ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У ТЕЊИ

Поводом празника Светог мученика кнеза Лазара и свих српских мученика – Видовдана, у Тењи је, у периоду од 18. до 28. јуна 2017. године, одржана духовна и културна манифестација под називом "Видовданске свечаности".
Видовданске свечаности су имале разне активности кроз три дана и обухватале су:

1. дан - Дечије игре за ученике Основне школе;

2. дан – Предавање на тему Света Земља и силазак Благодатног огња

3. дан – Видовданска беседа

Први дан "Видовданских свечаности" је одржан 18. јуна, у 2. недељу по Духовима. Литургију су богослужили надлежни пароси, протонамесници Драгослав Шалајић и Ненад Лазић, као и парохијски ђакон из Даља Предраг Јелић, који је ове године довео вероученике из Даља да учествују у дечијим играма. Деца су имала прилику такмичити се у набацивању потковице, повлачењу конопца, преношењу воде у чашама и у  пикаду. После проглашења победничког тима ученицима су подељене симболичне награде, а дружење је настављено уз послужење у црквеној сали.
У 3. Недељу по Духовима, 25. јуна, у црквеној сали одржано је предавање на тему "Света Земља и силазак Благодатног огња", које је присутнима одржао пречасни протонамесник Ненад Кесоња, парох пачетински, а на основу личног доживљаја током недавне посете Светој Земљи. Говорећи о Светим местима, манастирима и црквама подсећао је вернике на све важне догађаје из Христовог живота. Највише се задржао на самом догађају силаска Благодатног огња, које се дешава сваке године о празнику Васкрсу, а присутни су бројним питањима о овом чуду Божијем исказали велико интересовање за уприличено предавање.
На празник Видовдан, 28. јуна, Свету Литургију богослужила су тењски пароси, а началствовао је протонамесник Ненад Лазић. При свршетку Литургије учињен је парастос свим пострадалим војницима и војсковођама од боја на Косову до данашњих дана. Том приликом поменута су имена свих погинулих мештана Тења у одбрани својих огњишта. Завршно вече "Видовданских свечаности почело је у 18:00 часова, у храму Преноса моштију Светог оца Николаја,  под називом "Видовданска беседа". Свечаној академији је присуствовао јереј Синиша Мићановић, парох допсински, дожупан Осјечкобарањске жупаније - господин Радомир Чварковић, као и мнотшво верног народа. Богонадахнуту и садржајну беседу произнео је протојереј-ставрофор Слободан Блажић, парох боровонасељски. У свечаној академији учествовала је певачка група Српског Културног Уметничког Друштва Свети Сава из Тење, изводећи косовске песме и духовне песме Светог владике Николаја Велимировића. Програм је водила госпођа Мара Јурковић из Тења. Свечано вече је улепшала песникиња Љиљана Андрић из Бршадина представљајући своје духовне песме. При свршетку академије присутнима се обратио протонамесник Драгослав Шалајић поздравивши све присутне, те захваливши свима који су на било који начин допринели одржавању духовне и културне манифестације у Тењи. После свечане академије за све присутне је припремљено послужење у црквеној сали.


 

назад