула, поздравним говорима протојереја-ставрофора Слобдана Лалића, директора Српске православне опште гимназије К.К. Бранковић, јереја Вукашина Цветојевића, водитеља ЖСВ-а и на овом скупу представника катихетског уреда за РХ, проф. Иване Биљан, представнице АЗОО-е, изасланице председнице Агенције и предстојнице подружнице Осијек, и архимандрита Данила (Љуботина), изасланика Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачкољубљанског Порфирија.
Прво предавње на тему "Циљеви и сврха православне веронауке у школи" одржао је др Србољуб Убипариповић, професор са Православног богословског факултета у Београду.
Следеће предавање одржао је протојереј-ставрофор Слободан Лалић на тему "Идентитет и лик вероучитеља православне веронауке", након које је уследила тематска расправа. После паузе, mr.sc. Гордана Баруџија говорила је о теми "Педагошке компетенције вероучитеља", а први дан је завршен тематском расправом након предавања univ.spec.act.soc Иванке Петровић са темом "Интегритет вероучитеља"
            Другог дана скупа одржане су две педагошке радионице: прва са темом "Блумова таксономија-израда исхода учења те нивои и врсте знања", коју су водиле Тихана Петковић, дипл. теолог и Сузана Липовац, проф. и друга "Методичка креативност у настави православне веронауке" коју су одржали вероучитељи Мирјана Поповић, проф. и Мирослав Мишановић, дипл. теолог. Након паузе, чланови стручне радне групе за израду предметног курикулума за Православну веронауку (Гордана Баруџија, Мирјана Поповић, Мирослав Мишановић, протојереј-ставрофор Слободан Лалић, протојереј Александар Ђурановић, ђакон Срђан Лукић, Љубомир Абаџић и јереј Вукашин Цветојевић) представили предлог предметног курикулума за округлим столом под називом "Предлог курикулума православне веронауке - изглед, стање и перспективе" чиме је закључен други дан скупа.
            Предавањем на тему "Стручно усавршавање и полагање стручног испита вероучитеља православне веронауке" које је одржала виша саветница за веронауку Анкица Млинарић отврен је трећи дан. О теми "Елементи вредновања у настави православне веронауке и Правилник о начинима, поступцима и елементима вредновања ученика у основним и средњим школама" говорио је јереј Вукашин Цветојевић. Након ова два предавања одржана је педагошка радионица са темом "Методе праћења, вредновања и оцењивања" коју су водиле Јасмина Рашковић, проф. и Ана Волф, дипл. теолог.

            У завршном делу учесници су евалуирали скуп и дали своје предлоге за даљи рад. Оцена свих учесника јесте да је скуп био од изузетне користи јер су се неки од њих по први пут сусрели са неким темама. Закључак је и да свакако постоји насушна потреба за бољим повезивањем свих вероучитеља православне веронауке у РХ и одржавањем још оваквих скупова. Са осећајем да су сви богатији и надом да је ово само први у низу, закључен је први државни скуп вероучитеља православне веронауке.

 

 

 

назад