Прослава Светог Пантелејмона у Мирковцима

”Свако распињање за ближњега и свака љубав коју треба да пружимо другоме јесте распињање и страдање. То је оно нам омогућава поновно рађање, преображење наше. То се тиче нашега односа према другоме, али и према самом Богу. Наш ближњи је наш брат у Христу, икона Христова поред нас. Ако немамо међусобне љубави онда је узалуд и вера и проповед и све што чинимо” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Прослава Преподобномученице Параскеве на Доброј Води

”Уколико желимо да следимо Христов пут требамо да изграђујемо једномислије, љубав која ће превазићи све различитости. Требамо да разумемо различитости не као претњу, него као надоградњу. Када те жеље нема ми се разилазимо и стадо Христово се распуди. Вера нам увек треба бити темељ, вера нас треба испуњавати, треба бити чинилац који ће нас водити кроз живот” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Осијеку

”Свако време је за Цркву Божију изазовно, али искуство које нам Црква даје изнад свега је у овом свету. Јаче је од свих недаћа и искушења, а подвиг нашег живота је да се молимо за све људе” - нагласио је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Служен парастос жртвама Олује

Комплетан текст

Патријарх Порфирије освештао храм Светих апостола Петра и Павла у Смиљану

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије благоизволео је да посети Епархију горњокарловачку поводом освећења обновљеног храма Светих апостола Петра и Павла у Смиљану, а дочекао га је Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим, свештенство Епархије горњокарловачке, као и многобројни верни народ.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Бршадину

"Свој ум морамо преобразити да би наша радост била радост. Зебња коју имамо према другоме не треба да постоји, него љубав Христова да нас преображава, да нам помогне да схватимо суштину живота и вечна добра. Света Литургија је пут у вечан живот, пут смисла који нас зближава и отвара наш ум за Христа" - нагласио је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Заветни дан у Будимцима

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија и освећење богомоље у Липовачи

”Треба нам слога, тај дух нам треба. Без обзира на различитост мишљења и различит приступ требамо ипак бити у слози, јер у слози је снага. Једино тако можемо да истрајемо без обзира на сва искушења која су пред нама. Овај храм је управо то, заједно са нашим народом и представницима политичког живота, сви окупљени у Цркви успели смо да учинимо ово велико дело за нашу Епархију” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Заветни дан у Борову Насељу

”Породица треба да буде Црква у малом. На томе треба да радимо и то нам треба бити можда и основни задатак - да стварамо породицу као црквену заједницу. Једино тако ћемо моћи да изграђујемо ову велику заједницу која се овде испуњава. Црква у малом се интегрише у Цркву заједнице љубави са Христом” - рекао је у својој беседи Епископ Херувим.
Комплетан текст

Црквено-народни сабор у Грабовцу

Комплетан текст

Петровдан - храмовна слава у Болману

“Није суштина наше вере у доласку и гледању овог лепог литургијског поретка, него да приступимо Чаши Живота, Чаши Смисла, Чаши која нас упућује ка Царству Небеском и која нам даје прави смисао животу. То нас треба руководити и то нам треба бити основ за потврду вере и литургијског живота” - рекао је у својој беседи Епископ Херувим.
Комплетан текст

Ивањдан - торжествено прослављена храмовна слава

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљ Планини

Комплетан текст

Уведен у дужност нови парох боботски

Комплетан текст

Освећење параклиса Светог Јована Шангајског у Пожеги

Комплетан текст

Освећење споменика вожду Ђорђу Стратимировићу у Сремским Карловцима

Комплетан текст

Уведен у дужност нови парох прве парохије даљске

Комплетан текст

Видовдан прослављен у Вуковару

” Све идеологије овог света су пролазне. Истина је да оне имају један одређени временски тренутак, интервал у којем се појављују у друштву, али после се гасе и нестају. Међутим, Христова наука, Његова заповест и јеванђелски живот дубоко укорењен у Косовски завет - остаје вечно и довека” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Патријарх Порфирије у Саборном храму у Тузли

Mного тога се мењало у историји нашег народа, од места на ком живимо, до државе којој припадамо, до географских простора где зидамо себи куће. И језик се трансформисао, мења се, развија се и наша позиција у глобалном свету, све је релативно и пролазно, а оно што је остало као нит која чува наш народ, оно чиме дише наш народ, чиме постоји, чиме јесте то је православна Црква и православна вера, истакао је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије у Саборном храму у Тузли, у недељу 26. јуна 2022. године.
Комплетан текст

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ Г. ПОРФИРИЈЕ СВЕЧАНО ДОЧЕКАН У ТУЗЛИ

Највећи број система вредности је нешто што се супротставља оним вредностима који произилазе из наше вере у Бога и могли бисмо рећи да практично постоје вредности које су резултат вере у Бога и са друге стране бројни системи вредности који немају у свом корену веру у Бога. Ту постоји разлика, због тога ми имамо одговорност за оне који не верују у Бога, имамо одговорност да им посведочимо собом, својим животом да смо ми верници, да верујемо у Бога, да верујемо у Христа и да је Христос тај који одређује наш живот, Његова реч и Његове заповести, истакао је Патријарх Порфирије приликом званичне канонске посете Епархији зворничко-тузланској у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Тузли, 25. јуна 2022. године.
Комплетан текст

Заветни дан у Бијелом Брду

”Христос нас воли без обзира на све оно што ми чинимо и што можемо да помислимо, а што нас одваја од заједнице. Бог нам увек прашта, враћа нас у заједницу јер жели да будемо преображени. Требамо да схватимо која је суштина нашега живота на земљи, а то је заједница” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Освећење темеља манастира Карановац

Комплетан текст

Заветни дан у Мирковцима

”Остати на путу Христовом, у Тајни живота Цркве, у Тајни врлинског начина живота, то је заиста велики дар Божији. Велики венац задобија онај човек који остаје на том путу. Тај пут није нимало лак, омеђен је искушењима, узак је, али је то пут нашега спасења. Свакако да је на крају тог пута радост. Препознајемо ту радост у свим празницима које смо до данас прошли. Од Васкрсења до Вазнесења све до Свете Педесетнице. Показала се неизмерна Божија брига према човеку, отворио се живот свима нама у вредностима које Бог очекује од нас. Љубав треба да буде круна, треба да изграђује односе, да гради и умножава” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Светојустиновска светковина у манастиру Ћелије

Комплетан текст

Храмовна слава у Маркушици

”Грешни смо и пали, нисмо достојни гледати у Лице Божије, али Бог нас непрестано удостојава, непрестано нас позива да осетимо благодат и љубав Божију. Бог нас позива да учествујемо на богослужењу, да примамо Тело и Крв Господњу као залог вечности. То је велика љубав Божија, драга браћо и сестре” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Педесетница - храмовна слава у Винковцима

”Широка је и колоритна лепеза благодатне улоге Светога Духа у животу Свете Цркве. Света Црква увек је руковођена благодаћу Светога Духа. За све што се дешава ми призивамо благодат Светога Духа да сиђе, да нас уразуми и разгори срце” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљ Планини

Комплетан текст

Предавање у Осијеку

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија и рукоположење у Даљу

”Ако се Бог разапиње ради нас, онда и ми морамо да се разапињемо ради Бога. Као људи Цркве, као свештеници и пастири морамо то да носимо у своме срцу. Да носимо Јеванђеље Христово, њиме да дишемо, да нам Јеванђеље буде у нашем срцу. У срце можемо да сместимо Бога несместивога, да тим Духом дишемо. Благодат Светога Духа тако се распирује и позива верни народ. Требамо да будемо пример верном народу, пример у љубави и служењу” - рекао је у својој беседи Епископ Херувим.
Комплетан текст

Храмовна слава у Трпињи

”Црква Божија једина има одговор и једина има лек за сва искушења на овоме свету. А како има и због чега има? Управо ради Христа – вечног Пастира, Вечно Добро који се ради нас разапео. Управо из те димензије, из те Тајне Црква Божија одговара свим искушењима и превазилази сва искушења. Црква нашем народу показује пут, показује саборност као кључ и суштину” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија и петогодишњи парастос епископу Лукијану у Даљу

Комплетан текст

Oсвећење обновљеног храма у Старим Лединцима

Комплетан текст

Епископи Силуан и Херувим посетили Сремске Карловце

Комплетан текст

Зацељена рана полувековног раскола

Комплетан текст

Посланица поводом Стогодишњице васпостављања Српске Патријаршије

Комплетан текст

Прослава Стогодишњице васпостављања Српске Патријаршије (фотогалерије)

Комплетан текст

Шестомесечни помен Велимиру Бајатовићу

Комплетан текст

Свети Василије Острошки прослављен у Негославцима

Комплетан текст

Недеља мироносица у Борову

”Оно што је вечно је у љубави и радости коју нам доноси Васкрсење Христово. Радост спасења, потврду вере и испуњење Божанске љубави налазимо у Христовом Васкрсењу” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Храмовна слава у Боботи

”Света Литургија треба да нас води кроз живот, јер море живота у којем се налазимо пуно је искушења, баца нас час налево, час надесно, одвраћајући нас од правога пута. Сусрет са Господом на Светој Литургији је сусрет радости и потврда наше вере. Вера се увек изнова обнавља и јача уколико смо на Светој Божијој служби, уколико се причешћујемо. Тада се отварају духовни видици и добијамо далеко веће могућности, даје нам се смисао живота” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Томина недеља на Доброј Води у Вуковару

”Братски однос је однос љубави, однос вере и наде. Два брата увек могу живети заједно уколико имају разумевања, а разумевање произилази из Тајне љубави. Љубав је та која надилази све проблеме, сва искушења и отвара нам Тајну Живота. Уколико нема тога, онда се губи целокупни смисао, јер сваки човек поред нас је икона Божија. Кроз ту икону гледамо самога Бога. Што се посебно односи на свештенослужитеље, са којих се треба рефлектовати на сав наш верујући народ којем проповедамо јеванђеље Христово. У томе је Тајна Христовога страдања, у томе је тајна Христовога пута, тога, како учимо из светоотачке литературе, ”ускога пута ка Царству Небеском”. Тај пут је трновит, тај пут је тежак, али нас тај пут води ка Царству Небескоме, у наручје Оца нашег Небеског” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

СЛАВА ЕПАРХИЈЕ ЗВОРНИЧКО-ТУЗЛАНСКЕ

Комплетан текст

Слава Светосавске омладинске заједнице из Даља

Комплетан текст

Други и трећи дан Васкрса у Светоуспенској обитељи

Комплетан текст

Васкрс прослављен у Осијеку

Комплетан текст

Велика субота у Даљ Планини

Комплетан текст

Велики Петак у Светоуспенском манастиру

Комплетан текст

Светосавска омладинска заједница из Даља поделила Васкршњу помоћ

Комплетан текст

Васкршња посланица Српске Православне Цркве

Комплетан текст

ВАСКРШЊИ ИНТЕРВЈУ ЕПИСКОПА ХЕРУВИМА

Комплетан текст

Јутрење Великог Петка у Даљ Планини

Комплетан текст

Велики Четвртак у Светоуспенском манастиру

Комплетан текст

Пређеосвећене Литургије у Светоуспенском манастиру

Комплетан текст

Цвети прослављене у Саборном храму у Даљу

Комплетан текст

Лазарева субота у Светоуспенском манастиру

Комплетан текст

Пета недеља Великог поста у Јанковцима

”Јеванђеље је наше усмерење, светотајински живот, тада смо на путу Христовоме, на путу испуњавања заповести Господњих. Тако треба да чинимо непрестано, тако да дишемо и да покушамо у своме животу што више и што чешће приступати Светој Тајни Причешћа. То је суштина живота. То је суштина живота у Цркви Божијој и суштина нашега спасења” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Храмовна слава у Вери

”Ево слушкиње Божије, нека буде по вољи Твојој” - у тим речима испуњава се целокупна димензија послушности. Црква функционише на тај начин да је све подређено послушности, благослову и свему ономе што нас на неки начин усмерава ка Христу, што је део уског пута нашега животнога подвига. - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Недеља Средопосна у Тењи

”Сваки човек је биће Божије, наше огледало и пут ка Христу. Ако не волимо човека који је поред нас онда не можемо волети ни Христа. Ако немамо љубави међу собом нисмо достојни ни васкрсле Љубави Која се ради нас разапела на Крсту. Међусобна љубав треба да нас изграђује за вечну Љубав која се испунила у Тајни Васкрсења и свим догађајима у Домостроју спасења” - рекао је у својој беседи Епископ Херувим.
Комплетан текст

СДФ у Српском дому у Вуковару

Српски Демократски Форум основан је 1991. године у Липику као коалиција угледних Срба
Комплетан текст

Обнова цркве Светог Архангела Михаила у Шаренграду

Комплетан текст

Седница Епархијских тела

Комплетан текст

Крстопоклона недеља у Петровој Слатини

”Сигурно не би било оваквих догађаја, не би било неких негативних кретања у друштву, да знамо где смо у односу на Бога, да знамо ко смо, за шта смо створени и где је и које наше испуњење у овоме свету. Нигде ван Цркве која нас васпитава, која нас учи само миру, љубави и пратшању” - нагласио је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Исповест свештенства Епархије осечкопољске и барањске

”Чекаће нас многи изазови и много је проблема у свету који ће се сигурно осликати и на живот сваког парохијанина. Као пастири словесног стада бићемо изложени као пример, дужни да уливамо наду у тешким тренуцима. Ни једно време кроз које је Црква пролазила није било лако, тако није ни ово време у којем сада ми сведочимо Христа” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Освећење крстова за храм Светог апостола Петра и Павла у Караџићеву

”Заиста се сви радујемо што смо добили нову богомољу, што су мештани Караџићева добили место где ће приносити Жртву Богу и место где ће се заједно са црквом преображавати. Данас сам рекао, а то сигурно и осећам, нашем народу на овим просторима једина нада је наша Света Црква. Здања као што је ово и наша црква у било којем месту гарант су нашег опстанка на овим просторима, гаранција да живот и даље има своју суштину и своју основаност, да ништа није готово” - нагласио је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Друга недеља Великог поста у Пачетину

”Уколико смо у Цркви као заједници Тела Господњега испуњени смо заповешћу, обавезни смо да чинимо и испуњавамо ту заповест, да једни према другима имамо љубави. Можда и основна теза поста и његова основна крилатица јесте љубав и праштање. То је оно што нас треба красити и што нас треба образовати у овој Светој Четрдесетници, да имамо љубави, да имамо праштање, да гајимо то у своме срцу јер ћемо онда преображеним очима заиста моћи гледати овај живот и свет” - рекао је Владика Херувим.
Комплетан текст

Обнова цркве Светог Архангела Михаила у Шаренграду

Комплетан текст

Епископ Херувим богослужио у Недељу Православља

”Моћи ћемо да схватимо колика је љубав Божија ако будемо имали љубави једни према другима, видећемо да је у љубави смисао људског живота. Све сујете и различитости које као људи производимо требамо да отклонимо из свога ума. Не требамо бити самовољни, него да учимо своју вољу да мисли и да се учи жртвеној љубави којом Бог љуби човека” - рекао је између осталог у својој беседи Епископ Херувим.
Комплетан текст

Теодорова субота у Светоуспенском манастиру

”Једино кроз праштање и љубав можемо да схватимо који је смисао живота, без тога се губи поредак природе и мир у свету. Молитве које узносимо сигурно ће нам помоћи, помоћи ће да се људи уразуме и да светом завлада мир. Свако од нас треба да гаји братску љубав, јер брат на брата никад ударити неће уколико имамо међусобне љубави.” - нагласио је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија пређеосвећених дарова у Даљ Планини

Комплетан текст

Епископ Херувим богослужио у Светоуспенском манастиру

Комплетан текст

Недеља Месопусна у Светоуспенском манастиру

Комплетан текст

Недеља о блудном сину у Светоуспенском манастиру

Комплетан текст

Сретење Господње у Светоуспенском манастиру

Комплетан текст

Свети мученик Трифун-Крсна слава Епископа горњокарловачког г. Герасима

У својој беседи Епископ г. Сава је честитао славу и празник Епископу г. Герасиму и том приликом у архипастирској беседи је истакао смисао и подвиг мучеништва рекавши: Свети мученик Трифун јесте прави пример благодатног живота, благодатног живота за веру у Христу, благодатног живота за Васкрсење у Христу, јер његово мучеништво, страдање јесте наш пут ка коме треба да идемо. Својим мучеништвом свети Трифун је посведочио Васкрслог Христа и на тај начин нама показао пут Васкрсења и Живота вечног. Тамо где падне једна кап мученикчке крви, ту као цвет изниче хришћанство, оно почива на мучеништву и оно је основ и залог наше вјере.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Доњем Будачком

Епископ Херувим: Умирујући тијело, човјек постаје способан за духовни живот, обогаћен Духом Светим
Комплетан текст

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА ЈОШ ЈЕДНА СЛАВА КРЧКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

Комплетан текст

Епископ Херувим обишао манастир Брану

Комплетан текст

Епископ Херувим богослужио у Светоуспенском манастиру

”Улазимо у период Часног поста када измирени једни са другима требамо знати који је наш пут. Наш пут је искључиво пут ка Царству Небескоме и Господу Исусу Христу. Нема другог пута. Знамо да је тај пут пун трња и препрека, али ако се те препреке превазиђу и останемо у љубави Христовој тада смо победници” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Годишњи парастос проти Бранку Рогану

Комплетан текст

Епископ Херувим са уваженим гостима обишао Српски дом у Вуковару

Комплетан текст

Помоћ Богословији Света Три Јерарха

Комплетан текст

Подељена Светосавска помоћ

Комплетан текст

Светосавска омладинска заједница из Даља прославила Светог Саву

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Светоуспенском манастиру

”У другом човеку се ми огледамо и ту је наш испит пред Господом. На Светој Литургији ми се мирбожимо и говоримо: ”Христос посреди нас”. Међутим, уколико Христос није међу нама и у другом човеку не видимо Христа све је испразно. Наше очи у том случају гледају кроз овосветске тежње које су непрестано пред нама. Тадан наш свет нема духовну димензију, него ону која нас разједињује и води у безбожништво и таштину” - нагласио је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Свети Сава прослављен у Светоуспенском манастиру

Комплетан текст

Упокојио се у Господу Епископ шабачки Лаврентије (1935-2022)

Са вером и надом у Васкрсење, Епархија шабачка је саопштила да се у недељу по Богојављењу, на празник Светог Григорија Ниског, 23. јануара 2022. године, у Господу упокојио Епископ шабачки Лаврентије (1935-2022). Вечан ти спомен, достојни блаженства и незаборавни владико Лаврентије!
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљ Планини

Комплетан текст

Јовањдан у Светоуспенском манастиру

Комплетан текст

Богојављење у манастиру Успења Пресвете Богородице

”Уколико човек живи вером, надом и љубављу, онако како нам је то Господ Бог оставио и како нас данашње Јеванђеље позива да будемо синови Божији, биће на страни Истине. Тада ћемо бити осведочени христоносци, богоносци. Бићемо сведоци да сви догађаји у историји воде Христу и да не постоји други смисао нити постоји лепши живот осим онога у заједници љубави и милости Божије” - нагласио је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Слава Придворне капеле у Даљу

Комплетан текст

Божић у Даљ Планини

Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је на празник Рођења Христовог Свету архијерејску Литургију у Даљ Планини.
Комплетан текст

БОЖИЋНИ ИНТЕРВЈУ ВЛАДИКЕ ХЕРУВИМА

Комплетан текст

Бадње вече у Даљу

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија на Бадњак у Даљ Планини

Комплетан текст

Припреме за Божић и подела Светосавске помоћи у Даљу

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа Херувима, Светосавска омладинска заједница из Даља је поводом божићних празника поделила помоћ даљским парохијанима.
Комплетан текст

Света Литургија и освећење парохијског стана у Вери

”Бог долази у овај свет као човек, да би човек могао постати Бог. То је Тајна Рођења, Тајна догађаја који се десио у Витлејемској пећини. То је и заповест свима нама да се трудимо, да се у своме животу за своје грехе кајемо, да једни према другима изграђујемо љубав, а не мржњу. То је заповест да чинимо добра дела, на то нас Бог позива, томе нас учи Црква Божија и на то нас упућују и оци наше Свете Цркве” - нагласио је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Света Литургија и четрдесетодневни парастос проти Јовану Клајићу

Комплетан текст

МОЛИТВЕНИ ИСПРАЋАЈ СЛУШКИЊЕ БОЖЈЕ СТАЈЕ СЛАДОЈЕВИЋ

Патријарх Порфирије: Гледано обичним људским очима – када стојимо сви заједно молећи се пред одром Стајиним – могу рећи да је она могла бити спремна било када, јер је била супруга, била је мајка, била је бака, била је комшиница. Све што је била, свугде и на сваком месту, била је искључиво и само љубав.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Боботи

”Свака недеља води нас путем икономије нашега спасења, учи нас да ходимо и да нас она руководи, поучава и васпитава да будемо народ Божији достојан благослова, достојни печата Божијега, достојни Крста Господњег који треба да носимо” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Храмовна слава у Пероју

Комплетан текст

Храмовна слава у Јагодњаку

“Деца су невина, деца су лире Духа Светога, деца која љубе истину, љубе свој дом, љубе своју Цркву. Али нажалост глобализација и све оно што се дешава око нас ту децу одводе од Цркве Божје. Растура се породица. Јутјубери добијају своје место, добијају место у разуму те деце. Деца леже на друмовима да би нешто постали, неки тик токери. То је нажалост, драга браћо и сестре, дигитално ропство. Нема више онога благослова дома, нема благослова мајке и оца, већ дигитална верзија стварности заузима то место. Требамо да се опиремо и да покажемо да је породица вредност живота у друштву. Уколико се уништи породица, уништиће се и друштво” - нагласио је Епископ Херувим.
Комплетан текст

УСНУО У ГОСПОДУ ЕПИСКОП ЛУКА (КОВАЧЕВИЋ)

На празник Свете Великомученице Варваре и Преподобног Јована Дамаскина, 17. децембра 2021. године, упокојио се у Господу Његово Преосвештенство Епископ западноевропски Лука (Ковачевић).
Комплетан текст

Бићете блажени ви који сте примили веру Божју и сачували је у чистоти

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је благословио и отворио научни скуп „Богословље код Срба: изазови и перспективе“ поводом стогодишњице почетка рада Православног богословског факултета Универзитета у Београду и осамстогодишњице Беседе о правој вери, коју је под сводовима манастира Жиче произнео Свети Сава.
Комплетан текст

Епископ Херувим обишао Будимце

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљу

”Заповести Божје су једноставне. Оне су просте и за њих не треба никаква филозофија. За испуњење заповести само треба искрена воља и чврста љубав према Богу и ближњем. Тада човек осети благословени загрљај Христов, осети да смо сви ми синови и кћери Божје. Томе нас поучава богата историја нашега рода” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Острову

”Свака Света Литургија јесте предукус дарова Царства Небеског, јер нама на земљи је дато да живимо духовним начином живота. Дато нам је да преображавамо своје тело и свој ум, да се припремамо за вечна добра која Бог припрема за оне који следе Његов пут. Бог нам је оставио као залог да кроз заповести и Јеванђеље, као основу нашега живота, можемо да осетимо пуноћу љубави Његове љубави” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Епископ Херувим обишао радове у Јагодњаку

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Кнежеву

”Пост у који смо ушли води нас управо путем братске љубави, пост је и пут ка међусобном поштовању, самосмиравању и врлинском начину живота. Васпитни карактер поста потребан је свакоме и упућује нас ка правој димензији нашега живота” - нагласио је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљ Планини

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Трпињи

”Требамо да се поучавамо љубави и миру Христовоме. Христос је мир који нам се даје. То је наша призма сагледавања историје и стварности која нас окружује, то је оно што нас испуњава и што нас изграђује” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Заупокојена Литургија, опело и сахрана проте Јована Клајића

У четвртак, 25. новембра 2021. године, на празник Светог Јована Милостивог и Преподобног Нила Синајског, служена је заупокојена Литургија на којој су узнесене молитве Господу за упокојење протојереја-ставрофора Јована Клајића.
Комплетан текст

Прослава храмовне славе у Борову Насељу

Комплетан текст

Директор Покрајинског завода и Епископ Херувим обишли Шаренград и Опатовац

У среду, 24. новембра 2021. године, Епископ Херувим и господин Саша Мартиновић, директора Покрајинског завода за заштиту споменика културе Војводине обишли су храм Светог архангела Михаила у Шаренграду и храм Светог великомученика Димитрија у Опатовцу.
Комплетан текст

Свети Нектарије прослављен у Јагодњаку

Свети Нектарије је веома свечано прослављен у парохији јагодњачкој у Јагодњаку.
Комплетан текст

Аранђеловдан - Слава Епископа Херувима

Комплетан текст

Разредне славе прослављене у Болману

Комплетан текст

Епископ Херувим на прослави Ђурђица - Славе града Новог Сада

Његова Светост Патријарх српски господин Порфирије служио je, 3/16. новембра 2021. године, на празник Обновљења храма светог великомученика Георгија, свету архијерeјску Литургију у новосадском Саборном храму, поводом славе Града Новог Сада.
Комплетан текст

Генерални конзул Републике Србије посетио Епископију осечкопољску и барањску

Комплетан текст

Епископ Херувим освештао Крст за храм у Рајевом Селу

Комплетан текст

Освећење спортске дворане ОШ Бобота

Комплетан текст

Слава Светодимитријевског храма у Даљу

”Као што није било лако у времену у којем је живео Свети великомученик Димитрије, тако ни данас није лако носити крст Христов и бити Хришћанин. Данас је свеопшти хаос на свим пољима. На пољу друштвених и политичких околности, на пољу међусобних односа где би требала бити братска љубав. Данас је срце свих нас отврднело, окаменило и не жели да прими љубав, да прими и разуме другога. Ако не желимо да разумемо другога онда живимо у општем хаосу, у хаосу свога незнања и свога умовања, у хаосу свога срца и разума. Уколико желимо да разумемо другога и да у Христу схватимо целокупну стварност која нас окружује онда смо на правоме путу. Не у таштини, него у светлости живота у Христу, у светлости Преображења и Васкрсења” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Маркушици

”Све што чинимо овде на земљи, што се сабирамо и учествујемо у Светој Литургији, све је то вежба у духовном животу да бисмо се припремили за вечне дарове и вечни загрљај са Христом. Зато ми хришћани нисмо безнадежни и неверни, нити живимо у таштини. Живимо у пуноћи светлости, у пуноћи љубави и наде. Вера нам отвара димензију како бисмо могли видети и осетити тајне којима се преображавамо. Љубав нас враћа у димензију да разумемо једни друге, да разумемо да је све око нас по вољи и промислу Божјем. Једино кроз љубав све то можемо да схватимо” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Посета новоизабраног директора Покрајинског завода за заштиту споменика културе Војводине

Комплетан текст

Саопштење за јавност

Обавештавамо верне Српске Православне Цркве да је и ове године, у издању Светог Архијерејског Синода, штампан црквени џепни календар за 2022. годину, који је заштићен у Заводу за интелектуалну својину Републике Србије А-2021, под редним бројем 7885, и као такав представља аутентично дело. Исто тако, извршена је каталогизација у публикацији Народне библиотеке Србије бр. ISBN 978-86-7295-048-9 COBISS.SR-ID 215009292.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија и рукоположење у Осијеку

”Данас смо осетили заиста велику духовну радост, добили смо у лику оца Слободана новога посланика на њиви Господњој. Нека би Господ и њему подарио да буде достојан пастир стада Христовог, да достојно носи крст који је данас добио и да му пример буде искуључиво Христос као Пастир добри. Господ Исус Христос је наш првообраз у свему што радимо као пастири” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Храмовна слава на Доброј Води у Вуковару

”Света Петка је све побеђивала именом Христовим, побеђивала је истином - Јеванђељем Христовим. Зато је била преображена и добила благодат светитељства, благодат ка којој треба да идемо и да се усмеравамо” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљ Планини

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Каранцу

”Црква је та која нас руководи ка Царству Небескоме, која нас учи Јеванђељу и врлинском начину живота каквим је живео и Свети Стефан Штиљановић. Зато је његов живот уписан у књигу светих, а он сам је постао пример како треба да живимо. Спојити световно и духовно у себи, у бићу човековом, заиста је велики дар Божји. Само они људи који се у свему томе посвете Богу задобијају такве врлине и такав венац славе” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Слава Епархије осечкопољске и барањске

Епископ Херувим: ”Црква увек сведочи да без обзира каква су искушења ништа није без наде, већ да колико су већа страдања толико смо ближе васкрсењу и ближи истини која је искључиво испуњена у Светом Јеванђељу. Захвалио бих се својој драгој браћи архијерејима, вама политички представници нашег народа на овим просторима, и вама драги народе који сте се данас сабрали, не само из Барање већ широм наше епархије. Дошли смо сви овде на сабор да се помолимо Господу, да добијемо благослов и задобијемо благодат Божју. Дошли смо се помолимо да нас љубав Божја увек негује и храни, да нас она упућује ка јединству и братској слози, то је оно што нам је потребно и што нас увек као људе треба красити на овим просторима.”
Комплетан текст

НАЈАВА: Епархијска слава

Комплетан текст

Хиротонија архимандрита Јована за Епископа хумског

Његовa Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 10. октобра 2021. године у Саборном храму Светог Саве у Београду светом архијерејском Литургијом и свечаним чином хиротоније изабраног и нареченог високодостојног архимандрита Јована (Станојевића) у чин Епископа хумског, викара Епископа диселдорфског и немачког.
Комплетан текст

Освећење Крста у Бијелом Брду

Комплетан текст

Одржани Бранкови дани у Вуковару

Комплетан текст

ХИРОТОНИЈА ЕПИСКОПА МАРЧАНСКОГ САВЕ, ВИКАРА ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ

Његов Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 3. октобра 2021. године у Саборном храму Светог Саве у Београду светом архијерејском Литургијом и свечаним чином хиротоније изабраног и нареченог високодостојног архимандрита Саве (Бундала) у чин Епископа марчанског, викара Патријарха српског.
Комплетан текст

Крстовдан прослављен у вуковарском Саборном храму

”Хришћанин који живи на путу врлине, он живи крстоваскрслим начином живота. То подразумева да се непрестано свакога дана распиње у својим мислима, распиње у својим телесним страстима, да је победио себе том тајном Крста, да побеђује себе и своју телесност како би задобио врлину вечности и окусио пуноћу живота у Христу” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљу.

"Народна пословица каже: Чини добро и добру се надај, то јест, ако бисмо превели у хришћански дух ову пословицу, ако живимо у Христу и чинимо све што је добро и врлинско и наш живот ће задобити димензију Христову. Наш лик се преображава иконом Христовом, креће стазама покајања и врлинског живота" - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

СРЕДЊОШКОЛЦИ ДОБИЛИ УЏБЕНИКЕ ИЗ ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРОНАУКЕ

Комплетан текст

Храмовна слава у Сремским Лазама

”Наше светиње сведоче о нама, наш народ сведочи о постојаности на овим просторима, стога немамо чега да се стидимо нити чега да се бојимо. Људи смо Христови, људи Цркве и као такви сигурно ћемо победити сва искушења која нам се намећу.” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Хиротонија архимандрита Дамаскина за Епископа мохачког

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 19. септембра 2021. године у Саборном храму Светог Саве на Врачару светом архијерејском Литургијом и свечаним чином хиротоније изабраног и нареченог високодостојног архимандрита Дамаскина (Грабежа) у чин Епископа мохачког, викара Епископа бачког.
Комплетан текст

Епископ обишао радове у Липовачи, Доброј Води и Караџићеву

Комплетан текст

Хиротонисан Епископ хвостански г. Јустин (Јеремић)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 12. септембра 2021. године у Саборном храму Светог Саве на Врачару светом архијерејском Литургијом и свечаним чином хиротоније изабраног и нареченог високодостојног архимандрита Јустина (Јеремића) у чин Епископа хвостанског, викара Патријарха српског.
Комплетан текст

Молитва за благословен почетак школске године у Епархији осечкопољској и барањској

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија и и молитва за благословен почетак школске године у Угљешу

Комплетан текст

Епископ Г. Херувим у посети Епархији горњокарловачкој

Комплетан текст

Прва званична посета председника ЗВО Епархији осечкопољској и барањској

Комплетан текст

Амбасадор БиХ и господин Давор Тркуља у посети Епископу Херувиму

Комплетан текст

Господин Душан Ћутило у посети Епископу Херувиму

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Белом Манастиру

“ Крст Господњи треба да нам буде утеха и нада, круна која нас обједињава као народ светосавски, народ Богоносан, народ Христоносан. Једино тако можемо бити и живети у јединству једни са другима, кад схватимо и не побегнемо од страдања” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Потпредседник Владе Републике Хрватске у посети Епископу Херувиму

Комплетан текст

Заветни дан у Болману

Свети пророк Самуило - Заветни дан у Болману
Комплетан текст

Годишњица матуре крчких богослова (2002/06)

Комплетан текст

Храмовна слава у Осијеку и Негославцима

На Велику Госпојину, 28. августа 2021. године, осечки и негославачки парохијани прославили су своју храмовну славу.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Вери

”Уколико примимо Тело и Крв Господњу и причестимо се Тајнама, онда све добија димензију вечности и задобијамо врлине вечнога живота. Зато, драга браћо и сестре, треба томе да се учимо, то је наша етика живота, то је наш однос према Цркви Божјој. То је наш однос, да нас у свему изграђује љубав, да нам љубав буде мера свих мера. Љубав може да изгради све оно што нашим напорима не можемо да изградимо, а то је један леп благословен однос. Када имамо такав међусобни однос можемо да осетимо присуство Божје и пуноћу Његове љубави, да осетимо пуноћу Његове милости” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Велика Госпојина прослављена у Светоуспенском манастиру

Комплетан текст

Директор Покрајинског завода за заштиту споменика АП Војводине у посети Владици Херувиму

Комплетан текст

Госпојински Сабор у Шаренграду

”Никад не можемо и не смемо оставити светиње, никад не смемо заборавити нашу Чудотворну икону Мајке Божије Шаренградске која је чувала и штитила ово место, чува и шитити нашу Епархију и сигурно је наша Молитвеница пред Престолом Свевишњега Бога” - нагласио је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Владике Херувим и Георгије обишли Даљ и Вуковар

Комплетан текст

Преображење Господње прослављено у Даљ Планини

”Окупљени смо овде, заједно, показујући јединство нашега народа на овим просторима. Овај Сабор је пут ка Таворској светлости, пут је нашега јединства и једино што ће нас очувати. Зато се неизмерно радујем што смо се окупили синоћ и данас у овако великом броју. Требамо увек да се окупљамо око својих светиња јер нас то води ка путу преображења, узноси нас ка гори Таворској, упућује нас ка Тајни вечнога живота” - рекао је у Даљ Планини Епископ Херувим.
Комплетан текст

Храмовна слава у Борову

"Свети Стефан постао је пример чврстине вере у Јеванђеље Христово које је проповедао до скончања свог овоземаљског живота. Читање таквог житија нас узноси на Небо и открива нам Небеске димензије. Требамо се увек саображавати томе и следовати тим путем. Не можемо копирати живот светитеља, али можемо далеко и дубоко промишљати о свим тим подвизима и настројењима ка којима је ишао Свети првомученик и архиђакон Стефан" - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Освећење темеља храма Светог Архангела Михаила у Чепину

”Наш Свети Патријарх Павле је рекао – ми непрестано и кад говоримо о будућности ми будућност морамо гледати у садашњности, јер како живимо данас и како смо данас сабрани овде тако ће бити и у Царству Небскоме. Царство Небеско је данас овде и то је садашњост овога времена у којем се ми налазимо. Ако не осетимо присуство Божије овде на земљи онда је апстрактно и људском разуму тешко разумљиво проповедати о нечему што тек треба да се деси. Бог нас увек снажи да то разумемо, да разумемо шта је добро у овоме свету, а шта је зло и да се увек у томе духу васпитавамо. Да нам образац у свету буде Господ наш Исус Христос” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Свети великомученик Пантелејмон прослављен у Мирковцима

”Једино смо уз Цркву били снажан народ, уз Цркву знамо свој пут и знамо да волимо другога без обзира на верску или националну припадност. Када смо се одвојили од Цркве изгубили смо све што смо имали, изгубили смо чврстину вере и националног и духовног идентитета. Отишли смо странпутицом, уместо путем Светога Саве, Светога Симеона и свих наших праотаца који су нас учили чистој вери” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Света Петка прослављена на Доброј Води у Вуковару

Комплетан текст

Помен жртвама ”Олује” у Даљу

Комплетан текст

Храмовна слава у Угљешу

”Видим да су почели и завршни радови и ако Бог да сигурно ће ускоро бити и освећење овога светога храма, на понос овога места, на понос наше епархије и на понос васколиког рода српског на овим просторима. Увек говоре да је велика љубав народа који гради храм, то је пред Господом велики народ, носи велики крст. Тако и овај храм драга браћо и сестре. Кад га осветимо, васкрсава за живот вечни и добија своју пуноћу” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Болману

“Требамо да разумемо једни друге и да наш дух буде светосавски дух. Тим духом се и прашта и воли, пун је љубави. То је оно што нам треба драга браћо и сестре, а не да се делимо и једни друге да не разумемо, да идемо лево и десно. То нас је, браћо и сестре, и довело до овога. Једни смо отишли десно, а други лево и ево остала су пуста села и празни простори. Ми који јесмо овде остали сведоци смо свега тога. Требамо бити још чвршћи у вери, да цркву своју посећујемо, да она буде наша нада за опстанак на овим просторима. Црква Божја је једина институција која ће остати” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Епископ Херувим обишао парохије верску и даљску

Комплетан текст

Посета ЦО Борово Насеље

Комплетан текст

Храмовна слава у Бршадину

”Наша Отаџбина је она Небеска и кроз ту димензију требамо да сагледавамо реалност овога света. Уколико не схватамо суштину небеске Отаџбине, не можемо схватити ни димензију живота овде. Јер ако Христа нема међу нама не можемо превазићи сва искушења. Све то ћемо превазићи лако и једноставно ако живимо у Христу, ако себе преображавамо Истином и Вером” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Слава Светобогородичиног манастира у Доњем Будачком

Комплетан текст

Навечерје празника Иконе Пресвете Богородице Тројеручице

Комплетан текст

ЕПИСКОП СИЛУАН И ЕПИСКОП ХЕРУВИМ У ПОСЕТИ ЕПАРХИЈИ ДАЛМАТИНСКОЈ

Комплетан текст

Преосвећени Епископи Г. Силуан, Г. Херувим и Г. Герасим у посети светињама Епархије горњокарловачке

Комплетан текст

Епископ Силуан и Епископ Херувим у посети Епархији горњокарловачкој

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљу

Комплетан текст

Епископи Силуан и Исихије у посети Епископу Херувиму

Комплетан текст

Ивањдан у Даљ Планини

Комплетан текст

Освећење темеља храма у Караџићеву

Комплетан текст

Хиротонија Епископа топличког г. Јеротеја, викара Патријарха српског

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 4. јула 2021. године у Спомен-храму Светог Саве на Врачару светом архијерејском Литургијом и свечаним чином хиротоније изабраног и нареченог високодостојног архимандрита Јеротеја (Петровића) у чин Епископа топличког, викара Патријарха српског.
Комплетан текст

Посета ЦО Тења, Габош и Острово

Комплетан текст

У МАНАСТИРУ ЛАЗАРИЦИ ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

Комплетан текст

Епископ Исихије свечано устоличен у трон Епархије ваљевске

Патријарх Порфирије: Народ Ваљевске епархије је добио достојног наследника Владике Милутина! На величанственом литургијском сабрању у Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије свечано је увео у трон Епархије ваљевске Епископа ваљевског Г. Исихија, коме је Свети Архијерејски Сабор на мајском заседању поверио духовно старање о народу Божјем у завичају новопросијавших светила Цркве Христове Светог Владике Николаја и Преподобног Аве Јустина.
Комплетан текст

Света Архијерејска Литургија у Смиљану и парастос жртвама Јадовна

У четвртак 24. јуна 2021. године, када молитвено прослављамо Свете апостоле Вартоломеја и Варнаву, служена је торжествена Литургија у храму Светих апостола Петра и Павла у Смиљану.
Комплетан текст

Заветни дан у Бијелом Брду

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Зрењанину

Комплетан текст

Духовски понедељак у Светоуспенском манастиру

Комплетан текст

Духови - храмовне славе у Епархији осечкопољској

Комплетан текст

Педесетница прослављена у Светоуспенском манастиру

”Свети апостол Павле нам увек саветује да се непрестано молимо. Да наша молитва буде молитва за друге, таква молитва нас увек упућује ка Христу. Молитва за другога упућује нас ка вечној Светлости, ка нашем вечноме Спасењу” - рекао је Епископ Херувим
Комплетан текст

Спасовдан у Светоуспенском манстиру

Комплетан текст

Посета Епископа Херувима Борову и Боботи

Комплетан текст

Пријемни испит за упис у први разред Богословије 2021. године

Комплетан текст

Посета господина Зорана Вапе Епархији осечкопољској и барањској

Комплетан текст

Недеља Слепога у Даљ Планини

Комплетан текст

Патријарх Порфирије: Сабор, епископи, свештеници и монаси служе Тајну Христову

Патријарх Порфирије: Ми не служимо и не треба да служимо себи и спроводимо своје идеје, него смо на месту Христовом, да би Он у нама, са нама и заједно са свима вама, служио Своју тајну, а то је тајна Цркве, тајна љубави и тајна спасења.
Комплетан текст

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Сaбора

Комплетан текст

Молитва браће архијереја за душу Владике Милутина

Комплетан текст

Почетак радног дела Светог Архијерејског Сабора

Под сводовима величанственог Спомен-храма Светог Саве на Врачару 25. маја 2021. године, под председништвом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и уз учешће високопреосвећене и преосвећене господе епархијских архијереја, отпочео је радни део заседања Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве.
Комплетан текст

Беседа Патријарха Порфирија

Христос Воскресе! Високопреосвећена и преосвећена браћо архијереји, браћо и сестре, благодат Духа Светога нас данас сабра на редовни Сабор Српске Православне Цркве.
Комплетан текст

Молитвени почетак Светог Архијерејског Сабора

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве започео је 24. маја 2021. године, на празник Светих Кирила и Методија, светом архијерејском Литургијом којом је, у Спомен храму Светог Саве на Врачару са почетком у 9 часова, началствовао Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, уз саслужење и моливено присуство отачаствених архијереја.
Комплетан текст

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода

Комплетан текст

Посета директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама нашој Епархији

Комплетан текст

Бијељина: Обележена слава манастира Светог Василија Острошког

Комплетан текст

Патријарх српски Порфирије: Интервју дат Вечерњем листу

Због до сада незабележеног интересовања за интервју који је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије дао г. Бранимиру Пофуку, новинару загребачког Вечерњег листа, објављујемо његов целовит текст, који укључује делове изостављене због обима штампаног издања угледних дневних новина.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљској светињи

Комплетан текст

“О чувању светиње”

„ХРИСТОС ЈЕ ВАСКРСАО ДА БИ ЉУДИ ПОСТАЛИ ЗЕМАЉСКИ АНЂЕЛИ, И ОСЕЋАЛИ СЕ ЈАЧИ ОД СМРТИ КАО НЕБЕСКИ АНЂЕЛИ“  Свети Јустин Ћелијски  
Комплетан текст

Свети великомученик Георгије прослављен у Даљ Планини

Комплетан текст

Васкршњи уторак у Светоуспенском манастиру

Комплетан текст

Васкршњи понедељак у Светоуспенском манастиру

Комплетан текст

Васкрс у Епархији осечкопољској и барањској

Комплетан текст

Васкршња посланица Српске Православне Цркве, о Васкрсу 2021. лета Господњег

Комплетан текст

Васкрс прослављен у Светоуспенском манастиру у Даљ Планини

Комплетан текст

Братство заједнице ”Cenacolo

Комплетан текст

Страсна седмица

Комплетан текст

СВЕТОСАВСКА ОМЛАДИНСКА ЗАЈЕДНИЦА ИЗ ДАЉА ПОДЕЛИЛА ПОМОЋ

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа Херувима, Светосавска омладинска заједница из Даља је поводом васкршњих празника поделила помоћ мештанима Даља и Ердута како би сви дочекали Васкрс у радости и весељу.
Комплетан текст

Васкршњи интервју Епископа Херувима

„Kао што сам раније напоменуо, увек имајмо на уму да нас различитост мишљења и само мишљење у контексту бављења ширим друштвеним делатностима не треба раздвајати, да нас то не удаљава једне од других, већ да нас и та различитост треба сједињавати да будемо ближи једни другима и да будемо народ наших предака који су сведочили овде на овим просторима ту тајну јединства која се искључиво крунише у тајни Васкрсења Христовога“ – истакао је у свом Васкршњем интервијуу Епископ Херувим.
Комплетан текст

ЕПИСКОП ИРИНЕЈ: ЗАКОН О ИСТОПОЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА НЕ ТРЕБА ДА ДОЂЕ У НАРОДНУ СКУПШТИНУ

Уверени смо да Закон о истополним заједницама, у понуђеном облику не треба да дође пред Народну скупштину нити да буде изгласан, поручио је Епископ бачки Иринеј.
Комплетан текст

Празник Цвети прослављен у Даљ Планини

”Велика је то тајна данашњега дана, данашњега празника, јер Бог из своје љубави према човеку улазећи у Јерусалим припрема за добровољно страдање које се имало збити ради рода људскога и ради свих оних догађаја које ће у историји рода људскога бити означене као догађаји који су од суштинскога значаја за спасење целокупнога човечанства. Данашњи празник је празник велике тајне страдања и велике тајне љубави и милости Божије” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Исповест свештенства осјечког и барањског намесништва

Комплетан текст

Исповест свештенства вуковарског и боровског намесништва

Комплетан текст

Пастирска посета Белом Манастиру, Дарди, Угљешу и Јагодњаку

Комплетан текст

Епископ Херувим у пастирској посети Силашу, Маркушици и Габошу

Комплетан текст

Недеља Средопосна у Светоуспенском манастиру

Комплетан текст

Благовести у Светоуспенском манастиру у Даљ Планини

Комплетан текст

Крстопоклона недеља у Светоуспенском манастиру

Комплетан текст

Друга недеља Великог поста прослављена у Даљ Планини

Комплетан текст

Монашење у Светоуспенском манастиру

"Похитај да ми отвориш очинско наручје, развратно сам истрошио живот свој. Спаситељу не презри сада осиротело срце моје, које упире поглед на не потрошиво богаство милосрђа Твога. Јер Теби Господе у умилењу вапијем: сагреших Оче небу и Теби."
Комплетан текст

ОДРЖАНА СЕДНИЦА ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА И ЕУО ЕПАРХИЈЕ ОСЕЧКОПОЉСКЕ И БАРАЊСКЕ

Комплетан текст

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода

25. Март 2021.
Комплетан текст

Надбискуп ђаковачко-осјечки Г. Ђуро Хранић у посети Епископу осечкопољском и барањском Г. Херувиму

Комплетан текст

Епископ Херувим у пастирској посети парохијама

Комплетан текст

Мученици Севастијски прослављени у Светоуспенском манастиру

Тропар, глас 4. Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.
Комплетан текст

Недеља Православља у Даљ Планини

”У посту се сузбијањем своје телесности и једним динамичним молитвеним сусретањем са Господом, кроз богослужења а на првом месту кроз Свету Литургију припремамо за сусрет са Господом у Тајни Васкрсења” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Теодорова субота у Даљ Планини

”Заједница вечности која се испуњава у Светој Литургији је пут ка Царству Небеском, то је теологија нас хришћана. То је најлепша теологија која крије Тајну вечног живота. Свако друго умовање води у таштину и суноврат, супротно од оних вредности ка којима стреми наша Црква” - истакао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија Пређеосвећених дарова у Даљ Планини

Комплетан текст

Недеља Сиропусна у Даљ Планини

"Загледајмо се у своју душу да бисмо видели где смо у духовном смислу. Исповедајмо се што чешће и омивајмо своју душу сузама, јер како каже Свето Јеванђеље: ”Не требају здрави лекара него болесни”. Ми смо људи болесни грехом, то је део наше природе. Али, исто тако, Бог нам из своје љубави даје тај најлепши цвет – покајање. У овом посту требамо да осетимо тај благослов Божји, покајање – најискренији однос човека са Богом" - рекао је Епископ Херувим
Комплетан текст

Четрдесет дана од упокојења протојереја-ставрофора Бранка Рогана

Комплетан текст

Епископ Херувим гостовао на ТВ Храм

Комплетан текст

Недеља Месопусна у Даљ Планини

Комплетан текст

Посета Епископу Фотију

Комплетан текст

Обилазак радова на Липовачи

Комплетан текст

Помен блаженопочившем епископу Атанасију Јевтићу

Комплетан текст

Упокојио се у Господу Његово Преосвештенство умировљени Епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије

У четвртак, 4. марта 2021. лета Господњег у вечерњим часовима у Општој болници у Требињу упокојио се у Господу Његово Преосвештенство умировљени Епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије (Јевтић) (1938-2021).
Комплетан текст

РТС, Ексклузивни интервју: Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије

Моје ће бити да у име свих изнесем оно што је на добро и што је на корист нашем народу, нашој цркви, па ако хоћете, и нашој држави, али и свим члановима наше цркве који се налазе широм Земљиног шара, рекао је патријарх српски Порфирије у ексклузивном разговору за РТС. Навео је да је референдум на Косову извршен 1389. године и да је Косово, не само колевка нашег народа, већ и кивот препун моштију светих.
Комплетан текст

Патријарх српски Порфирије посетио манастир Јасеновац

РТС: Патријарх Порфирије у манастиру Јасеновцу: Нема веће правде од постојања светиње на овом месту.
Комплетан текст

Епископ Хервим богослужио у Даљ Планини

”Уколико кроз наше молитве и литургијске заједнице будемо једнодушни у молитви једни за друге постаћемо синови Божји који следе пут Господњи, синови који следују подвиг кроз љубав и праштање као основне елементе хришћанског живота” - истакао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Патријарх српски Порфирије по први пут началствовао светом Литургијом у Спомен храму Светог Саве на Врачару

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 21. фебруара 2021. године, у Недељу о митару и фарисеју, Божанственом Литургијом у Спомен храму Светог Саве на Врачару.
Комплетан текст

Устоличен Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Порфирије

Звона Саборног храма Светог архангела Михаила огласила су се у 11.25 часова означавајући да је устоличен 46. предстoјатељ Српске Православне Цркве, Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Порфирије.
Комплетан текст

Устоличење Патријарха српског г. Порфирија у Саборном храму у Београду

Комплетан текст

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.
Комплетан текст

Сретење Господње у Даљ Планини

Комплетан текст

Свети мученик Трифун – Крсна слава Епископа Герасима

Комплетан текст

Света Три Јерарха у Даљ Планини

Комплетан текст

Заупокојена Литургија и сахрана протојереја-ставрофора Бранка Рогана

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Светоуспенском манастиру

Комплетан текст

Света Литургија у Светоуспенском манастиру

Комплетан текст

Помоћ Богословији Света Три Јерарха

Комплетан текст

Почели завршни радови на обнови Саборног храма у Даљу

Комплетан текст

Светосавска помоћ уручена на подручју Епархије осечкопољске и барањске

Светосавски завет јесте завет безграничне жртвене љубави према свом народу и његовој Цркви.
Комплетан текст

Свети Сава прослављен у Даљ Планини

"Све што је Свети Сава радио освештао је Христом и зато нас је то штитило и чувало. Имали смо многе недаће и велика историјска искушења, али увек смо се уздали у светосавску етику као пут ка Христу и вечности" - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Епископ Херувим обишао Саборни храм и Српски дом у Вуковару

Комплетан текст

Епископ Херувим богослужио у Даљ Планини

Комплетан текст

Свети Јован прослављен у Даљ Планини

Комплетан текст

Богојављење у Даљ Планини

Комплетан текст

Епископ Херувим обишао Сремске Лазе

Комплетан текст

Крстовдан у Светоуспенском манастиру

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Светоуспенском манастиру

Комплетан текст

Обрезање Господа Исуса Христа и Свети Василије Велики у Даљ Планини

Комплетан текст

ИНТЕРВЈУ ГОСПОДИНА ГУЈОНA ДАТ ИНФО-СЛУЖБИ ЕПАРХИЈЕ ОСЕЧКОПОЉСКЕ И БАРАЊСКЕ

Комплетан текст

Епископ Херувим богослужио у Ријеци

Комплетан текст

Посета господина Гујона Епархији осечкопољској и барањској

Комплетан текст

Испоручена помоћ Петрињи и Глини

Комплетан текст

Слава дворске капеле Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу

Комплетан текст

Сабор Пресвете Богородице у Даљ Планини

Комплетан текст

Божић прослављен у Даљ Планини

”Нека би Господ дао да се кроз Богочовека у целом свету роди мир, да завлада љубав и слога” - нагласио је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљ Планини

”Нека би Господ дао да се у духу надолазећег празника увек преображавамо Христом, да са Христом живимо и да Он буде наш почетак и крај, наша утеха и нада. Сједињени са Христом можемо живети у љубави и нади и да превазиђемо све муке и тескобе” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

БОЖИЋНИ ИНТЕРВЈУ ЕПИСКОПА ОСЕЧКОПОЉСКОГ И БАРАЊСКОГ ГОСПОДИНА ХЕРУВИМА

Божићни интервју Епископа Херувима Информативној служби Епархије осечкопољске и барањске (2020. године)
Комплетан текст

Донације за угрожене земљотресом у Епархији горњокарловачкој

Комплетан текст

У земљотресу оштећени српски храмови у Сиску и Петрињи

Комплетан текст

Посета блаженопочившег патријарха Иринеја Епархији осечкопољској и барањској 2018. године

Дана 10. јуна 2018. године, блаженопочивши патријарх Иринеј служио је Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог великомученика Димитрија у Даљу. Тога дана патријарх Иринеј обавио је хиротонију и увео у трон Епископа осечкопољских и барањских Епископа Херувима.
Комплетан текст

Четрдесетодневни помен патријарху Иринеју

Комплетан текст

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода

Свети Архијерејски Сабор за избор новог поглавара СПЦ биће одржан 18. фебуара 2021. године
Комплетан текст

Света Литургија у Даљ Планини

”Јеванђеље је нада безнадежнима и утеха неутешнима, оно је најбољи лек који треба да греје и омива душу и да нас увек усмерава ка Царству Небеском. Јеванђеље нас усмерава ка Литургији – стварности која се непрестано испуњава и руководи нас ка Царству Небеском” - поучио је сабране Епископ Херувим.
Комплетан текст

Храмовна слава у Јагодњаку

Комплетан текст

Митрополит Порфирије: Mир не одговара професионалним креаторима конфликата

„Осећам потребу и обавезу да свима који живе у миру у нашем региону укажем на одређене узнемиравајуће појаве које захтевају заједничко разматрање у светлу добробити свих”, истиче митрополит Порфирије.
Комплетан текст

Вапај Живота и Љубави

Комплетан текст

”Србији сломити кичму и укинути Републику Српску” (РЕАГОВАЊЕ)

Опет бесни Иродијада, опет лудује, опет игра, опет тражи од Ирода главу Јована Крститеља! Опет Језавеља хоће да отме Навутејев виноград и протера светога Илију у горе.
Комплетан текст

Епископ Херувим служио помен блаженопочившем Патријарху Иринеју

Комплетан текст

Освећење Часног Крста у Опатовцу

Комплетан текст

Храмовна слава у Кнежевим Виноградима

Комплетан текст

Саопштење за јавност

Комплетан текст

Храмовна слава у Борову Насељу

Парохија боровонасељска 24. новембра 2020. године, молитвено је прославила своју Храмовну славу - Светог краља Стефана Дечанског.
Комплетан текст

Молитвени испраћај патријарха и оца нашег Иринеја

У Спомен-храму Светог Саве на Врачару, заветном храму српског народа, у коме јe било изложенo тeло блаженоупокојеног Патријарха српског Иринеја, служена је света заупокојена Литургија са опелом.
Комплетан текст

Молитвени испраћај патријарха и оца нашег Иринеја

Комплетан текст

Помен патријарху Иринеју у Даљу

Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је 21. новембра 2020. године, у капели Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу, помен новопрестављеном Патријарху српском и оцу нашем Иринеју. Епископу Херувиму саслуживао је ђакон Војислав Николић, ђакон при дворској капели Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу.
Комплетан текст

Света Заупокојена Литургија у Саборном храму у Београду

У Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду, пред телом блаженоуснулог у Господу патријарха и оца нашег Иринеја, свету заупокојену архијерејску Литургију служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом уз саслужење Преосвећене господе Епископа шумадијског Јован, крушевачког Давида и нишког Арсенија, у молитвеном присуству Високопреосвећеног Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија и Преосвећеног Епископа ремезијанског г. Стефана, викара Патријарха српског.
Комплетан текст

Саопштење за јавност

Комплетан текст

Упокојио се у Господу Његова Светост Патријарх српски Иринеј (1930-2020)

У петак, 20. новембра 2020. године у 7:07 часова у Војној ковид болници „Kарабурма“ у Београду упокојио се у Господу Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Иринеј (Гавриловић). О свим другим детаљима у вези са сахраном Његове Светости Патријарха јавност ће бити ускоро обавештена. Вечан му спомен и Царство Небеско!
Комплетан текст

Слава Катедралног храма у Даљу

Комплетан текст

Заједничко саопштење Српске Православне Цркве и Министарства одбране Републике Србије

Комплетан текст

У подгоричком Саборном храму сахрањен митрополит Амфилохије

У крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици 1. новембра 2020. године сахрањени су земни остаци Митрополита црногорско-приморског Амфилохија.
Комплетан текст

Упокојио се у Господу Митрополит црногорско-приморски Амфилохије

Комплетан текст

Заупокојена Литургија и сахрана протојереја-ставрофора Милорада Лазаревића

Комплетан текст

Храмовна слава на Доброј Води у Вуковару

”То је наш позив и наша улога у овоме свету – да преображавамо једни друге Крстом Господњим, да се преображавамо љубављу, надом и слогом. То је непрестана и насушна потреба нашега народа на овим просторима – да будемо једни са другима сједињени у љубави, миру, нади и слози. Ништа нам не треба сем тих првих и основних врлина и корака у нашем народном етосу. Слога треба увек да нас краси, љубав да нас изграђује а Христос да нас све обједињује како бисмо били браћа и сестре у Христу” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Кнежевим Виноградима

Комплетан текст

Освећење антиминса и Света архијерејска Литургија у Светоуспенском манастиру у Даљ Планини

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљ Планини

Комплетан текст

Слава Епархије осечкопољске и барањске

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија и освећење парохијског дома у Острову

Комплетан текст

Бранкови дани у Вуковару

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Валпову

Комплетан текст

Освећење Часног крста у Шаренграду

Комплетан текст

Крстовдан у Копривни

”Пуно је искушења у времену у којем живимо, све нас одвраћа од Цркве Божије, одвраћа нас од Крста Божијега, одвраћа нас од Јеванђеља Његовог. Ако имамо вере, чврстину вере у Васкрсење, ако чврсто верујемо у Распеће Христово које је почетак нашега спасења, онда и ми можемо да осетимо тај благослов Божији, да осетимо да је Бог ту, да нас Бог воли” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Владика Херувим у радној посети вуковарском намесништву

Комплетан текст

Храмовна слава у Сремским Лазама

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљ Планини

Комплетан текст

Промоција књиге у Вуковару

Комплетан текст

Обилазак радова на Доброј Води и Липовачи

Комплетан текст

Изјава Патријарха српског г. Иринеја

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј рекао је данас да једини договор који Српска Православна Црква прихвата јесте онај у којем је Kосово у саставу Србије.
Комплетан текст

Епископ бачки Иринеј: Споменик Стефану Немањи изазвао аутошовинистичку хистерију

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљу

”Одрећи се богатства није одрећи се новаца, одрећи се свога имања и тога, него одрећи се самога себе. Одрећи се своје природе, преобразити своју природу, примити Христа да би се Христос уселио у нас и да би преобразио наше биће, да гледамо другим очима, да гледамо очима Новога Завета, да гледамо очима Светога Јеванђеља” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Заветни дан у Габошу

”Распињемо се свакога дана за наше грехове тражећи опроштај од Господа. И то је браћо и сестре страдање. Унутрашње страдање свакога човека почиње када схватимо шта је грех и да смо грешни. Тада почињемо непрестано да се распињемо да бисмо осетили благослов Божји и посету Божју. Човек је тада заиста преображено духовно биће и гледа преображеним очима. То можемо постићи уколико следимо пут Христов, ако следимо заповести Божје и творимо оно што је достојно човека” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Велика Госпојина у Епархији осечкопољској и барањској

Комплетан текст

Слава Светоуспенског манастира у Даљ Планини

Комплетан текст

Сабор у Шаренграду

”Често идемо и лево и десно, идемо путем греха, путем овосветских зебњи и тескоба, које нас обремењују. Морамо се увек враћати Господу, кроз сузе, кроз покајање, кроз молитву и пост. Тако ће дело које чинимо овде на земљи имати стоструки род и биће убројано у добра која ће нам се сабирати, на којa ће бити гледано, да би остварили ону пуноћу реалности у Царству Небескоме” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Преображењски сабор у Даљ Планини

”Празник Преображења Господњег један је од великих празника у Икономији спасења, носи велики значај за спасење људског рода. Преображење Господње учи нас да ако живимо са Христом и преображавамо се како нас Господ учи кроз Свето Јеванђеље заиста постајемо следбеници Христови.”
Комплетан текст

Празнично вечерње у Кнежевим Виноградима

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Чепинским Мартинцима

Комплетан текст

Храмовна слава у Борову

”Требамо да преображавамо себе Христом. Духовни живот без Христа, без преображене душе и без преображеног погледа на стварност не може да буде у пуноћи. Једино преображеним очима гледамо лепоту Божје творевине и можемо схватити смисао живота и постојање човека у свету” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Саборска заступница Драгана Јецков у посети Епархији осечкопољској и барањској

Комплетан текст

Интервју Патријарха српског г. Иринеја за „Политику”

Молим и апелујем на хрватско државно и црквено вођство, као и политичке и духовне вође нашег народа, да чине све што могу да се искорени мржња и завлада мир између два народа
Комплетан текст

Прослава светог великомученика Пантелејмона у Мирковцима

Комплетан текст

Прослава празника Успења Свете Ане у Каранцу

Комплетан текст

Прослава Преподобномученице Параскеве на Доброј Води у Вуковару

Комплетан текст

Посета парохијама боботској и верској

Комплетан текст

Парастос невино пострадалим жртвама у ”Олуји”

Комплетан текст

Вандализам у Маркушици

Комплетан текст

Храмовна слава у Силашу

Комплетан текст

Храмовна слава у Угљешу

Комплетан текст

Храмовна слава у Бршадину

Комплетан текст

Заветни дан у Трпињи

Комплетан текст

Посета амбасадорке Србије Епархији осечкопољској и барањској

Комплетан текст

Слава богомоље на Липовачи

Комплетан текст

Храмовна слава у Рајевом Селу

Комплетан текст

Заветни дан у Борову Насељу

Комплетан текст

Посета парохији островској и габошкој

Комплетан текст

Посета парохији петровослатинској

Комплетан текст

Петровдан у Болману

Комплетан текст

Епископ Херувим у пастирској посети парохији сотинској

Комплетан текст

Живе речи ТВ: Епископ Херувим - Ово мисионарско дело је дивно и благословено!

У навечерје празника светих мученика и чудотвораца Козме и Дамјана, 13. Јула 2020. Лета Господњег емитовано је прво издање емисије "Живе речи" која се благословом Његовог Преосвештенства Епископа крушавачког Г. Давида реализује у оквиру пројекта и портала Живе речи.
Комплетан текст

Петровдан у Допсину

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Бијелом Брду

Комплетан текст

Вандализам у Болману

Комплетан текст

Саопштење за јавност

Комплетан текст

Ивањдан - слава храма у Сарвашу

Комплетан текст

Ивањдански венци у Кнежевим Виноградима

Комплетан текст

Ивањдан у Негославцима

”Ако схватимо да је наш целокупан живот омеђен грехом и да смо грешни људи, схватићемо да је и Црква радионица спасења где задобијамо опроштај грехова и приближавали се Царству Небеском” - нагласио је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Горњим Петровцима

Комплетан текст

Пријемни испит за упис у први разред Богословије 2020. године

На основу уредбе о богословским школама и условима уписа у Богословије Српске Православне Цркве Епархија осечкопољска и барањска објављује К О Н К У Р С
Комплетан текст

Видовдан у Вуковару

Комплетан текст

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода

Свети Архијерејски Синод са своје седнице одржане 25. јуна 2020. године, најоштрије осуђује наставак прогона Цркве од стране актуелне црногорске власти, показаног кроз најновије привођење Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија на информативни разговор у Центар безбедности у Подгорици, где је на испитивању задржан пуних шест сати, као и кроз привођење једног броја свештенства и верног народа, уз сталне претње депортацијом оних свештенослужитеља који нису црногорски држављани.
Комплетан текст

Заветни дан у Бијелом Брду

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Борову

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Слободној Власти

” Различита су искушења пред којима стоји човечанство, али верујемо да ће љубав и милост Божја надвладати све те тешкоће и недаће кроз које оно пролази. Љубав Божја надилази људски ум. Сам човек може створити различите пошасти да заробе човечанство, али Бог и таквом човеку може дати опроштај сагрешења” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ЕПИСКОПСКЕ СЛУЖБЕ ВЛАДИКЕ ФОТИЈА

Комплетан текст

Недеља Свих Светих у Пачетину

”Ако живимо у благословеном односу човека и Бога, кроз Литургију, онда можемо да ширимо позитивну енергију, како се то модерно каже. То је дар Светога Духа који задобијамо у светој Служби Божјој. Када се напојимо са те ризнице живота, када се напојимо вером, надом и љубављу можемо их и на друге преносити” - нагласио је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Духовски уторак у Даљ Планини

Комплетан текст

Заветни дан у Пачетину

Комплетан текст

Духовски понедељак у Маркушици

Комплетан текст

Педесетница у Винковцима

Комплетан текст

Владика Херувим посетио Караџићево

Комплетан текст

Свети цар Константин и царица Јелена прослављени у Даљ Планини

Комплетан текст

Обавештење уредништва новина Српске Патријаршије „Православље”

Комплетан текст

Епископ Хервим обишао ердутску и осјечку парохију

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија на Доброј Води у Вуковару

”Често као хришћани стављамо сенку пред другим човеком не желећи да у њему видимо икону Христову. Често злоупотребљавамо слободу и сматрајући да чинимо и творимо слободу у Христу заправо радимо шта хоћемо и како хоћемо. То није слобода. То је ”слобода” овога света и века, а слобода у Цркви Божјој је слобода у послушности и држању заповести Божјих” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Прослављени Свети мученици сурдулички у Вуковару

Комплетан текст

Спасовдан у Мохову

Комплетан текст

Прослава храмовне славе Вазнесења Господњег у Горњим Петровцима

Комплетан текст

Храмовна слава у Трпињи

Комплетан текст

ПОЧЕТАК РАДОВА НА ПОДИЗАЊУ НОВОГ ХРАМА У ЧЕПИНУ

Комплетан текст

Парохијска слава у Мирковцима

Комплетан текст

Храмова слава у Сотину

Комплетан текст

Недеља слепога у Даљу

Комплетан текст

Слава Светониколајевског храма у Вуковару

Комплетан текст

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода

Комплетан текст

Упокојио се протојереј-ставрофор Душан Кoлунџић

Комплетан текст

Васкршња посланица Српске Православне Цркве

Српска Православна Црква својој духовној деци о Васкрсу 2020. године ИРИНЕЈ По милости Божјој Православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим архијерејима Српске Православне Цркве – свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше свете Цркве; благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа и Духа Светога, уз радосни васкршњи поздрав: Христос васкрсе!
Комплетан текст

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода

Комплетан текст

Седница ЕУО и Епархијског савета Епархије осечкопољске и барањске

Комплетан текст

Уснуо у Господу Епископ ваљевски Милутин

Са великом тугом и вером у васкрсење у Царству небеском, обавештавамо јавност да се у протеклој ноћи у КБЦ „Драгиша Мишовић“ у Београду, упокојио наш драги духовни отац, Преосвећени Епископ ваљевски Г. Милутин, после краће болести изазване корона вирусом. Нека му Господ подари Царство небеско и вечан покој!
Комплетан текст

ЧЕТВРТА НЕДЕЉА ВЕЛИКОГ И ЧАСНОГ ПОСТА У ЗАГРЕБУ

У недељу четврту свете Четрдесетнице, 29. марта, 2020. године, Његово Вископреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије, началстовао је светом Литургијом у параклису Светог Саве на Светом Духу.
Комплетан текст

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода

Комплетан текст

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода Српске Правосалвне Цркве

Комплетан текст

СВЕШТЕНСТВУ И ВЈЕРНОМ НАРОДУ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВЕНЕ ЦРКВЕ У РЕПУБЛИЦИ ХРВАТСКОЈ

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Маркушици

”Не смемо посумњати у Свето Причешће јер је оно заиста животворна Крв и Тело Господа нашега Бога и Спаситеља Исуса Христа. То је лек бесмртности, лек за тело и душу” - нагласио је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Тењи

Комплетан текст

Владика Херувим у посети ЦО Острово, Габош и Караџићево

Комплетан текст

Свечано вечерње у Недељу Православља у Дарди

Комплетан текст

Литургија у Недељу Православља у Даљ Планини

Комплетан текст

Теодорова субота у Борову

Комплетан текст

Помоћни Бискуп Иван Ћурић посетио Саборни храм у Вуковару

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија пређеосвећених дарова на Доброј Води у Вуковару

Комплетан текст

Канон светог Андреја Критског у Светоуспенском манастиру

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Винковцима

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљ Планини

Комплетан текст

Сретење Господње у Осијеку

Комплетан текст

Крсна слава Епископа горњокарловачког Герасима

Комплетан текст

Свечано прослављена слава Богословије у Крки

Комплетан текст

Света Литургија на Доброј Води

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Борову Насељу

Комплетан текст

ЧАСНЕ ВЕРИГЕ СВЕТОГ АПОСТОЛА ПЕТРА - КРСНА СЛАВА ЕПИСКОПА ФОТИЈА

У среду, 29. јануара 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије прославио је своје Крсно име, Часне вериге светог апостола Петра.
Комплетан текст

Светосавска приредба у Будимцима

Комплетан текст

Савиндан у Епархији осечкопољској и барањској

Комплетан текст

Свети Сава прослављен у Борову

Комплетан текст

Светосавска академија у Вуковару

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Јагодњаку

Комплетан текст

Нови иконостас у Рајевом селу

Комплетан текст

Светосавска помоћ

Светосавски завет јесте завет безграничне жртвене љубави према свом народу и његовој Цркви.
Комплетан текст

ПРАЗНИК САБОРА СВЕТОГА ЈОВАНА КРСТИТЕЉА – СЛАВА ЕПИСКОПА БАЧКОГ Г. ИРИНЕЈА

Комплетан текст

Богојављење прослављено у Вуковару

Комплетан текст

Крстовдан у Даљ Планини

Комплетан текст

Празник Обрезања Господа Исуса Христа у Даљ Планини

Комплетан текст

Литургија и Светоуспенском манастиру

Комплетан текст

Епископ Херувим у посети Ријеци и Карловцу

Комплетан текст

Епископ Херувим богослужио у Даљ Планини и Даљу

Комплетан текст

Божић у Епархији осечкопољској и барањској

Комплетан текст

Бадњи дан и Божић у Даљ Планини

Комплетан текст

Бадњи дан у Епархији осечкопољској

Комплетан текст

Божићни интервју Владике Херувима

Божићни интервју Владике Херувима за веронаучно-информативну радио-емисију ”Преображење” Епархије осечкопољске и барањске.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљу

Комплетан текст

Састанак патријарха Иринеја и председника Вучића

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је 31. децембра 2019. године у Патријаршији српској у Београду председника Републике Србије г. Александара Вучића.
Комплетан текст

Празник Материце у Тењи

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Белом Манастиру

Епископ Херувим: ”Требамо да пустимо Христа да уђе у наша срца и душу, да они буду место где ће обитавати Христос, да та вечна Тајна као кандило сија у нама и у потребно време доноси своје плодове. Требамо увек да слушамо Цркву Божју, да се поучавамо речима Светога Јеванђељa".
Комплетан текст

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија и рукоположење у Борову

Комплетан текст

Празник светог Николаја Мирликијског Чудотворца свечано прослављен у крушевачкој Саборној цркви

На празник светог оца Николаја Мирликијског Чудотворца, а на дан крсне славе Епископа крушевачког Господина Давида, у четвртак 19. децембра 2019. године, литургијски и свечано је прослављен овај угодник Божји и Учитељ Свете Цркве.
Комплетан текст

Прослава храмовне славе светог оца Николаја у Јагодњаку

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Саборном храму у Вуковару

Комплетан текст

Литургијско сабрање у Светоархангелском манастиру у Ковиљу

Митрополит Порфирије: „Монах је позван да буде сведок Царства Божјега“
Комплетан текст

У припреми уџбеници за православну веронауку

По први пут у историји у Републици Хрватској ће бити штампани уџбеници за православну веронауку.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Боботи

Епископ Херувим: ”Морамо изграђивати братску љубав да бисмо били небески народ, да бисмо посведочили све лепоте које су нас кроз историју красиле”.
Комплетан текст

Прослава храмовне славе у Поповцу

Комплетан текст

Храмовна слава у Чаковцима

Комплетан текст

Ваведење у Кнежевим Виноградима

Комплетан текст

Епископ Херувим богослужио у Даљ Планини

Комплетан текст

Верници из Републике Српске посетили Јагодњак

Комплетан текст

Прослава заветног дана у Кнежеву и 90 година од изградње храма

Комплетан текст

Прослава јубилеја Српске Цркве у Епархији банатској

У суботу, 23. новембра 2019. године, у Зрењанину је одржана централна прослава Епархије банатске поводом 800-годишњице добијања аутокефалности Српске Православне Цркве.
Комплетан текст

Учитељи модела Ц на тродневном стручном скупу у Вуковару

Комплетан текст

Свети Стефан Дечански прослављен у Борову Насељу

Комплетан текст

Свети Нектарије прослављен у Јагодњаку

Комплетан текст

Аранђеловдан - Слава храма у Шаренграду

Комплетан текст

Аранђеловдан - Крсна слава Владике Херувима

Комплетан текст

Поклоничко путовање у Ријеку

Комплетан текст

Патријарх српски Иринеј осветио храм Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима

У родном месту блаженог спомена патријарха Павла нешто мање од две хиљаде људи из више епархија Српске Православне Цркве од раних јутарњих сати на Ђурђиц, 16. новембра 2019. године, сабрало се да учествују у свечаном чину освећења храма Светих апостола у Кућанцима.
Комплетан текст

Храмовна слава у Опатовцу

Комплетан текст

Владика Херувим богослужио у Даљу

Комплетан текст

Митровдан у Даљу

Комплетан текст

Владика Херувим богослужио у Ватерлуу (Канада)

Комплетан текст

Света Петка на Доброј Води у Вуковару

Комплетан текст

Слава Кола српских сестара из Борова Насеља

Комплетан текст

Света Литургија и освећење Крста у Трпињи

”Врлине које сабирамо требају у нама наћи плодно тло и донети плод у своје време да бисмо били заједничари вечних Тајни које нас узводе ка Царству Небеском” - Епископ Херувим.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у манастиру Успења Пресвете Богородице

Комплетан текст

Свечана прослава јубилеја 800 година аутокефалности и прослава Патрона Епархије осечкопољске и барањске

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Каранцу

Комплетан текст

Школска радионица у парохијској сали у Тењи

Комплетан текст

Затворени још једни ”Бранкови дани”

ЗАВРШНИ ПРОГРАМ ТРИНАЕСТЕ ПО РЕДУ КУЛТУРНЕ И ДУХОВНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ "БРАНКОВИ ДАНИ У ВУКОВАРУ" 13. октобар 2019. год.
Комплетан текст

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ У МАНАСТИРЕ НА ФРУШКОЈ ГОРИ

Комплетан текст

Света тајна Јелеосвећења у Борову Насељу

Комплетан текст

Празник Покрова Пресвете Богородице у Осијеку

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљу

”Да је наш народ христоносан и богоносан сведоче нам светиње и дела владара који су нас водили, али и светих патријараха који су сејали Реч Јеванђеља од истока до запада наших земаља. Надамо се да дивним делима након протеклих осам векова није крај, јер наш народ треба и даље да се преображава. Светосавље не треба да буде пука идеологија, него начин живота” - Епископ Херувим.
Комплетан текст

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ У МАНАСТИРЕ ТРОНОШУ И ПЕТКОВИЦУ

Комплетан текст

ОСАМ ВЕКОВА АУТОКЕФАЛНОСТИ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У МАНАСТИРУ ЖИЧА

Комплетан текст

НАЈАВА: Прослава 800 година аутокефалности

Комплетан текст

Отворени Бранкови дани у Вуковару

ОТВОРЕНЕ ТРИНАЕСТЕ ПО РЕДУ КУЛТУРНЕ И ДУХОВНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ "БРАНКОВИ ДАНИ У ВУКОВАРУ"
Комплетан текст

Уведен у дужност други парох боровонасељски

Комплетан текст

Рукоположење у Трпињи

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија и рукоположење у Осијеку

Комплетан текст

Крстовдан прослављен у Даљ Планини

Комплетан текст

Освећен заветни храм аве Јустина у Ћелијама

Јубилеји Преподобног оца Јустина, 125 година од рођења и 40 година од престављења Господу, прослављени су освећењем тропрестоног храма посвећеног Светом Сави, Светом Јустину Мученику и Светој Марији Египћанки, подигнутом према Авином завету у манастиру Ћелијама, где је он преко три деценије Богу служио.
Комплетан текст

Храмовна слава у Сремским Лазама

Комплетан текст

Храмовна слава у Габошу

Комплетан текст

Прослава Мале Госпојине и рукоположење у Трпињи

Комплетан текст

Патрон Епархије бачке прослављен у Врбасу

Владика Иринеј: „Нека Бог дâ да заједно Господу служимо и општимо у Христовој љубави једни са другима.“
Комплетан текст

ТОРЖЕСТВЕНОМ ЛИТУРГИЈОМ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ЈУБИЛЕЈ

Комплетан текст

Призив Светог Духа за почетак школске године у Болману

Комплетан текст

Призив Светог Духа за почетак школске године у Будимицма

Комплетан текст

Посета ЦО Ердут и ЦО Даљ

Комплетан текст

Прослава празника Усековања у Бијелом Брду

Владика Херувим: “Путем којим требамо да идемо није лак, бременит је и човек га својим разумом не може најбоље схватити, али вером која надилази разум и оквире моћи људског бића то нам је могуће”.
Комплетан текст

Призив Светога Духа на почетку школске године у Борову

Комплетан текст

Призив Светога Духа на почетку школске године у Борову

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Светоуспенском манастиру

Комплетан текст

Летња школа у посети Далмацији

Комплетан текст

Свечано освећење новоподигнутог Епархијског двора у Карловцу

Комплетан текст

Света архијерејска Литургја и освећење звона у Дервенти

Комплетан текст

Велика Госпојина у Епархији осечкопољској

Комплетан текст

Архијерејска Литургија у Габошу

Владика Херувим: ”Ако се у Христу смирујемо Христом ћемо ходити, Христа ћемо носити”.
Комплетан текст

Велика Госпојина у Даљ Планини

Комплетан текст

Света Тајна јелеосвећења у Даљ Планини у навечерје манастирске славе

Комплетан текст

Госпојински Сабор у Шаренграду

Владика Херувим: ”Божја смо деца, Родитељ нам је Христос а Кућа Црква Божја. Ту ћемо чути само речи љубави, утехе и наде. Ту ћемо се напајати са Живоносног Источника јер је то наш живот и пут и усмерење ка којем треба да идемо”.
Комплетан текст

Преображење у Кнежевим Виноградима

Комплетан текст

Празник Преображења Господњег у Даљ Планини

Комплетан текст

ЗАВЕТНИ ДАН У ПАРОХИЈИ ЈАГОДЊАЧКОЈ У ЈАГОДЊАКУ

Комплетан текст

Прослава светог Стефана у Борову

Владика Херувим: ”Мисија и делатност светог Стефана стајале су на чврстој вери и благој речи која је могла придобити срца незнабожаца који нису ходили Христовим путем”.
Комплетан текст

Заветни дан у Мајшким Међама

Комплетан текст

Сахрана протојереја-ставрофора Срећка Лесковца

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљу

”Све у цркви исходи из саборности, из наше заједнице. Заједницу можемо остварити једино у Цркви, јер у Цркви је помоћу благодати Светога Духа та заједница испуњена оном небеском љубављу којом Господ љуби и милује овај свет” - наглашава Владика Херувим.
Комплетан текст

Упокојио се у Господу протојереј- ставрофор Срећко Лесковац

Комплетан текст

Прослава светог Пантелејмона у Мирковцима

Комплетан текст

Прослава свете Петке на Доброј Води у Вуковару

Комплетан текст

Света Петка у Маринцима

Комплетан текст

Пастирска посета парохији габошкој и островској

Комплетан текст

Празник Успења Свете Ане у Каранцу

Комплетан текст

Постављање иконостаса у Саборном храму у Вуковару

Комплетан текст

Епископ Херувим присуствовао парастосу у ”Крушедолу”

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у манастиру Даљска Водица

"Морамо се трудити да будемо христоносан и богоносан народ. То је пут човекољубља на ком се испуњавају највеће заповести, да љубимо Бога и ближње своје. Тако ћемо и као народ знати свој циљ, свој пут и усмерење. Наше усмерење не могу бити никакве идеологије сем живота и богословља које требамо да носимо у својим срцима" - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Храмова слава у Новим Јанковцима

Комплетан текст

Са светима упокој Христе душе слугу својих

Комплетан текст

Прослава светог Илије у Угљешу

"Свети Илија можда није био директни проповедник доласка Христовог, али свакако је био онај који је упућивао на новозаветно откровење које је увек у контексту љубави" - истакао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Слава даљског хора

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљ Планини

Комплетан текст

Храмовна слава у Ердуту

Комплетан текст

Храмовна слава у Бршадину

Комплетан текст

Заветни дан у Трпињи

Комплетан текст

Заветни дан у Будимцима

Комплетан текст

Свети великомученик Прокопије у Рајеву селу

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија на Липовачи

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Оролику

“Данас се мало ко опредељује да иде путем подвига. Свако жели да себе сачува у оквирима, не желећи да себе даје другоме. Тада се долази до одређених проблема, недостатака и тешкоћа у нашим односима” - наглашава Владика Херувим.
Комплетан текст

Нова врата на цркви св. Нектарија у Јагодњаку

Комплетан текст

Прослављен Заветни дан у Борову Насељу

Комплетан текст

Уручена помоћ највише пострадалим мештанима Трпиње

Скромна помоћ уручена је данас неколицини трпињских породица погођених недавном елементарном непогодом.
Комплетан текст

Канонска посета Гуњи

Комплетан текст

Црквено-народни сабор у манастиру Грабовац

Комплетан текст

Храмовна слава у Оролику

Комплетан текст

Петровдан у Болману

”Требамо да будемо следбеници Јеванђеља, никако његови случајни сапутници. Ако живимо у Духу Цркве живимо истином и љубављу која никад не сагорева” - истакао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Храмовна слава у Сарвашу

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Негославцима

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљу

Комплетан текст

Резултати пријемног испита

Комплетан текст

Вечерње богослужење у Габошу

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Вери

“Живот у Цркви је круна нашега живота. У Цркви се сусрећемо са Господом и наше биће је усмерено ка Царству Божјем. Ту смо једни другима браћа и сестре, баш онако како треба бити у свакодневном животу” - рекао је Владика Херувим.
Комплетан текст

Концерт у Вуковару

Комплетан текст

Крај друге по реду летње школе “Путевима Захарија Орфелина”

Комплетан текст

Освећење Часног Крста у Острову

Комплетан текст

Видовдан на Доброј Води у Вуковару

”У данашњем празнику видимо дубину учења које нам је својим делом пренео кнез Лазар – да живимо Јеванђељем и да држава треба да обитава у Истини Христовој” - рекао је Владика Херувим.
Комплетан текст

Посета летњој школи у Даљ планини

Комплетан текст

Летња школа у Даљ планини

Комплетан текст

Заветни дан у Бијелом Брду

Комплетан текст

Поклоничко путовање у Острог

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ У МАНАСТИР ОСТРОГ И СВЕТИЊАМА МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ 20-22. јун 2019.г.
Комплетан текст

Поклоничко путовање у манастире епархије зворничко-тузланске

Комплетан текст

Парохијани беломанастирске парохије посетили светиње у Београду

Комплетан текст

Духовни и културни догађаји у Осијеку

Комплетан текст

Прослава 19 године матуре

Прослава 19 године матуре IV генерације обновљене Цетињске богословије (1995-2000)
Комплетан текст

Радна посета светињама Епархије осечкопољске

Комплетан текст

Годину дана архипастирске службе Епископа Херувима

Комплетан текст

Организација Срби за Србе у Борову

Комплетан текст

Духовски уторак у Даљ планини

Комплетан текст

Литија на жита у Негославцима

Комплетан текст

Духовски понедељак у Маркушици

”Заиста нема веће љубави и лепшега дара оних који је Црква установила кроз своје догмате који говоре о љубави према човеку. Христос је Глава Цркве, Он нам даје утеху и спасење, даје нам радост. Нема праве радости, драга браћо и сестре, сем оне у животу у Христу. Све друге радости су тренутне, али радост у Господу је радост за вечност која никад не јењава” - нагласио је Владика Херувим.
Комплетан текст

Педесетница прослављена у Винковцима

”Јеванђелску истину можемо проносити једино ако се Христос усели у наша срца и у њима обитава. То није порука само за нас презвитере који руководимо Црквом, него и за све људе, јер сви требамо да будемо христоносци” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Састанак вероучитеља Епархије горњокарловачке

На састанку су учествовали Његово Преосвештенство Епископ осјечкопољски и барањски г. Херувим, Епископ домаћин г. Герасим, водитељ Катихетског одбора презвитер Вукашин Цветојевић и вероучитељи Епархије горњокарловачке.
Комплетан текст

Пријемни испит за упис у први разред Богословије 2019. године

На основу уредбе о богословским школама и условима уписа у Богословије Српске Православне Цркве Епархија осечкопољска и барањска објављује К О Н К У Р С
Комплетан текст

Посета боровских и вуковарских основаца Епархији и Светоуспенском манастиру

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Дарди

“Овај свет нам нуди неке врсте задовољства, али не нуди нам вечну, непролазну и нетрулежну радост. Та радост је у загрљају Божјем, то је обитавање у благодати Светога Духа” - рекао је Владика Херувим.
Комплетан текст

Заветни дан у Пачетину

”Суштина нашега живота је у Литургији, ако нисмо сједињени у Литургији ми не живимо као хришћани” - наглашава Епископ Херувим.
Комплетан текст

Храмовна слава у Мохову

Комплетан текст

Спасовдан у Трпињи

“Бог нас воли и љуби без обзира какве грехове чинили, својом неограниченом љубављу Бог нас кроз Тајну покајања грли и сједињује у заједницу Цркве Божје” - истакао је Владика Херувим у својој беседи.
Комплетан текст

Обилазак радова у Шаренграду

Комплетан текст

Донација ученицима ОШ Бобота

Комплетан текст

Слава Кола српских сестара у Белом Манастиру

-ДВАДЕСЕТ ОСАМ ГОДИНА НА ПУТУ ДОБРОЧИНСТАВА, ЧОВЕКОЉУБЉА И МИЛОСРЂА-
Комплетан текст

Духовна академија у Белом Манастиру

у Белом Манастиру је одржана Духовна академија поводом осамсто година самосталности Српске Православне Цркве.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у манастиру Крупи

Комплетан текст

Архијерејска Литургија у манастиру Успења Пресвете Богородице

Комплетан текст

Састанак вероучитеља у манастиру Крки

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у манастиру Крка

Комплетан текст

У Брчком отворен Центар „Патријарх српски Павле”

У Брчком је освештан и свечано отворен Културно-административни центар Патријарх српски Павле
Комплетан текст

Поклоничко путовање у Шабачку епархију

Комплетан текст

Недеља Самарјанке на Доброј Води у Вуковару

”Литургија је централни моменат хришћанског живота. Ту Јеванђелска реч добија једну другу димензију, ту једни са другима постајемо браћа, отварају се Небеске Двери и пијемо најсветији Лек – Тело и Крв Христову” - наглашава Епископ.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљу

Комплетан текст

Сабор Кола Српских Сестара у Нишу

ЧЛАНИЦЕ КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА СВЕТА ЈЕЛЕНА ДЕЧАНСКА , ПРИ ПАРОХИЈИ БЕЛОМАНАСТИРСКОЈ, УЧЕСТВОВАЛЕ НА САБОРУ КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ,РЕГИОНА И ДИЈАСПОРЕ
Комплетан текст

Слава Николајевских храмова у Епархији осечкопољској

Комплетан текст

Храмовна слава у Пачетину

Комплетан текст

Храмовна слава у Мирковцима

Комплетан текст

Слава Саборног храма у Вуковару

“Угледајмо се на оца нашега Николаја, чувајмо веру и долазимо у свети храм како бисмо сведочили речи Јеванђеља и Тајну Васкрсења. Тада ћемо бити светосавски народ који чува своје јединство” - нагласио је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Епископи Милутин и Силуан у посети код Епископа Херувима

Комплетан текст

Епархија бачка обележила јубилеј – 800 година аутокефалности Српске Архиепископије

Светом Литургијом у Светосавском храму и свечаном академијом у Српском народном позоришту, у Новом Саду је прослављен велики догађај ‒ најзначајнији подухват мисионарског деловања Светога Саве ‒ чије плодове данас уживају и Српска Православна Црква и српски православни народ. Епископ Исихије: „Данас у нама живи светосавска реч и светосавски идентитет”.
Комплетан текст

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Сабора

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве са редовног заседања одржаног у манастиру Жичи и Београду од 9. до 18. маја 2019. године
Комплетан текст

Храмовна слава у Петровој Слатини

Комплетан текст

БИЈЕЉИНА: СЛАВА МАНАСТИРА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ

Комплетан текст

Академија светом Платону у Борову Насељу

Комплетан текст

Молитвени почетак Светог Архијерејског Сабора

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве свечано је започео 9. маја 2019. године светом архијерејском Литургијом и чином Призива Светог Духа којима је началствовао Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј у храму Вазнесења Христовог у манастиру Жичи.
Комплетан текст

Свети великомученик Георгије прослављен у Боботи

”Принцип и први циљ нашега живота је да обучемо одећу непропадљивости. Пут Јеванђеља је пут Христов, то је пут преображења и васкрсења људског бића” - беседио је Владика Херувим.
Комплетан текст

Свети Платон Бањалучки прослављен у Борову Насељу

“Светитељ којега данас прослављамо – свети Платон Бањалучки, иако је претрпео страдања, муке и све оне недаће које човек може нанети човеку, знао је зашто страда и који је смисао његовог живота. Смисао његовог живота био је Христос и Васкрсење Христово” - рекао је Владика Херувим.
Комплетан текст

ЖИВОНОСНИ ИСТОЧНИК - КРСНА СЛАВА ЕПАРХИЈЕ ПРОСЛАВЉЕНА У МАЧКОВЦУ

Комплетан текст

Васкрсни Понедељак и Васкрсни Уторак у Даљ планини

Комплетан текст

Васкрс у Осијеку

Комплетан текст

Васкршња посланица Српске Православне Цркве

Комплетан текст

Велика Субота у манастиру Успења Пресвете Богородице

Комплетан текст

Велики Петак у Даљ планини

Комплетан текст

Васкршња помоћ вишечланим породицама Епархије осечкопољске и барањске

Комплетан текст

Света Тајна јелеосвећења у Бршадину и Пачетину

Комплетан текст

Света Тајна јелеосвећења у Боботи

Комплетан текст

Цвети у Даљу

“Већ сутра почиње недеља страдања. У људским очима то је недеља туге и трагедије, али ако гледамо преображеним очима, којима бисмо требали гледати јер смо прошли пут свете Четрдесетнице, то треба бити пут нашега живота” - рекао је Владика Херувим.
Комплетан текст

Лазарева субота у Даљ планини

Комплетан текст

Света Тајна јелеосвећења у Мирковцима

Комплетан текст

Средњошколци у посети Владици Херувиму

Комплетан текст

Света Тајна јелеосвећења у Трпињи

Комплетан текст

Света Тајна јелеосвећења у Тењи

Комплетан текст

Света Тајна јелеосвећења у Даљу

Комплетан текст

Недеља Глувна у Бршадину

“Света Четрдесетница која се ближи крају, то пустињско стремљење душе – како кажу оци који упоређују Четрдесетницу са лутањем Јеврејског народа у пустињи. Као народ Божји, саображавајући се са том светоотачком истином и ми путујемо и странствујемо у овоземаљском животу тражећи пут ка покајању и вечном животу” - рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Седница Епархијског управног одбора и Епархијског савета Епархије осечкопољске и барањске

Комплетан текст

Отворена библиотека ”Захарије Орфелин” у Вуковару

Комплетан текст

Исповест свештенства Епархије осечкопољске и барањске

”Позвани смо да љубимо и милујемо једни друге, да будемо једни другима ослонац, да носимо бреме – Крст Христов. На то нас позива Црква Божја и пастирство које смо примили благодаћу Духа Светога” - наглашава Владика Херувим.
Комплетан текст

Проваљено у храм на Доброј води

Комплетан текст

Благовести у Даљ планини

“Зашто је Црква баш у четврту недељу Великог поста установила прослављање светог Јована Лествичника? Управо због тога да бисмо сагледали свој живот, да сагледамо колико смо у ове четири недеље Великог поста сабрали у ризницу врлина” - рекао је Владика Херувим.
Комплетан текст

Причешће ђака у Тењи

Комплетан текст

Оскрнављен храм у Мирковцима

Комплетан текст

Архијерејска Литургија у Поповцу

“Једино кроз крст и Страдање Христово, које ћемо доживети у Страсној недељи, можемо схватити да је то једини пут ка Спасењу – пут којим сваки човек треба да прође. Можда нећемо страдати физички као Господ Исус Христос, али у духовном смислу ми свакако пролазимо Голготу” - истакао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Слава вероучитеља Епархије осечкопољске и барањске

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у вуковарском Саборном храму

Комплетан текст

Прослава Недеље Православља у Дарди Кнежевим Виноградима и Каранцу

Комплетан текст

Недеља православља прослављена у Осијеку

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Чепину

" Долазећи у Цркву Божију откривамо Тајне, прочишћавамо нашу веру, обогаћујемо се Речју Јеванђеља, учимо се врлини и Тајнама живота" - наглашава Епископ.
Комплетан текст

Теодорова субота у Борову

“Једино кроз покајање и кроз истински однос човека са Богом можемо сабирати врлине које нам дају преображени лик који задобијамо сваки пут када се причешћујемо Телом и Крвљу Христовом” - нагласио је Владика.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија пређеосвећених дарова у Даљ планини

Комплетан текст

Епископ бачки Иринеј: Лични став уз „Став Српске Православне Цркве о црквеној кризи у Украјини”

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија пређеосвећених дарова на Доброј води

Комплетан текст

800 година аутокефалности СПЦ обележено у Дарди

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљ планини

”Велики пост је установљен као пут на којем треба да се за Васкрсење припремамо кроз очишћење душе од страсти, да кроз непрестане сузе умивамо своју душу. У такву душу усељава се Христос, а ми постајемо Христоносци – они који ходе путем Тајни, путем врлине и Христовог подвига” - наглашава Епископ.
Комплетан текст

Јубилеј 800 година СПЦ у Кнежевим Виноградима

Комплетан текст

Архијерејска Литургија у Даљ планини

“Требамо да ходимо путем подвига, путем врлине јер је то пут на којем се испуњавамо и који нас узводи ка Небесима. Врхунац тог подвига је када се причешћујемо Телом и Крвљу Христовом” - рекао је Епископ.
Комплетан текст

Сарадња Епархије осечкопољске и Епархије славонске на катихетском нивоу

Комплетан текст

Градоначелник Новог Сада у посети Епархији осечкопољској

Комплетан текст

Архијерејска Литургија и освећење крстова у Угљешу

”Данашња недеља, Недеља блуднога сина, као што смо чули кроз Свето Јеванђеље, упућује нас на жртвену Божију љубав коју не можемо ограничити на оквире овоземаљског. Божија љубав превазилази људски разум, она је вечна и непролазна. ” - истиче Епископ.
Комплетан текст

Урађен нови иконостас за цркву Рајевом селу

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Сотину

”Ако ревнујемо за вером и тражимо утеху и наду у Цркви Божијој онда смо на путу љубави и мира. Тада не гледамо телесним него духовним очима и сваки човек без обзира које вере или нације био у нашим очима биће неко коме требамо да помогнемо и пружимо руку наде и утехе” - рекао је Епископ.
Комплетан текст

Архијерејска Литургија на Доброј води у Вуковару

“Живети у овом свету није лако, живот подразумева својеврсно страдање, али знамо који му је циљ и смисао” - истакао је Епископ.
Комплетан текст

Сретење у Даљ планини

“Који је смисао нашег сусрета са Живим Богом? Често ћемо се у нашем животу запитати која је суштина нашег доласка у Цркву и сусрета са Богом. Требамо сагледати величину и дубину тог сусрета јер је то најлепши Божји дар у овом свету обремењеном недаћама и историјским кретањима” - наглашава Архипастир.
Комплетан текст

Свети мученик Трифун – Крсна слава Епископа горњокарловачког Герасима

Комплетан текст

Слава Богословије у Манастиру Крки

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљ планини

Комплетан текст

Парастос архимандриту старцу Нектарију Виталису

Комплетан текст

Света Литургија у Кнежевим Виноградима

”То сам често пута слушао од људи: ”Са Литургије одлазим растерећен”. Растерећени одлазимо јер се ту измирујемо једни са другима, ту упознајемо свој пут и своју душу и сусрећемо се са Господом. Да ли може бити нешто лепше него кад се човек сусреће са Господом, када отвара своје срце да би постало храм Духа Светога?” - истакао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Радна посета Управи за сарадњу с црквама и верским заједницама

Комплетан текст

Благослов Владике Херувима у цркви Светог Саве на Врачару

Комплетан текст

Часне вериге светог апостола Петра - Крсна слава Епископа Фотија

У уторак 29. јануара 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански господин Фотије прославља своје Крсно име. 

Комплетан текст

Савиндан у Епархији осечкопољској и барањској

Комплетан текст

Савиндан прослављен у Боботи

"Требамо бити људи достојни тога наслеђа, преображен народ који ће ходити стопама Светога Саве и Светога Симеона - наших родоначелника" - нагласио је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Светосавска приредба у Дарди

Комплетан текст

Помоћ Богословији Света Три Јерарха

Комплетан текст

Светосавска академија у Вуковару

Комплетан текст

Сабор Светог Јована Крститеља - Слава Епископа бачког Иринеја

Комплетан текст

Богојављење у храму Преноса моштију светог Николаја у Вуковару

“Предвечни Бог из свог великог смирења долази на реку Јордан да би га свети Јован крстио - да ли постоји веће смирење и већа љубав према људском роду од оне љубави којом нас Бог воли? Наравно да не постоји јер овај свет лежи у мржњи, без љубави, ако је ван заједнице са Богом” - нагласио је Епископ.
Комплетан текст

Крстовдан у Даљу

Комплетан текст

Изјава католичких Бискупа и Епископа СПЦ са сусрета у Пожеги

Комплетан текст

Епископ Херувим: “Потребно је да као народ останемо на светосавском путу“

Поводом божићних и новогодишњих празника новинари портала srbi.hr разговарали су са Владиком Осечкопољским и барањским Г. Херувимом о духовном животу на простору поменуте епархије као и значајном јубилеју којег ће Српска православна црква прославити ове 2019. године.
Комплетан текст

Прослава светог Василија Великог и Молебан за Нову 2019. годину у Даљ планини

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Мирковцима

Комплетан текст

Састанак вероучитеља Епархије осечкопољске и барањске

Комплетан текст

Радни састанак за помоћ Богословији Света Три Јерарха у Манастиру Крка

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија на Доброј води у Вуковару

”Угледајући се на Господа Исуса Христа Свети архиђакон Стефан имао је у себи мудрост и незлобивост Божју молећи се за оне који му наносе зло. Хришћанин страда али се и радује јер поучен Јеванђељем има очи непрестано управљене ка небу, а очи Господње гледају на праведнике” - нагласио је Архијереј.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљу

Комплетан текст

Прослава Божића у Епархији осечкопољској и барањској

Комплетан текст

Честитка за Божић

Комплетан текст

Рождество Христово у Даљ планини

Комплетан текст

Бадње вече у Осијеку

Комплетан текст

Примопредаја Парохијског центра

Комплетан текст

Епископ бачки Иринеј: Несаломив је дух српског народа

Куда поћи – да ли широким, утабаним, релативно удобним путем савременог „мејнстрима“ или пак уским и скрбним, али вековним заветним путем Светога Саве?
Комплетан текст

Епископ Херувим посетио Црквене општине у Боботи и Осијеку

Комплетан текст

Литургијско сабрање у Винковцима

„Оци наше Цркве који су својим испосничким животом поручивали су нам својим примером да се у својим срцима и душама требамо образовати. Да се образујемо не на овоземаљски начин, него на небески начин примајући Христа у себе како би Он био део нашег бића. Када наше биће буде обожено бићемо на путу Небеског Царства, на путу богооткривених истина које су се испуниле у Оваплоћењу Господа нашега Исуса Христа“ – наглашава Епископ Херувим.
Комплетан текст

Прослава Материца у храму Рођења Пресвете Богородице у Копривни

Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Трпињи

„Све до данашњих дана много је било људи који су живели за народ и за Цркву Божију. Као небески народ требамо да следујемо таквим примерима. Подвигом и крстом који су носили били су сведоци Васрксења и радости која се излила на целокупно човечанство“ – истакао је Архијереј.
Комплетан текст

Обијен парохијски дом у Осијеку

Комплетан текст

Света Тајна Јелеосвећења у Борову

Комплетан текст

Архијерејска Литургија у Петровој Слатини

"Пут Христов је пут страдања, али и Васкрсења и вечнога живота. Господ Исус Христос нам је омогућио да се кроз Свету Литургију у Телу и Крви Христовој сусрећемо са живим Богом" - истиче Архијереј.
Комплетан текст

НАЈАВА: Света тајна Јелеосвећења у Борову, 25. децембра 

Комплетан текст

Слава Већа српске националне мањине у Кнежевим Виноградима

У послеподневним часовима, дана 8. децембра 2018. године, када Кнежеви Вингоради славе своју крсну славу Ваведење Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим осветио је славска обележја и честитао славу Већу српске националне мањине и верницима овог места.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Белом Манастиру

-Ми као пастири морамо бити достојни носиоци печата Васкрсења, Страдања и Распећа Христовога.  На то смо позвани и то требамо непрестано да созерцавамо у душама и у срцима нашим.
Комплетан текст

Прослава празника Ваведења у Сремским Чаковцима

У уторак, 4. децембра 2018. године, прослављен је празник Ваведења Пресвете Богородице, храмовна слава у Сремским Чаковцима.
Комплетан текст

Ваведење Пресвете Богородице - Храмовна слава у Кнежевим Виноградима

У уторак 4. децембра 2018. године, на празник Ваведења Пресвете Богородице прослављена је храмовна слава у Кнежевим Виноградима.
Комплетан текст

Ваведење - слава Хришћанске заједнице у Борову

У уторак, 4. децембра 2018. године, када наша света Црква прославља Ваведење Пресвете Богородице, у Борову, у храму Светог првомученика и архиђакон Стефана, служена је Света Литургија којом је началствовао протојереј Миленко Гребић, пензионисани парох боровски, уз саслужење протојереја - ставрофора Чеде Лукића и јереја Драгана Сердара, парохâ боровских.
Комплетан текст

Ваведење Пресвете Богородице прослављено у манастиру Даљска водица

У уторак, дана 4. децембра 2018., када наша Света Црква прославља успомену догађај увођења Пресвете Богородице у јерусалимски храм - Ваведење Пресвете Богородице, литургијско славље у светоуспенском манастиру предводио је Његово Преосвештенство Епископ г. Херувим.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија и освећење Часног Крста у Тењи

-Период у којем се налазимо, период Божићног поста, упућује нас на преумљење нашега ума и указује нам да непрестано требамо да стражимо над нашом душом – наглашава Епископ.
Комплетан текст

Састанак у Чепину поводом изградње парохијског храма

У петак, дана 30. новембра 2018. године, Епископ Херувим је посетио парохију чепинску и том приликом је у просторијама Општине Чепин одржан састанак са начелником општине г. Драженом Тонковац и његовим сарадницима.
Комплетан текст

Епископ Херувим посетио Конзерваторски одјел у Вуковару

У четвртак, дана 29. новембра 2018. године у поподневним часовима Епископ Херувим је имао радни састанак са представницима Конзерваторског одјела у Вуковару.
Комплетан текст

Црквени хор у Бршадину прославио своју славу Светог Јована Златоустог

-Велики је благослов што смо данас прославили крсну славу певачкога друштва које својим умилним гласовима негује традицију појања на овим нашим просторима, да људи који слушају литургијске песме и литургијске химне могу да разумеју Тајну која нам се даје овде у овоземаљским и историјским оквирима, наглашава Владика.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Светоуспенском манастиру у Даљ Планини

-Све молитве које смо прочитали на овој Светој Божанственој Литургији нас уводе у Тајну вечности и Тајну Живота. Живот нам се даје, а ми ако не желимо да га примимо шта смо онда ми, поучава Епископ.
Комплетан текст

Слава храма Светог краља Стефана Дечанског у Борову Насељу

-Пут подвига је пут вечнога живота. Никако другачије ми не можемо да задобијамо небеска блага, него идући трновитим путем страдања којим је ходио и свети Стефан Дечански. Јер се ми сећајући њега не гледамо на његове муке, него гледамо пре свега на дарове које је он задобио, наглашава Епископ.
Комплетан текст

Прослављен Свети Нектарије Егински Чудотворац у Јагодњаку

"Силиврије изданак и Егине сладост, који се у последње доба јави..." Тако се данас, 22. новембра 2018. године, певало и у николајевском храму у Јагодњаку, поред новоподигнутог храма посвећеног Светом Нектарију, у коме је у току унутрашње уређење.
Комплетан текст

Слава цркве Светог Архангела Михајла у Шаренграду

У среду 21. новембра 2018. године, на Сабор Светог Архангела Михајла и свих небеских сила бестелесних - Аранђеловдан, Свету Литургију у цркви у Шаренграду служио је привремени парох сотински протојереј Миладин Спасојевић.
Комплетан текст

Епископ Херувим прославио Крсну славу – Аранђеловдан

-Као пшеница што се са свих гора сакупи у један хлеб који се заједнички ломи, тако и ми да се окупљамо на Светој Литургији, сведочи Дидахи - Учење дванаесторице Апостола.
Комплетан текст

Прослављена храмовна слава у Дарди

У Дарди, 21. новембра 2018. године, прослављена је храмовна слава - Свети Архангел Михајло.
Комплетан текст

Постављен Часни крст на торањ боровског храма

У славу Божију и Његовог угодника Светог архиђакона и првомученика Стефана, дана 19. новембра 2018. године, подигнути су позлаћени Часни крст и јабука и постављени на боровски Свети храм.
Комплетан текст

Епископ Херувим у посети осамнаесточланој породици  у Угљешу

Пустите децу к мени, јер је таквих Царство Божије... Дана 19. новембра 2018. године у послеподневним часовима Епископ Херувим је, имајући свест о значају свакога човека, а посебно  на просторима наше Епархије, посетио и уручио помоћ породици која броји шеснаестеро деце.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљу

-Уколико имамо љубав једни међу другима, и уколико свакога човека доживљавамо као ближњега свога, изграђујемо ту међусобну љубав, онда свакако имамо и љубави према Богу, јер како можемо волети Бога ако не волимо ближњега свога, не волимо икону Божију која је ту поред нас, истиче Архијереј.
Комплетан текст

Акатист у Јагодњаку Светом Нектарију, егинском чудотворцу

Комплетан текст

Епископ Херувим на обележавању 150 година од оснивања Српске читаонице у Осеку

Дана 17. новембра 2018. године у вечерњим часовима Епископ Херувим је посетио град Осек. У организацији Српске православне црквене општине Осијек, СКД Просвјета пододбор Осијек, Већа српске националне мањине града Осијека, градске организације СДСС-а и удружења „Чувари српског идентитета“ из Вуковара, у просторијама поменуте црквене општине, у свечаној сали црквене општине у Осеку одржан је скуп поводом обележавања 150 година од оснивања Српске читаонице у граду Осеку, којој је у поменутој сали црквене општине био и центар.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија и освећење Часног Крста у Борову

-Крст као највеличанственији Дар кога је Бог могао дати човеку јесте управо украс Цркве, украс целога света, да увек светли светлошћу Христовога Васкрсења, Христовога Вазнесења и светлошћу новога живота које нам је дат на Светој Литургији, наглашава Владика.
Комплетан текст

Изложба слика и докумената о Великом рату

У сали Црквене општине Дарда, 16. новембра 2018. године, одржана је изложба слика и докумената поводом сто година од завршетка Великог рата.
Комплетан текст

Прослављена храмовна слава у Опатовцу

-Велика је благодат и промисао Божији што овај храм, поред свих својих недаћа у овом времену и овако лошем стању прославља данас свога заштитника Светог Великомученика Георгија. Муке које је Свети Георгије за веру носио, а тако исто и овај храм, сведочи једну крстоносну историју коју је имао кроз све своје трајање и постојање на овим просторима, наглашава Владика.
Комплетан текст

Молитвено сабрање у родном месту патријарха Павла

Девету годишњицу од престављења Патријарха српског Павла и спомен Светих мученика Акиндина, Пигасија и других, Епископија славонска молитвено је прославила 15. новембра 2018. године у Кућанцима.
Комплетан текст

Владика Херувим у Борову Насељу служио акатист Светом Платону Бањалучком 

Акатист Светом свештеномученику Платону Бањалучком служи се у Борову Насељу  редовно четвртком увече, од како се, од 2013. године,  у парохијском храму Светог Стефана Дечанског налази  део његових Светих моштију.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Мирковцима

-Дарови у Цркви Божијој су велики и Бог се јавља на различите начине. Благодат Божју можемо примити и осетити само ако живимо светотајинским животом, ако живимо Јеванђељем у Телу и Крви Христовој. Никако другачије ни лепше ми не можемо ступити у заједницу са Богом, поручује Архипастир.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Маркушици

-Литургија је загрљај човека са Богом, јер се на том месту и у том догађају најприсније сусрећу Бог и човек. Ту, кроз Тело и Крв Христову, примамо живог и делатнога Бога и тај загрљај Божији је печат нашега живота у Цркви Божијој, истиче Владика.
Комплетан текст

Храмовна слава у Даљу

На Митровдан, 8. новембра 2018. године, прослављена је храмовна слава Саборне цркве Светог великомученика Димитрија у Даљу.
Комплетан текст

Молитвени почетак Светог Архијерејског Сабора

Светом архијерејском Литургијом са чином призива Светог Духа у Патријаршијској капели Светог Симеона Мироточивог у Београду 6. новембра 2018. године започео је рад Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве.
Комплетан текст

Васељенски патријарх и украјински председник потписали Споразум о сарадњи

Епископ бачки Иринеј: Васељенски патријарх Вартоломеј и украјински председник Порошенко потписали Споразум о сарадњи.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Валпову

-Никако другачије ми не можемо живети, осим да једни другима праштамо и да кроз наш језик који нам је дат непрестано славимо Бога, да друге волимо и поштујемо, а да се свога не стидимо. На то нас позивају наши преци, наша Црква, јер кроз језик ми општимо са самим Богом, језик је дар који је Бог дао човеку, да би могао славити и прослављати Име Божије, подсећа Владика.
Комплетан текст

И кад живимо и кад умиремо Христови смо

У суботу уочи празника Светог великомученика Димитрија, на митровданске задушнице, православни верници у месту Дреновци посећују гробове својих покојних сродника. Пре неколико година прота Предраг Азап је установио ово молитвено окупљање на српском гробљу у овом селу.
Комплетан текст

Распоред богослужења Епископа осечкопољског и барањског г. Херувима – НОВЕМБАР 2018.

Комплетан текст

Обилазак радова на обнови Саборног храма у Даљу

У послеподневним часовима, 31. октобра 2018. године, Епископ Херувим и даљски свештеници протојереј – ставрофор Милован Влаовић и јереј Милош Кузмановић су се сусрели са извођачима и пројектантима радова на обнови храма Светог великомученика Димитрија.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Сремским Лазама

-Светост се никако другачије не може ни стицати у овоземаљскоме животу, него врлинским и подвижничким животом, у непрестаном давању себе за Цркву Божију. Једино на тај начин можемо стицати Небеске врлине које нас требају окитити венцем вечне славе, наглашава Архијереј.
Комплетан текст

Крсни ход са иконама из Русије у Јагодњаку

Крсни ход из Русије,  са мироточивом Надимском иконом Светог цара Николаја Другог Романова, са иконама Светих: царевића Алексеја, Серафима Саровског, Сергија Радоњешког и Цара Лазара Косовског, 30. октобра 2018. године, дочекан је у храму Светог оца Николаја у Јагодњаку.
Комплетан текст

Посета Епископа Херувима Црквеној општини Тења

Дана 29. октобра 2018. Епископ Херувим посетио је Црквену општину тењску, изразивши тако своју пастирску бригу за поверено духовно стадо тењске парохије.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија и освећење Часног крста у Мохову

- Данас је много људи који не виде поред себе другога, а самим тим што не виде другога, они не могу да препознају ни самога Бога. Заиста, ако не видимо човека, који је поред нас, који је брат наш, онда не можемо имати живу и здраву заједницу са самим Богом, истиче Епископ.
Комплетан текст

Помен блаженопочившем епископу Лукијану

У недељу, 28. октобра 2018. године, када Црква прославља Светог свештеномученика Лукијана, презвитера антиохијског, у храму Светог великомученика Димитрија у Даљу одржан је помен блаженопочившем епископу Лукијану Владулову, првом епископу Епархије осечкопољске и барањске, који је понео монашко име по споменутом светитељу.
Комплетан текст

Прослављен заветни дан у Дарди

На дан Свете преподобне мати Параскеве, 27. октобра 2018. године, у Дарди је прослављен заветни дан.
Комплетан текст

Прослава Преподобне мати Параскеве на Доброј води у Вуковару

-Стога и ми као народ Божији треба да се непрестано угледамо на њу, на њене подвиге, сузе молитвене којима је грејала своје срце и умивала душу да би се Господ уселио у њу и да би она била права охристовљена и обожена душа која је у могућности да прими Небескога Цара у срце и наручје своје, наглашава Владика у цркви свете Петке.
Комплетан текст

Прослављена слава Кола српских сестара из Борова Насеља

Чланице Кола српских сестара при цркви Светог краља Стефана Дечанског у Борову Насељу, основаног 2011. године, прославиле су своју славу, своју заштитницу - Свету новомученицу Злату Мегленску, 26. октобра 2018. године.
Комплетан текст

Промоција књиге о Борову Насељу

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа осечкопољског и барањског г. Херувима, 25. октобра 2018. године, у Парохијском дому у Борову Насељу промовисана је књига вуковарског  новинара Славка Бубала "Борово - сумрак једног свитања". 
Комплетан текст

Епископ Герасим посетио Епархију осечкопољску и барањску

Дана 23. октобра 2018. године Епископ горњокарловачки Герасим у пратњи своје делегације је посетио Епископа Херувима и Епархију осечкопољску и барањску.
Комплетан текст

Епископ Херувим обишао Црквену општину у Вуковару

Дана 22. октобра 2018. године, у духу пастирске и очинске бриге, Епископ Херувим је посетио Црквену општину у Вуковару.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Негославцима

-Семе које ми овде кроз Јеванђеље сијемо у народу, ако падне на добро тло, односно ако падне у људска срца, оно ће да донесе стоструки род. То нам потврђују и бројни Светитељи, не само из рода нашега, него васколикога Православља, да је управо то семе у срцима њиховим било толико укорењено да их је на крају њиховог овоземаљскога живота Бог прославио Венцем вечне славе, истиче Преосвећени.
Комплетан текст

Прослава патрона Епархије осечкопољске и барањске

Ово је дан који створи Господ обрадујмо се и узвеселимо се у њему! Ове речи Псалмопојца Давида на најбољи начин описују радост данашњега дана.
Комплетан текст

Посета матураната из манастира Крке нашој Епархији

Дана 18. октобра 2018. године, матуранти богословије Света Три Јерарха из манастира Крке су посетили нашу Епархију.
Комплетан текст

Промоција књиге Српска православна црква – Осам векова у слици и речи

У среду, дана 17. октобра 2018. године, у после подневним часовима, у свечаној сали Градског музеја Вуковар одржана је, у оквиру Жупанијског стручног већа учитеља и наставника националне групе предмета, промоција књиге Српска православна црква – Осам векова у слици и речи.
Комплетан текст

Храмовна слава у Каранцу

-Никада није било лако сведочити Христа, ни у време Светога Симеона, нити је то било лако у време Стефана Штиљановића, као ни данас, али ми смо позвани на то да сведочимо Јеванђеље, да сведочимо љубав Христову, да живимо у истини и правди, јер смо на то позвани, подвлачи Владика.
Комплетан текст

Поклоничко путовање у манастир Ђунис

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа осечкопољског и барањског г. Херувима, а у организацији Српске православне парохије боровске из Борова, организовано је поклоничко путовање у манастир Ђунис (Епархија нишка), 13. и 14. октобра 2018. године.
Комплетан текст

Интервју са Његовим Преосвештенством Господином Херувимом за Православни мисионар

Са Преосвећеним Владиком Херувимом разговарао катихета Бранислав Илић, члан уређивачког одбора Православног мисионара
Комплетан текст

Света тајна Јелеосвећења у Борову Насељу

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа осечкопољског и барањског г. Херувима, уз молитвено учешће великог броја верника из Борова Насеља и из околних места, у боровонасељском  парохијском храму Светог краља Стефана Дечанског, на дан Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра 2018. године, служена је Света тајна Јелеосвећења. 
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Дарди

-Тешко је данас ходити путем подвига у овом обремењеном свету, али Црква Божија нас увек на то упућује, да славимо Бога, да у нашим срцима  непрестано вапимо ка Господу и да целокупан живот усмеримо на пут спасења, наглашава Архипастир.
Комплетан текст

Поклоници из Осијека у посети светињама Епархије бачке

Једнодневно поклоничко путовање у манастире Васкрсења Христовог у Каћу, Ковиљ и Бођане, уприличено је у организацији српске православне парохије осјечке и Већа српске националне мањине града Осијека, у суботу 13. октобра 2018. године.
Комплетан текст

Освећење цркве Преноса моштију Светог оца Николаја у Пачетину

-Заиста је овај храм дика и понос нашег народа на овим просторима. Лепота храма је управо у вама верни народе. Узалуд су храмови и било које друге зидине ако нема нашега народа. Ви сте ти који чините Цркву Божију, ви који сте дали своје прилоге да овај свети храм заблиста данас у овако лепом светлу, јер без народа Црква Божија није Црква, истиче Архипастир.
Комплетан текст

Духовно вече у Осијеку посвећено црквеној уметности

Поводом јубилеја 20 година од почетка израде и отварања радионице за израду ручно везених архијерејских митри, у организацији Српске православне Црквене општине и парохије осјечке, на Светог Сергија Радоњешког, 8. октобра 2018. године, у вечерњим часовима одржано је Духовно вече посвећено црквеној уметности.
Комплетан текст

Епископ Херувим у манастиру Успења Пресвете Богородице

-Увек треба да љубимо грешнике и непријатеље своје, јер је то прави, истински и подвижнички пут живота у Цркви Божијој. Никада не требамо градити непријатеље, увек требамо изграђивати пријатеље, и примати их као што Бог нас прима у свој загрљај. Бог нас никада није оставио, увек нас је миловао, и посећивао на разне начине, да би остварили живу заједницу са Њим, у причешћу Телом и Крвљу Господњом, истиче Епископ.
Комплетан текст

Слава храма у земунском насељу Нова Галеника

Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је 30. септембра 2018. године, на празник Светих мученица Вере, Наде, Љубави и мати им Софије, свету архијерејску Литургију у храму посвећеном овим Божјим угодницама у земунском насељу Нова Галеника.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Вери

-Морамо имати на уму да ми хришћани никако другачије и не можемо живети на земљи него духовно, непрестано саображавајући и уподобљавајући наш живот Богу, да бисмо када дође наше време могли стати са женом из данашњег Јеванђеља, којој је Господ рекао: „Иди с миром, вера твоја спасла те.“ На овај начин треба да живимо - не да осуђујемо другога, него да непрестано изграђујемо љубав једни међу другима, истиче Архијереј.
Комплетан текст

Епископ Херувим служио Литургију у Чепинским Мартинцима

-Страдање које је Христос претрпео на Крсту је било намењено највећим злочинцима тога времена. Управо из тога се изродила велика Тајна тога символа Часнога Крста, јер је тиме дата нада нама обичним људима да можемо приступити и задобити Царство Божије и отворила су нам се врата Раја. Једино кроз Крст Господњи и Страдање Христово можемо да окусимо Царство Божије и Вечни живот, наглашава Архипастир.
Комплетан текст

Епископ бачки Иринеј: Интервју за Политику

24. септембар 2018 - Интервју за „Политику”, дат г-ђи Јелени Чалији
Комплетан текст

Хиротонија и устоличење Епископа Захумско-херцеговачког и приморског Г. Димитрија

-Благодаримо Теби, Господе, што си нам дао ову земљу гдје можемо слободно да Ти служимо и славимо Свето Преображење у овом храму у Требињу, Вазнесење у Чапљини, Педесетницу у Мостару и Гацку, Благовијести у Дубровнику и Житомислићу, Мајку Божију у Тврдошу, Завали, Добрићеву и на Корчули, Свете Апостоле у Петропавлову, Светог Василија, заштитника Херцеговине, у Мркоњићима, Светога Саву у Билећи, Светог Димитрија у Невесињу, Божић у Љубињу, а Васкрс у мученичким Пребиловцима.
Комплетан текст

Поклоничко путовање у Епархију бачку

Парохија боровонасељска, 22. септембра 2018. године, уприличила је поклоничко путовање у три манастира Епархије бачке.
Комплетан текст

Прослављена храмовна слава у Сремским Лазама

У Сремским Лазама, 21. септембра 2018. године, свечано је прослављена храмовна слава - Рођење Пресвете Богородице.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у манастиру Даљска водица

Данас се рађа Она кроз коју долази спасење, данас постаје Она која је часнија од Херувима и неупоредиво славнија од Серафима; данас улази у свет Она која је у својој утроби сместила Несместивога Бога.
Комплетан текст

Владика Херувим на прослави Патрона Епархије бачке у Новом Саду

Епископ Иринеј: ,,На нама је да се Господу молимо, Господу који је две хиљаде година Духом Светим Цркву водио и чувао, да то чини и убудуће све до Другог доласка Христовог”.
Комплетан текст

Парастос жртвама рата из Борова

У суботу, 15. септембра 2018. године, на гробљу у Борову, испред крста и спомен плоче са именима жртава, служен је парастос жртвама рата пострадалим од 1991. до 1996. године.
Комплетан текст

Епископ Херувим служио Литургију у Слободној Власти

-Црква није ништа друго до Сабор, а као таква се пројављује у потпуности тек на Литургији. Управо у том контексту и ви сте део Цркве и литургијског сабрања без обзира где живите, јер је свако место на свету земља Господња и све је намењено спасењу. Велики је ваш Крст, али Господ не даје никоме он шта не може поднети, наглашава Архијереј.
Комплетан текст

Епископ Херувим служио Литургију у Ердуту

-Једино испуњавањем заповести Божијих које су нам дате, како кроз Свето Јеванђеље, тако и кроз историју, у смислу подвижничкога живота у Цркви Божијој, можемо задобити Царство Божије, о коме говори Свето Јеванђеље. Оно нас учи о Царству Божијем које се испуњава овде на Литургији, у Светој Чаши, у Телу и Крви Христовој, које приносимо због свега и за све, наглашава Владика Херувим.
Комплетан текст

Епископ Херувим посетио бршадинску парохију

Бог не живи у рукотвореним храмовима, него је храм Духа Светога сваки човек и управо је  он позван да освећује и оплемењује творевину и да је приноси Творцу. То може учинити само ако се труди, ако напредује у врлинама и подвигу и ако активно учествује у Светој Евхаристији.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Бијелом Брду

-Ми морамо бити Хришћани, сведоци и носиоци вредности које нас узносе од земље ка небу, оно што нам је Свети Јован оставио и што су нам сведочили кроз целокупну историју наши дивни Оци, који су нас учили тој дивној истини да једино у Цркви Божијој можемо задобити спасење ако живимо једни са другима у међусобној љубави, наглашава Архипастир.
Комплетан текст

Епископ Херувим посетио Ђаковачку надбискупију

У духу јеванђелске љубави, пратећи речи Светога Писма, да је сваки човек наш ближњи, у понедељак дана 10. септембра 2018. године Епископ Херувим је био у званичној посети надбускупу Ђаковачко-осјечком монс др Ђури Хранићу.
Комплетан текст

Поклоничко путовање у светиње Црне Горе и Херцеговине

У организацији Црквене општине Даљ, 7. септембра 2018. године, у даљском храму Светог великомученика Димитрија, служен је молебан за благослонен пут у манастир Острог и друге светиње Црне Горе и Херцеговине.
Комплетан текст

Сабор православне омладине у Барањи

Свети Игњатије Антиохијски истиче да се пуноћа Цркве налази на оном месту где се народ Божији окупи око свога Епископа. Сабирање народа Божијег на једно место ради једног циља – узношења службе и молитве Господу је увек иконизовало Цркву.
Комплетан текст

Епископ Херувим служио Божанствену Литургију у Тењи

-Ако имамо љубави према ближњем, онда ћемо имати љубави и према Богу и моћи ћемо да волимо Бога свим срцем својим, свом душом својом и свим умом својим. Једино на тај начин, уколико будемо изграђивали међусобну љубав, можемо испунити ове заповести, јер не можемо волети Бога ако не волимо ближњега свога. Ове заповести се једна у другој се испуњавају, једна у другој се усавршавају, једна у другој се у пуноћи остварују, поручује Епископ.
Комплетан текст

Служен парастос на Српском војничком гробљу у Вуковару

На вуковарском Српском војничком гробљу Алеја, 8. септембра 2018. године служен је  парастос свима постарадалима у Вуковару током последњег рата.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Боботи

-Треба да живимо у Цркви Божијој, да се учимо врлинском начину живота, да се учимо Јеванђељу Христовом, јер учити се Јеванђељу Христовом значи следити Христов пут, а он је увек трновит и узак, истиче Архипастир.
Комплетан текст

Радна посета архијерејском намесништву осјечком

Човек је тај кога је Господ поставио да господари творевином и да је уређује. Будући да се целокупна творевина преко човека спашава он мора и да се брине за њу и да је чува, јер је све намењено за спасење.
Комплетан текст

Наставак бриге о обнови храмова наше Епархије

Однос црквених и световних власти везује своје почетке за име једног од највећих царева Римског Царства, Светог цара Константина I Великог и за једног од највећих Епископа Цркве, Светог Атанасија Великог, односно за период 4. века. Од тога тренитка ова два стуба друштва, Црква и држава, функционишу заједно и у једној синергији кроз вртлог времена помажу сваком човеку на путу ка спасењу.
Комплетан текст

Призив Светог Духа за почетак нове школске године у Епархији осечкопољској и барањској

Дух шаље све дарове: Он поставља пророке, посвећује свештенике, даје мудрост простима; претвара рибаре у богослове; одржава у јединству целу Цркву, истиче Архипастир.
Комплетан текст

Света aрхијерејска Литургија у Трпињи

-Ако желите да уђете у Царство Божије морате бити као деца! А деца су чиста, безазлена, она знају да воле, она знају да уче, да примају знања и надамо се да ће их Господ удостојити да се науче страху Божијем, а то је основни страх који треба сви да гајимо у срцима нашим. Он рађа мудрост, рађа љубав, смирење и праштање, наглашава Архијереј.
Комплетан текст

Освећење и троносање обновљене средњевековне цркве у Копривни

-Храм је дом Божији, дом молитве и место нашега преображења. Једино у храму Божијем можемо стећи преображај душе, можемо се сусрести са Богом и то на најлепши и најбољи начин, онако како су нам то оставили наши Свети преци у наслеђе. Кад год су зидали, градили и обнављали Свете храмове, они су знали да се једино у храму Божијем на Светој Литургији може остварити најприснији однос човека са Богом, истакао је Владика Херувим.
Комплетан текст

Епископ Херувим посетио Валпово и Осијек

Сваки део света је Господња земља и Бог Отац, стварајући свет кроз свога Сина у Духу Светоме, на крају стварања је, како нам то сведочи Пророк и Боговидац Мојсије у својој књизи Постања, видео да је све створено добро.
Комплетан текст

Заветна слава у Габошу

-Живот нас увек носи на једну или на другу страну, али ми морамо бити свесни да смо христољубив и богољубив народ, да смо на трновитоме путу, на томе ускоме путу како дивни Оци и подвижници наше Цркве говоре. То је уски Христов пут, али ходећи њиме засигурно знамо да тежимо испуњавању Христових заповести, поручио је  Епископ Херувим у Габошу.
Комплетан текст

Прослава сеоске славе  у Палачи

У селу Палачи, 28. августа 2018.  године, молитвено је прослављен празник Успења Пресвете Богородице. Празнично вечерње с почетком у 18:00 часова, код Часног крста у центру села, служио је надлежни парох протојереј-ставрофор Миљен Илић.
Комплетан текст

Успење Пресвете Богородице у Тењи

Слава некадашње Хришћанске заједнице у Тењи - Успење Пресвете Богородице, молитвено је прослављена и 28. августа 2018. године.
Комплетан текст

Слава манастира Успенија Пресвете Богородице у Даљ Планини

На дан када празнујемо Успење Пресвете Богородице, 28.  августа 2018. године, свечано је прослављења слава манастира у Даљ Планини.
Комплетан текст

Велика Госпојина - храмовна слава у Негославцима

Негославци су, 28. августа 2018. године, прославили храмовну славу Успеније Пресвете Богородице.
Комплетан текст

Прослава храмовне славе осјечког Саборног храма

-Цела наша вера је заснована на догађају, а сви догађаји из икономије нашега спасења: Страдање, Васкрсење, Вазнесење, седање са десне стране Бога Оца и Други и славни Христов долазак који очекујемо,  догађаји су који који назиђују Цркву Божију, јер је она сведок и печат те икономије, нагласио је Епископ Херувим у Осијеку.
Комплетан текст

Света тајна Јелеосвећења у манастиру Даљска водица

-Последица греха је смрт и сви смо ми носиоци те неизлечиве болести. На првом месту треба да се покајемо за своје грехе, да очистимо своју огреховљену душу, па ће и цело наше тело бити здраво, истакао је Владика Херувим у Даљској Планини.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Шаренграду

-Никада не смемо заборавити и нашу чудотворну икону Богородице Шаренградске; и њу прослављамо зато што се Бог јавио у телу и поживео са људима. Управо на основу тога може се сликати оно што је код Бога видљиво, истакао је Епископ Херувим у Шаренграду.
Комплетан текст

Епископ Херувим служио акатист Пресветој Богородици у Шаренграду и посетио Миклушевце 

Неуморно радећи у винограду Господњем и подражавајући самога Господа који је целога Себе дао за нас, Епископ Херувим, 25. августа 2018. године, служио је акатист Пресветој Богородици у шаренградском храму Светог Архангела Михајла. 
Комплетан текст

Владика Херувим богослужио у Маринцима

-Ми смо народ христоваскрсли, народ богочежљиви, боготражљиви, јер тражимо увек благодат и благослов Божји. Тако нас је учила наша Света Црква кроз векове, тако су нас учили наши преци, јер једино на такав начин можемо преживети у данашњем времену. Једино кроз веру која је тврда и чврста,чувајући свој језик и традицију, јер су то једини гаранти опстанка, нагласио је Владика Херувим у Маринцима.
Комплетан текст

Парастос пострадалим у рату и освећење зграде Општине у Маркушици

- Нека буде вечан спомен људима који су своје животе дали бранећи Крст часни и слободу златну и нека их Господ настани у рају сладости, одакле одбеже сваки бол, туга и уздисање, рекао је Владика Херувим у Маркушици. 
Комплетан текст

Освећење Часних крстова у Берку и у Чаковцима

Вођен темељним хришћанским постулатима и основама вере, да без Крста, односно Христовог страдања, не би било ни Васкрсења, самог темеља нашег надања и вере, Епископ Херувим је благоизволео, 23. августа 2018. године, када наша Света Црква прославља светог мученика и архиђакона Лаврентија, да освети Часне крстове у Берку и у Чаковцима.
Комплетан текст

Прослава Преображења Господњег у манастиру у Даљ Планини

На дан када наша Света Црква слави догађај када се Господ преобразио пред својим највернијим Ученицима на гори Тавор и показао им своју божанску славу, онолико колико могу да поднесу, како се пева у тропару Преображења, 19. августа 2018.  године, Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим благоизволео је да началствује Божанском Евхаристијом у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини.
Комплетан текст

Владика Херувим на Преображењском сабору у манастиру Даљска водица

У навечерје Преображења Господњег, када се Господ, посведочен од старозаветних представника Закона,пророка Мојсија и Илије, преобразио на гори Тавору, у присуству својих ученика Петра, Јакова и Јована, Епископ Херувим је благоизволео да узме молитвеног учешћа у вечерњем богослужењу са петохлебницом у манастиру  Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини.
Комплетан текст

Навечерје Преображења Господњег у Барањи

По устаљеној пракси у Архијерејском намесништву барањском, на барањској гори Тавор у Кнежевим Виноградима, у навечерје Преображења Господњег, служено је вечерње богослужење. 
Комплетан текст

Епископ Херувим обишао радове на обнови Катедралног храма у Даљу

Имајући свест о значају сабирања народа на једно место ради узношења молитви Господу, Епископ Херувим, поред непрестаног назидавања Цркве Христове, у свом богомудром архипастирском деловању никада не заборавља значај богослужбених места, Светих храмова који, што због рата што због зуба времена, захтевају парцијалне и генералне обнове.
Комплетан текст

Заветни дан у Јагодњаку

На дан Преноса моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана, 15. августа 2018. године, прослављен је Заветни дан у Јагодњаку.
Комплетан текст

Торжествено прослављена Храмовна слава у Борову

-Свети Оци и дивни учитељи наши, пастири пустиње, који су се подвизавали удаљени од овога света, увек су говорили да је ближњи сама икона Христова, јер како можемо волети Бога, уколико не волимо ближњега. Онда је узалуд вера наша, узалуд је све ово што радимо, узалуд смо данас овде сабрани, ако немамо љубави, истакао је Епископ Херувим у Борову.
Комплетан текст

Састанак вероучитеља Епархије осечкопољске и барањске

Благословом Епископа Херувима, 14. августа 2018. године, првог дана великогоспојинског поста,  у епархијском двору у Даљу, сазван је састанак свих вероучитеља Епархије осечкопољске и барањске.
Комплетан текст

Освећен обновљени Часни Крст на Суватову у Осијеку

У древном Римском царству, смрт на крсту је била резервисана за највеће злочинце и разбојнике, али Христовим страдањем Крст постаје знак спасења и победе над смрћу.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Чепину

-Ми се надамо да ће овај Свети храм заблистати новом светлошћу, да ће његово постојање бити не на мржњу, него на љубав и да ће он одисати љубављу према свима, без обзира којој вери ко припадао; да ће бити на понос и радост и држави у којој живимо и на радост нашег народа у чепинском крају, али и у целој Епархији, нагласио је Епископ Херувим у чепинској богомољи.
Комплетан текст

Владика Херувим богослужио у Кнежевим Виноградима

-Љубимо једни друге да би и нас Бог љубио!То је највећа Божија заповест коју је Бог оставио овоме свету, која нас непрестано подсећа да тако треба да живимо, да у тој љубави узрастамо, истакао је Епископ Херувим у крстоносној Барањи.
Комплетан текст

Састанак Катихетског одбора Епархије осечкопољске и барањске

Благословом Владике Херувима, у оквиру Катихетског уреда Епархије осечкопољске и барањске именован је Катихетски одбор.
Комплетан текст

Архијерејска Литургија на Водици у Мирковцима

У хладу стогодишње липе, као некада Христос у хладу маслина у Гетсиманском врту, Владика Херувим је, 9. августа 2018. године, на Водици у Мирковцима, произнео службу Троједном Богу и принео бескрвну Жртву од свих и за све.
Комплетан текст

Слава капеле Свете Петке недалеко од Маринаца

О празнику Преподобномученице Параскеве, 8. августа 2018. године, служена је Света Литургија у капели Свете Петке у шумарку надалеко од Маринаца, која је на овом месту изграђена 1926. године.
Комплетан текст

Епископ Херувим служио Свету Литургију у Вуковару на Доброј Води

Вођен пастирском бригом и неуморним радом у винограду Господњем, верно пратећи речи Светога Писма: жетве је много, а посленика мало, Епископ Херувим је, 8. августа 2018. године, благоизволео посетити локалну црквену заједницу у Вуковару на Доброј Води.
Комплетан текст

Радост сусрета

У духу братске љубави и бриге за ближњега, а увек следећи речи Јеванђеља и самога Господа који говори да љубимо ближње своје као сами себе, састала се генерација богослова 2002/2006. године из Богословије Света Три Јерарха.
Комплетан текст

Прослава Успенија Свете Ане у Каранцу

Парохија из Каранца, у понедељак 6. августа 2018. године, на светилишту на Видиковцу, вечерњим богослужењем  молитвено је прославила празник Успеније Свете Ане.
Комплетан текст

Епископ Херувим учествовао у освећењу новосаграђеног храма у Станарима

Станари, 5. августа 2018. /СРНА/ - Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије освештао је данас новоизграђени Храм Васкрсења Господа Исуса Христа у Станарима.
Комплетан текст

Патријарх српски г. Иринеј служио парастос жртвама ,,Олује,, (видео)

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је, у вечерњим часовима 4. августа 2018. године, у Бачкој Паланци, парастос жртвама "Олује".
Комплетан текст

Силаш прославио Светог пророка Илију

Дана 2. августа 2018. године, када се сећамо старозаветног Пророка Илије, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим посетио је Парохију силашку, која Светога пророка Илију слави као своју Храмовну славу.
Комплетан текст

Слава певачког друштва у Даљу

-Славећи и појући Богу душа се успиње ка Творцу своме, она се преображава и задобија врлинску димензију какву и треба да стичемо у овоме земаљском животу, рекао је Епископ Херувим.
Комплетан текст

Архијерејска Литургија у Винковцима

У Недељу девету по Духовима, 29. јула 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је Свету архијерејску Литургију у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Винковцима.
Комплетан текст

Освећење звона у Угљешу

На празник светих Кирика и Јулите, 28. јула 2018. године, Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је Свету архијерејску Литургију у Угљешу, у Барањи.
Комплетан текст

Прослављена Храмовна слава у Бршадину

Владика Херувим: -Свето Јеванђеље јесте образац живљења који нас води ка Царству Божијем.
Комплетан текст

Заветни дан у Трпињи

На празник Светих 45 мученика из Никопоља,  23. јула 2018. године Господње, верни народ села Трпиње литургијски је прославио Заветни дан.
Комплетан текст

Епископ Фотије примио у посету Епископа Херувима

Дана 23. јула 2018. Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије примио је у Епархији зворничко-тузланској у Бијељини Епископа осечкопољског и барањског г. Херувима са којим се задржао у срдачном разговору.
Комплетан текст

Хиротонисан Епископ диоклијски г. Методије (видео)

22. јул 2018. - Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј началствовао је јутрос у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици Светом архијерејском литургијом и свечаном  хиротонијом нареченог високодостојног архимандрита Методија (Остојића), досадашњем игумана Цетињског манастира у чин Епископа диоклијског, викарног Епископа -Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија.
Комплетан текст

Храмовна слава у Рајевом Селу

Православни верници Парохије Рајево Село прославили у су, у суботу 21. јула 2018. године, свога заштитника и патрона - Светог великомученика Прокопија.
Комплетан текст

У Белом Манастиру служена Света архијерејска Литургија

- Увек треба да будемо у својој Цркви, да се сабирамо око својих храмова, да долазимо на Света богослужења када се она врше. Ту је гарант нашег опстанка, гарант нашег живота - овде у овим крајевима у којима живимо. Црква је извор, Црква је животворни источник нашега живота на овим просторима, поручио је Владика Херувим у Белом Манастиру.
Комплетан текст

Прослављена Заветна слава у Борову Насељу - Преподобни Сисоје Велики

Oд 2009. године као Заветни дан Парохије боровонасељске молитвено се прославља Преподобни Сисоје Велики, заштитник деце и један од највећих подвижника Православне цркве.
Комплетан текст

Владика Херувим примио високе званичнике из Републике Србије

Делегација Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Владе Републике Србије, на челу са директором Управе др Милетом Радојевићем, његовим замеником др Марком Николићем, те председником ,,Удружења Милуитин Миланковић,, мр Славком Максимовићем, 18. јула 2018. године, посетила је у епархијском двору у Даљу Епископа осечкопољског и барањског г. Херувима.
Комплетан текст

ИНТЕРВЈУ: Епископ Херувим: „Вуковар заслужује да живи у миру“

- Зоран Поповић, јул 17, 2018: Разговор са новоизабраним Епископом Осечкопољске и барањске епархије Херувимом.
Комплетан текст

Епископ Херувим служио Свету Литургију у Вуковару

На празник Полагања ризе Пресвете Богородице и празник Светог Јувеналија, патријарха јерусалимског, 15. јула 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски господин Херувим је благоизволео да служи Свету архијерејску Литурију у Саборном храму Светог оца Николаја у Вуковару.
Комплетан текст

Свечано завтворена летња школа калиграфије „Путевима Захарија Орфелина„

- Долазио сам у неколико наврата овде, обилазио ову нашу радионицу и видео сам заиста величанствено дело које су учесници овде оставили нама, да се ми њима поносимо, и да призовемо благодат Божију на њих, јер заиста је то дело њихових руку којe им је датo благодаћу Духа Светога. Још се више радујем што су деца током свих ових дана били на светим богослужењима, учествовали на њима, причешћивали се Телом и Крвљу Господа Исуса Христа, рекао је Владика Херувим у Даљском манастиру приликом затварања летње школе калиграфије.
Комплетан текст

Прослава првоврховних апостола Петра и Павла у Оролику

У четвртак, 12. јула 2018. године, у храму Светих апостола Петра и Павла у Оролику је служена Света Литургија поводом Храмовне славе. Литургију је служио протојереј-ставрофор Драгомир Живанић, парох негославачки и администратор оролички и сремскочаковачки, уз саслужење јереја Милоша Кузмановића, првог пароха даљског.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Болману поводом Црквене славе

- Божанска љубав нема граница и најлепши је дар који је Господ оставио овоме свету. Ту љубав су проповедали Свети апостоли Петар и Павле, истакао је Епископ Херувим у Болману.
Комплетан текст

Отворена летња школа калиграфије у манастиру у Даљ планини

Светом Литургијом коју је у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ планини служио Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски господин Херувим, На дан преподобног Давида Солунског, 9. јула 2018. године, по први пута, започела је летња школа калиграфије „Путевима Захарија Орфелина“.
Комплетан текст

Владика Херувим служио Свету Литургију у Осијеку

У шесту недељу по Духовима, 8. јула 2018. године, у Осијеку је Свету архијерејску Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски господин Херувим. Његовом Преосвештенству саслуживали су пензионисани парох бјелобрдски протојереј-ставрофор Зоран Симић, парох осјечки протојереј Александар Ђурановић и ћакон Бранимир Михајловић из Маркушице.
Комплетан текст

Прослава Ивањдана у Негославцима

У суботу 7. јула 2018. године, у храму Рођења светог Јована Крститеља у Негославцима служена је Света Литургија поводом Храмовне славе.
Комплетан текст

Ивањдан у Парохији кнежевовиноградској

И ове године прослава рођења Светог Јована Крститеља и Претече Господњег  у Парохији кнежевовиноградској почела је дан раније,  уз одржавање "ивањских дана".
Комплетан текст

Прослављена храмовна слава у Острову

Покајање је увек неопходно и најискренији је израз људске душе која непрестано вапије ка своме Творцу, Господу нашем Исусу Христу, рекао је Владика Херувим у Острову.
Комплетан текст

Заветни дан у Белом Манастиру

Завет као жртва и покајничка молитва, показује веру, поверење и определење верника да једино Господ може помоћи када је најтеже. На дан Светог свештеномученика Јевсевија, 5. јула, православни верници у Белом Манастиру молитвено се сећају завета својих предака.
Комплетан текст

Обновљена стара традиција у манастиру Даљска водица

Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим, на дан Светог апостола Јуде 2. јула 2018. године, служио је Свету архијерејску Литургију у Манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини, уз саслужење архимандрита Мирона Вучићевића, пароха даљског јереја Милоша Кузмановића, пароха трпињског јереја др Марка Шукунде и ђакона Предрага Јелића.
Комплетан текст

Уведен у дужност нови парох у Бијелом Брду

У пету недељу по Педесетници, 1. јула 2018. године, на Светој архијерејској Литургији у храму Светог оца Николаја у Бијелом Брду, пошто је разрешен дужности досадашњи дугогодишњи привремени парох бјелобрдски протојереј-ставрофор Зоран Симић, због одласка у заслужену пензију, у исту дужност је уведен јереј Горан Тодоровић.
Комплетан текст

Канонска посета Епископа Херувима Петровцима

Горњопетровачку парохију, понајмању Заједницу у Епархији осечкопољској и барањској, 30. јуна 2018. године, посетио је надлежни Епископ господин Херувим и у парохијској цркви Вазнесења Господњег служио Свету архијерејску Литургију.
Комплетан текст

Прослава Видовдана - сеоске славе у Шодоловцима

Поводом празника Видовдана – славе српског народа који нас опомиње на победу и васкрсење, у четвртак, 28. јуна. 2018. године, у селу Петровој Слатини, у богомољи Светог Василија Острошког Чудотворца, евхаристијски је прослављен дан овенчан непролазном славом Светога кнеза Лазара.
Комплетан текст

Владика Херувим служио на Доброј води у Вуковару

Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски господин Херувим, на Видовдан 28. јуна 2018. године, служио је Свету архијерејску Литургију у храму Преподобне мати Параскеве на Доброј води у Вуковару, уз саслужење архијерејског намесника вуковарског и пароха прве вуковарске парохије протојереја-ставрофора Саше Кузмановића, пензионисаног пароха сплитског протојереја-ставрофора Николе Шкорића и ђакона Срђана Лукића из Борова Насеља.
Комплетан текст

Пачетинци помажу побратиме

27. јун 2018. г. - Средином јуна снажно невреме захватило је северни део Шумадије, али и многе друге крајеве Србије. Међу оне највише погођене спада неколико насеља у општини Смедеревска Паланка која су претрпела огромну штету од града. Лед величине шаке одраслог човека опустошио је готово комплетне ратарске културе, али и воћњаке и винограде којих у овом крају има доста.
Комплетан текст

Хиротонисан Епископ мохачки г. Исихије

На редовном пролећном заседању одржаном у Пећкој Патријаршији и Београду од 29. априла до 10. маја 2018. године, Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве изабрао је архимандрита Исихија, намесника Светоархангелског манастира у Ковиљу, за викара Епископа бачког, са титулом епископ мохачки. У навечерје четврте недеље по Педесетници,10/ 23. јуна 2018. године, под сводове Светогеоргијевског саборног храма у Новом Саду, сабрала се пунота свете Православне Цркве. Повод за ово свечано сабрање било је наречење архимандрита Исихија (Рогића) за Епископа мохачког.
Комплетан текст

Епископ Херувим посетио свете храмове у Сотину, Опатовцу, Мохову и Шаренграду

Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски господин Херувим, у понедељак 18. јуна 2018. године, посетио је храмове: Преноса моштију Светог оца Николаја у Сотину, Светог великомученика Георгија у Опатовцу, Светог Вазнесења Господњег у Мохову и Светог Архангела Михаила у Шаренграду, у којем се поклонио чудотворној икони Пресвете Богородице Шаренградске.
Комплетан текст

Света архијерејска Литургија у Даљу

На дан када Света Црква прослављња Светог свештеномученика Тимотеја Бруског, 23. јуна 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски господин Херувим служио је Свету Литургију у Саборном храму Светог великомученика Димитрија у Даљу.
Комплетан текст

Епископ Херувим у посети Архијерејском намесништву барањском

Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски господин Херувим, 22. јуна 2018. године, посетио је у Архијерејском намесништву барањском Дарду, Болман, Кнежеве Винограде, Каранац, Бели Манастир, Кнежево, Брањину и Поповац.
Комплетан текст

Светониколајевски Саборни храм у Вуковару добио иконостас

Након седмогодишње израде, у многострадалном Саборном храму Светог оца Николаја у Вуковару, постављен је иконостас.
Комплетан текст

Прослава Заветног дана у Копривни

На дан преподобног Висариона и преподобног Илариона Новог, 19. јуна 2018.године, у храму Рођења Пресвете Богородице у Копривни, прослављен је Заветни дан овог села.
Комплетан текст

Владика Херувим у посети Копривни и Петровој Слатини

У среду, 20. јуна 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски господин Херувим, у пратњи архијерејског намесника осјечког протојереја Александра Ђурановића, посетио је богомољу Светог Василија Острошког у Петровој Слатини и средњов