Освећење храма Светог оца Николаја у Сотину


У суботу, 25. новембра 2023. године, када Црква слави Светог Јована Милостивог и преподобног Нила Синајског, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим извршио је чин малог освећења храма Светог оца Николаја у Сотину након чега је Преосвећени Епископ началствовао Светим евхаристијским сабрањем.

Епископу Херувиму саслуживали су протојереји др Марко Шукунда и Немања Клајић и протођакон Војислав Николић, службеници ЕУО.

Светој Литургији присуствовали су саборска заступница госпођа Драгана Јецков, конзул Републике Србије госпођа Људмила Остојић, председник ЗВО господин Дејан Дракулић и заменик градоначелника господин Срђан Колар.

Епископ Херувим поучио је сабране:
-У име Оца и Сина и Светога Духа!
Диван је Бог у светима својим, Бог Израиљев! Окупили смо се данас у том Духу, у љубави према свим мученицима и подвижницима Христа ради. Црква Божија је утемељена на крви мученика и вековима сведочи Истину, страдање, мучеништво и Васкрсење. Све наведено је императив хришћанског живота, а темељи се на сведочанству Цркве. Требамо да сведочимо своју веру, да чувамо свој језик и културу, по чему ћемо и бити препознати као народ, достојни својих предака. Наши преци ходили су тешким путем, али никада нису заборавили на своју мајку Цркву. Свако од њих одвојио је своју лепту да би се храм зидао, да би свако место добило своју душу. Окупили смо се да посведочимо историју предака и да од данас за нова поколења оставимо овај новообновљени храм Светог оца Николаја. Сетимо се у молитвама свих оних који су се трудили, улагали себе, свој зној и труд, да бисмо имали ово свето место. Обновом и освећењем украсили смо овај дивни храм како би он сведочио свету истину и мир, да сведочи љубав Христову. Црква Божија јесте место љубави, место где се рађа и васкрсава Христос и даје нам се кроз литургијску заједницу као храна за вечни живот. Највећа љубав је мноштво сабраног народа, уз ову материјалну лепоту којом храм данас сија. Храм Божији јесте место Светога Духа, душа је једнога места. Ако нема храма народ нема сведочанство истине коју Црква Божија проповеда. Породице требају бити нуклеуси велике породице која се зове Црква. Породица се утеловљује у литургијску заједницу Царства Небеског.
Радујем заједно са свима вама што смо данас осветили овај храм, што смо се помолили Господу и заблагодарили за сва добра која нам је Господ дао. Требамо увек да се окупљамо око своје Свете Цркве, јер Црква је гарант нашег останка и опстанка. Црква је стуб нашег народа и када год смо били уз Христа и Цркву Божију били смо богоносан народ, истинољубив народ који свету зрачи мир. Данас нам је мир неопходан, усред свег немира и метежа који је завладао. Требамо увек да се враћамо на своје извориште, ка Христу, ка духовности која је основа живота. Живот у Христу подразумева подвиг, жртву и распињање за другога. Не мржња, не толеранција, него љубав која изграђује мир и разумевање. Да будемо прави хришћани и прави Срби. Када се свађамо и када смо у размирицама не можемо се назвати ни православнима, ни хришћанима, а камоли Србима. То је оно што нам треба бити циљ за будућност, изграђивање љубави и заједно идење ка Христу.
Нека је благословен данашњи дан и ово наше сабрање у Сотину! Да нас Господ све благослови. Вама, мештанима Сотина, желим сваки благослов и благодарност за ово учињено дело. Нека вас Господ благослови са висине Светога Стана Свога. Живи, срећни и благословени били! Амин.

ВИШЕ ВЕСТИ

КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.